malgos_b
Fanka BB :)
u mnie w pracy kucharze na to wszystko dają łyżkę gęstej śmietany, klienci się zajadają tymi plackami, ja osobiście nie lubię tych placków ale ponoć warto je spróbowaćja mam taki przepis
Placek Cyganski
ok,30-40 dkg miesa wołowego lub wieprzowego na gulasz
cebula
2-3 ząbki czosnku
5 dużych ziemniaków(surowe,obrane)
2 jajka
mąka
sól,pieprz,oregano,zioła prowansalskie,olej
Z mięsa gulasz pikantny z przyprawami.Ziemniaki jak na placki.
Potem smażymy placki i na to ten gulasz.
ZUPA CEBULOWA
NIE PODAJĘ KONKRETNYCH ILOŚCI BO TO WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAKĄ CHCECIE PORCJĘ ZUPY
kilka cebul obrać, pokroić podsmażyć na maśle lub oliwie, kiedy się podsmażą zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko
przygotować bulion z kilku kostek rosołowych, lub rosół z kury
zmiksowane cebule wlać do bulionu, doprawić do smaku
na koniec dodać gęstą śmietanę, najlepiej 30%
podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
smacznego
GRZANKI własnej produkcji
bagietkę lub chleb tostowy pokroić w kostkę
roztopić masło, dodać do niego trochę wegety, zioła jakie lubicie, pokrojoną natkę pietruszki lub koperku
pokrojone pieczywo rozsypać na blaszkę lub żaroodporne naczynie
polać pieczywo przygotowanym tłuszczem, włożyć do piekarnika i suszyć w dużej temperaturze, od czasu do czasu przemieszać grzanki.
Suszyć je do momentu aż wyschną i nabiorą złotego koloru.
Polecam do wszelkich kremów i gęstych zup. Mnie najlepiej smakują z zupą cebulową, kremem z borowików i grochową.
Smacznego
Ostatnio edytowane przez moderatora: