witam wklejam coś o stekach morze ci się przydaDzisiaj też jak pogoda się poprawi mam w planach przechadzkę po sklepach. Mój Ukochany ma dziś urodziny i chce mu przygotować niespodziankę. Chciałby stek wołowy! Umie któraś zrobić? On taki mięsnożerny jest i chciałbym mu jakoś dogodzić.
MrGrill.pl - Stek wołowy z masłem Roquefort
SKŁADNIKI
1,2 kg wołowiny (może być udziec lub rumsztyk)
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
pomidorki koktajlowe
2 sałaty roszponki 2 łyżki oliwy z oliwek i
świeżo zmielony czarny pieprz
1,2 kg mrożonych frytek lub 1,5 kg świeżych ziemniaków na frytki
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotuj marynatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wołowinę umyj i osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój na cztery równe porcje. Każdą porcję natrzyj marynatą, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Przygotuj sałatkę. Pomidorki i roszponkę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku, następnie skrop oliwą. Mrożone frytki usmaż w piekarniku, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso upiecz na grillu np.elektrycznym. Dopraw do smaku. Podawaj od razu z frytkami i sałatką z pomidorami.