reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

ja mam taki przepis
Placek Cyganski
ok,30-40 dkg miesa wołowego lub wieprzowego na gulasz
cebula
2-3 ząbki czosnku
5 dużych ziemniaków(surowe,obrane)
2 jajka
mąka
sól,pieprz,oregano,zioła prowansalskie,olej
Z mięsa gulasz pikantny z przyprawami.Ziemniaki jak na placki.
Potem smażymy placki i na to ten gulasz.
u mnie w pracy kucharze na to wszystko dają łyżkę gęstej śmietany, klienci się zajadają tymi plackami, ja osobiście nie lubię tych placków ale ponoć warto je spróbować:tak:

ZUPA CEBULOWA
NIE PODAJĘ KONKRETNYCH ILOŚCI BO TO WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAKĄ CHCECIE PORCJĘ ZUPY
kilka cebul obrać, pokroić podsmażyć na maśle lub oliwie, kiedy się podsmażą zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko
przygotować bulion z kilku kostek rosołowych, lub rosół z kury
zmiksowane cebule wlać do bulionu, doprawić do smaku
na koniec dodać gęstą śmietanę, najlepiej 30%
podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
smacznego

GRZANKI własnej produkcji :)
bagietkę lub chleb tostowy pokroić w kostkę
roztopić masło, dodać do niego trochę wegety, zioła jakie lubicie, pokrojoną natkę pietruszki lub koperku
pokrojone pieczywo rozsypać na blaszkę lub żaroodporne naczynie
polać pieczywo przygotowanym tłuszczem, włożyć do piekarnika i suszyć w dużej temperaturze, od czasu do czasu przemieszać grzanki.
Suszyć je do momentu aż wyschną i nabiorą złotego koloru.
Polecam do wszelkich kremów i gęstych zup. Mnie najlepiej smakują z zupą cebulową, kremem z borowików i grochową.
Smacznego
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
u mnie w pracy kucharze na to wszystko dają łyżkę gęstej śmietany, klienci się zajadają tymi plackami, ja osobiście nie lubię tych placków ale ponoć warto je spróbować:tak:

Ja lubię bardzo, a w sobotę to jedyny dzień, kiedy mam czas na dłuższe gotowanie!
Dam znać po weekendzie jak mi wyszedł.

Piwonia :-D kochana - dzięki
!!!!!
 
Ja nie podaje żadnych przepisów, bo raczkuję w tej dziedzinie.
Mam prośbę o przepis - sos do gulaszu :-):-):-):-) ślicznie dziękuje
 
ja tak jak deli jestem trochę zielona w tych sprawach i nie za bardzo lubię gotować, ale skopiowałam sobie parę przepisów i postaram się coś upichcić :-)
 
KOLOROWA SAŁATKA

kalafior świeży lub mrożony
brokuła świeża lub mrożona
po kilka sztuk w zależności od upodobania: ogórków świeżych, pomidorów
jajka
majonez
śmietana.
kalafior i brokułę gotuję, ja lubię twardsze więc gotuję krótko żeby się później nie rozwalały przy mieszaniu, kroję ogórki i pomidory, wielkość podobna do bukietów kalafiora i brokuły, to samo robię z jajkami.
majonez mieszam ze śmietaną (musi być gęsta) pół na pół, przyprawiam solą i pieprzem
wszystkie składniki mieszam ze sobą.
ze wzgledu na to że lubię wszelkie zieleniny, proponuję do tego posiekać natkę pietruszki (świeżą oczywiście) i szczypiorek, bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje
podawać najlepiej w przeźroczystej salaterce ze względu na ładny wygląd
Smacznego

