reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

PLACKI Z FILETÓW DROBIOWYCH

2 Filety drobiowe pokroić w średnią kostkę posypać wegetą, magą i pieprzem zostawić na ok.20 min.
2 jaja
1łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki przennej
10 dkg żółtego sera, ztartego na dużych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała jednolita masa.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Są pyszne bardzo podzielne, ja osobiście daję więcej sera i majonezu jest wtedy więcej tej masy i są lepsze.
proponuję podać je z ziemniakami koperkiem i surówką wiosenną, są po prostu pyszne i nie wymagają dużo pracy
SMACZNEGO:-)

Malgos,ja robie podobne,tyle ze dodaje jeszcze pieczarki i cebulke drobno pokrojona i tez sa pycha,polecam:-)

Polecam rowniez SALATKE Z PIECZAREK:
*1 kg.pieczarek
*6-8 jajek
*20 dag sera zoltego
**20 dag szynki w kawalku
*2 cebule
*szczypior z dymki
*2 lyzki masla
*majonez
*sol,pieprz do smaku

Wykonanie:
Pieczarki oczyscic,umyc,pokroic dosc grubo,posolic i lekko podsmazyc na masle,pod koniec duszenia dodac cebule pokrojona w kostke(smazyc az sie zeszkli)
Pieczarkiz cebula odsaczyc z sosu i przelozyc do salaterki.Dodac pokrojone w kostke jajka,ser i szynke oraz drobno posiekany szczypior.
Salatke wymieszac z majonezem,dodac sool i pieprz do smaku i gotowe.
SMACZNEGO

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
a ja mam cos dla tych co nie lubia za dlugo siedzieć w kuchni przy pieczeniu, albo po prostu nie mają czasu.
Kupuję gotowe 2 spody biszkoptowe.
Pierwszy nasączam kawą rozpuszczalną ze spirytusem
Na to nakładam masę
Ubijam na sztywno śmietankę, można dodać śmietana -fix. Do tego rozpuszczoną kawę ze spirytusem i czekoladę do smarowania chleba(nie musi by super droga).
przykladam 2-gim biszkoptem, nasączam kawą ze spirytusem. i gotowe. Jak przejdzie w lodówce dzień to można palce lizać.

szkoda że dopiero teraz wyczytałam przepis na te placki drobiowe bo już mam plany na jutrzejszy obiad ale napełni je wypróbuje powiem wam że pierwszy raz słyszę o takich plackach

a zupę serową proponuję z grzankami jest pyszna

Ja podam przepis na zapiekankę ,taką na szybko jak nie mamy zbyt czasu na przygotowanie czego innego:
Składniki:
ok. 2kg. ziemniaków
6-8 szt .średnich buraczków
6-8 szt. marchewek.
ok. 0,5 kg. boczku wedzonego
1-2 cebule
Ziemniaki,marchew ,buraczki ,boczek i cebulę obrać a nastepnie pokroić w dość cienkie plastry.Układać w garnu warstwaimi kolejność dowolna.Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz dolać ze 2 łyzki oleju.wstawić do piekarnika na temp .180 stopni na około1 -1,5 h.Zalezy kto z jakiej porcji robił.Smacznego

Ostatnia edycja:
te kotleciki siekane jak ja je nazywam są naprawde dobre, ja też robie je bez majonezu a z podsmazonymi wczesniej pieczarkami z cebulką, są supe i naprawde podzielne,ja je lubie z ryżem lub z frytkami i kapustą pekińską:tak:

To ja podam przepis na naprawde dobrą sałatke z kurczaka:-)
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 wiekszy słoik kiełków
2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 srednia cebula pokrojona w drobna kostkę
1 srednie jabłko pokrojone w drobną kostkę
papryka słodka, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie

