reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Dzisiaj też jak pogoda się poprawi mam w planach przechadzkę po sklepach. Mój Ukochany ma dziś urodziny i chce mu przygotować niespodziankę. Chciałby stek wołowy! Umie któraś zrobić? On taki mięsnożerny jest i chciałbym mu jakoś dogodzić. :sorry2:
witam wklejam coś o stekach morze ci się przyda
MrGrill.pl - Stek wołowy z masłem Roquefort

SKŁADNIKI
1,2 kg wołowiny (może być udziec lub rumsztyk)
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
pomidorki koktajlowe
2 sałaty roszponki 2 łyżki oliwy z oliwek i
świeżo zmielony czarny pieprz
1,2 kg mrożonych frytek lub 1,5 kg świeżych ziemniaków na frytki

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotuj marynatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wołowinę umyj i osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój na cztery równe porcje. Każdą porcję natrzyj marynatą, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Przygotuj sałatkę. Pomidorki i roszponkę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku, następnie skrop oliwą. Mrożone frytki usmaż w piekarniku, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso upiecz na grillu np.elektrycznym. Dopraw do smaku. Podawaj od razu z frytkami i sałatką z pomidorami.
 
reklama
mhmm ale pysznosci :-)

to teraz moja kolej :-)

Spaghetti Carbonare
- proste ale za to jakie pyszne :-)
1) boczek wedzony (ilosc zalezy od tego ile chcemy tego spaghetti)-ja kupuje w biedronce-maja tam pakowany i skrajam cale takie opakowanie
2) 2 cebulki
3) 2-3 zabki czosnku-ja daje wiecej bo po prostu uwielbiam czosnek:-)
4) mleko - ja daje zazwyczaj 1 litr, spgahetii wychodzi wtedy duzo, no ale mam za to z glowy obiad na nastepny dzien, no a nadmiar zawsze mozna zamrozic, i na czarna godzine w chwilach wielkiego lenistwa jest jak znalazl ;-)
5) vegeta, pieprz do smaku,
6) maka do zaklepania sosu (by zgestnial)
7)makaron.

Przygotowanie:
Boczek pokroic w kosteczke, tak samo cebulke i podsmazac razem na patelni. Po jakims czasie wcisnac czosnek. Chwile podsmazamy.
Na drugim palniku gotujemy mleko z dodatkiem vegety i pieprzu-kazdy doprawia indywidualnie do smaku. Jak mleko zaczyna wrzec, zdejmujemy je dodajemy zawartosc patelni, a wiec boczek z cebulka i czosnkiem. Chwilke mieszamy, a nastepnie zaklepujemy maka, co by sosik ladnie zgestnial. Doprawiamy do smaku :-)
A uwaga-boczek sam w sobie jest slony, wiec lepiej doprawiac jak juz sos mamy gotowy :-)
No i wiadomo gotujemy makaron do spaghetti i podajemy go z sosem, mozemy zetrzec na to serek i dodac zoltko jaja (ale tego ostatniego nie polecam kobietkom w ciazy) no i gotowe :-)
Jak dla mnie naprawde pyszne, uwielbiam sie tym zajac :-)
 
parę dni temu w gazecie "twoje dziecko" znalazłam przepis na
KOKTAJL REGENERUJĄCY dobry gdy jesteś po infekcji albo jak się ma problemy żołądkowe, wypróbowałam i po prostu pycha:-)

kilka mrożonych truskawek, malin lub jagód
1 łyżka miodu
1 łyżka płatków owsianych
kilka sztuk orzechów włoskich (ja dodałam laskowych)
małe opakowanie jogurtu lub kefiru

Owoce zmiksowac z miodem, potem dodać płatki i orzechy i na koniec kefir lub jogurt, piłam schłodzone i chce jeszcze:-D
 
a ja pączusie hiszpańskie musze sobie zrobić - bo co róż ostatnio kupuje je w cukierni - wczoraj zjadłam po drodze - do domu nie doniosłam:-)cos mam smaczka na takie paczusiowe, maczne rzeczy, eklerki itd.

tutaj mam taki przepis

Pączki hiszpańskie

tylko musze szpryce kupic - do wyciskania

ostatnio wałek, teraz szpryce - chyba całe oprzyżądowanie gospodyni skompletuje podczas tej ciązy:-)
 
a ja pączusie hiszpańskie musze sobie zrobić - bo co róż ostatnio kupuje je w cukierni - wczoraj zjadłam po drodze - do domu nie doniosłam:-)cos mam smaczka na takie paczusiowe, maczne rzeczy, eklerki itd.

tutaj mam taki przepis

Pączki hiszpańskie

tylko musze szpryce kupic - do wyciskania

ostatnio wałek, teraz szpryce - chyba całe oprzyżądowanie gospodyni skompletuje podczas tej ciązy:-)
mój mąz ostatnio je robił i sie wkurzył na szpryce bo to strasznie długo trwało i nie wychodziło za bardzo :baffled: wiec nakładał łyzeczka na tłuszcz , tez dobre:tak:

a ja mam prosbe o przepisy na sosy.
dokładniej to do miesa pieczonego lub smażonego:confused:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
nooo te sosy to nie zawsze mi wychodza, wiec ja sie nie udzielam

co do hiszpanów to może nie bede się fatygowała po tą szpryce, tylko ze przez nia chyba ładniej wyglądaja...

a czy Twój męzuś używał tez tego pergaminu wrzucajac do oleju czy mozna tak zwyczajnie kłaść na tłuszcz?

aaa skumałam już ze zwyczajnie na olej łyzeczka - to co tam ściemniają w tym przepisie:angry:

mam nadzieje ze wyjda takei fajne puste w środku jak z cukierni
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
wyszły puste i dobre jak ze sklepu no ale juz nie tak ladne jak pokazuja na tej stronie:-D i my robilismy jedne z lukrem a inne z cukrem pudrem to polecam te z lukrem bo z cukrem sa mało słodkie

no i własnie nie trzeba sie meczyc z pergaminem
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja podaję przepis na ciasto, którego się nie piecze;-)
Ciasto 3 BIT:
Z uwagi na fakt, że nic tu nie trzeba zbytnio mieszać podaję składniki w kolejności od pierwszej warstwy:

Herbatniki (w sumie na mniejszą blachę wchodzi jakieś 6-7 opakowań zwykłych Herbatników Petit, choć podobno w Biedronce sprzedają mega paczki i wtedy można kupić 2 opakowania)
Dżem porzeczkowy (cały słoik)
Herbatniki
"Krówka"
,czyli 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka
Herbatniki
Bita śmietana
(ok. 500ml śmietany 30-36% zmiksowana z 2 opakowaniami śmietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru)
Herbatniki
Polewa czekoladowa
(taka jaką się robi na każde ciasta, może być kupna gotowa. lub zrobiona z masła+łyżka wody+4 łyżki kakao)

Ciasto jest bajecznie proste. Zawsze wychodzi. Mój M uwielbia:-D Jest tak słodki i syte, że każdemu wystarczy kawałek i ma dość hihi;-)
Życzę smacznego!






bede robiła w piatek tylko,że ja mam deczko inny przepis
najperw herbatniki,potem idzie budyń ugotowany i wymieszany z galaretka cytrynową,potem znowu herbatniki na to masa skondensowana i też bita śmietana i posypana starą czekoladą
 
reklama
PLACKI Z FILETÓW DROBIOWYCH


2 Filety drobiowe pokroić w średnią kostkę posypać wegetą, magą i pieprzem zostawić na ok.20 min.
2 jaja
1łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki przennej
10 dkg żółtego sera, ztartego na dużych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała jednolita masa.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Są pyszne bardzo podzielne, ja osobiście daję więcej sera i majonezu jest wtedy więcej tej masy i są lepsze.
proponuję podać je z ziemniakami koperkiem i surówką wiosenną, są po prostu pyszne i nie wymagają dużo pracy
SMACZNEGO:-)
 
Do góry