szybka przekąska na niespodziewanych gości
staram się zawsze mieć w lodówce słoik choćby mały selera konserowego, z ananasem lub bez. czasem przychodzą nie zapowiedziani goście i ta przekąska się przydaje zwłaszcza, że nie wymaga dużo roboty a więc:
słoik selera konserwowego
jajka
majonez
pomidor
sól i pieprz
seler odsączam, rozkładam na półmisek lub talerz
na to kroję jajka, układam połówki jedna obok drugiej, posypuję solą i pieprzem
zalewam majonezem w zależności od upodobania, mniej lub więcej
do dekoracji kroję pomidora w ósemki i układam do okoła półmiśka, przy jajkach
bardzo szybkie a sycące danie można podawać z wędliną
poza tym seler działa na facetów jak afrodyzjak :) i szalona noc w łóżku zapewniona :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Salatka warstwowa z pory:

ukladac w plaskiej misce kolejne warstwy:
1. szynka pokrojona w kosteczke
2. puszka kukurydzy (odsaczona)
3. 2 srednie pory pokrojone nie za drobno (1cm paski)
4. puszka ananasa w kosteczke (odrobina soku z ananasa skropic to co dotychczas znalazlo sie w misce)
5. rozsmarowac maly sloik majonezu
6. posypac startym zoltym serem

wlozyc na kilka godzin do lodowki zeby salatka sie przegryzla

polecam :-)

mega prosta i szybka salatka (przydatna w razie niespodziewanych gosci):

puszke kukurydzy wymieszac z szynka pokrojona w kosteczke i posiekanym selerem naciowym. Doprawic majonezem, jogurtem naturalnym, sola i pieprzem

salatka z tunczyka

wymieszac pokrojone w kosteczke:
- 2 pomidory
- 1 ogorek swiezy
- czerwona papryka
dodac 2 woreczki ryzu, puszke groszku, 2 puszki tunczyka w sosie wlasnym, odrobine majonezu i ketchupu
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
a ja mam pycha przepis na PASTE DO KANAPEK Z TUNCZYKIEM

kostka bialego serka
2 jajka ugotowane na twardo
mała cebulka
puszka tunczyka w oleju
majonez 2-3 łyzki

serek rozdusić, dodac jaja pokrojone w kostke i reszte skladników, wymieszać podawać z chlebkiem... mniam:tak:
 
oj bede miala w czym wybierac w przyszłym tygodniu,a mam troszke do zrobienia

Kotleciki z jajek
porcja dla dwoch osob(mnie wyszlo 6srednich kotlecikow)

4jaja na twardo pokroić w miare drobno,dodac surowe jajko,sól,pieprz,inne przyprawy wedlug gustu,bułke tarta i odrobine mleka,żeby sie skleilo.Formować kotleciki,obtoczyć w bułce tartej i smażyc.
A i dodałam troche poszatkowanego koperku.

Pieczeń rzymska
1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo: wieprzowiny, wołowiny i cielęciny); 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki); 10 jajek; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majeranku; 2 łyżki tymianku; 1 łyżka suszonej cebuli; 1 łyżka pieprzu; 2 łyżki masła; 1 łyżka tartej bułki.

Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jajka, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrajamy "piętki", tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Piwonia dziękuję za przepis na karpatkę, będę tworzyć w najbliższym czasie :-)

i placuszki ryżowe mam w planie, aż slinotoku dostałam czytając to wszystko :-p

----------------
a to przepis prosty a bardzo dobry :-D jutro wlasnie robię na obiadek

Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem
1 podwójna pierś z kurczaka
- 5-7 pieczarek
- 1 cebula
- majonez
- 20 dag sera żółtego
- czosnek granulowany lub żywy
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić i rozbić jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową,ułożyć pierś z kurczaka, przyprawić, posypać czosnkiem granulowanym lub wyciśniętym.Cebulę i pieczarki doprawiamy solą,pieprzem , podsmażamy na patelni, nakładamy na filet.
Następnie nakładamy majonez na kazdy kotlecik.
Posypujemy grubą warstwą żółtego sera, startego na najgrubszych oczkach Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. (180-200 stopni).

Smacznego ;-)
 
Ostatnia edycja:
Do góry