Piersi z kurczaka pokroic w kostkę, podsmażyc ,przyprawić według uznania podanymi przyprawami( papryką, bazylią...)
Gdy ostygnie wymieszac z kiełkami, fasolą, kukurydzą, jabłkiem i cebulą. To wszystko wymieszać z majonezem. Palce lizać naprawde:tak:

no to robie placki z filetów drobiowych -Malgoś i Anet15 połaczyłam Wasze przepisy w jeden:tak:

ale bym sie winka napiła do tego kurczaczka...mmmmmm:dry::-)

i melduje ze paczusie hiszpanskie wyszły - a raczej weszły do mojego i mojego męza brzuchola - pyszne - Roksana dzieki za rady- robiłam w koncu bez szprycy i tych pergaminów...a do lukru zamiast soku z cytryny mozna dodać troche rumu;-)

nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale moja teściowa mówiła że jeśli ma się tak zwane swojskie:-) wino to parę łyków nie zaszkodzi, bo ono jest bez tych wszystkich ulepszaczy. no ja się parę razy skusiłam:zawstydzona/y:

waflowy przekładaniec

paczka wali
szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
kostka margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dkg gęstej marmolady

rozłożyć wafle i każdy bardzo cienko posmarować marmoladą. do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i włożyć margarynę, zagotować. wsypać kakao i mleko w proszku, kilka minut gotować mieszając. smarować pokryte marmoladą wafle i składać jeden na drugi.
moja rada, ja wsypuje wszystkie składniki razem bo jeśli wsypie się do gorącego kakao i mleko to lubią się porobić z nich krupy. gdyby jednak mimo to się zrobiły to warto przetrzeć przez sitko. porcja wystarcza na ok półtorej paczki wala, gdybyście chciały więcej masy to wystarczy dać trochę więcej mleka zwykłego i pokruszyć na koniec trochę herbatników do tej masy.
jest na prawdę pyszny, syty i podzielny
smacznego!!!

GULASZ PO WĘGIERSKU
Składniki:
*2 filety z kurczaczka
*2cebule
*olej
*przyprawy papryka słodka,ostra,sól,pieprz,pieprz cayenne(taki czerwony ostry-nie koniecznie go trzeba)
*4 dorodne pomidory-ja dodaje te pomidory bez skórki w puszce razem z zalewą-drobno posiekać
*łyżka pikantnego keczupu
Mięsko kroimi w nie wielkie kawałki,opruszamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę gdy się zeszkli przekładamy do rondelka,na patelni jeśli trzeba uzupełniamy tłuszczyk i smażymy tam kawałeczki mięska,gdy się lekko zrumienią przekładamy do cebulki,podlewamy 2 szkl.wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.Do miękkiego mięska dodajemy pomidorki,keczup,zagotowujemy i jak trzeba przyprawiamy do smaku-ja robie na ostro i podaje z ryżem.Uwielbiam to.:-D

reklama
PIKANTNY KURCZAK
Kawałki kurczaka najlepiej pałki ok 5 szt
Składniki na sos:
*3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
*3łyżki keczupu ostrego
*3łyżki oleju-ja daje ze 4 a potem jeszcze podczas pieczenia troche polewam kurczaka olejem
*3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
*duża łyżeczka cukru-taka czubata
*1/2 łyżeczki soli
*troszke pieprzu
Składniki sosu dokładnie mieszamy odstawiamy na ok.30 min.Kawałki kurczaka wkładamy do miski i zalewamy przygotowanym sosem(tak żeby każdy kawałek był wymaziany w sosie)całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki (mięso można zrobić tak wieczorkiem a piec dopiero na następny dzień)na kilka godzin
Wnaczyniu do zapiekania dajemy olej i układamy kurczaczka razem z sosem ja jeszcze troszke polewam go olejem tylko ostrożnie bo wtedy sos spływa.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.150stopni wraz z drugim naczyniem wypełnionym do połowy woda-w ten sposób kurczak nie będzie taki such.Podczas pieczenia nie zapomnijcie pilnować żeby wam woda nie wyparowała i czasem podlewajcie wytworzonym sosem kurczaczka,sosik mi się zawsze troszke przypala ale jest pyszne.Pieczemy około 45min. jak kurczaczek się upiecze to gotowe.:-D

Do góry