reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

:-D

ja mam placek z mieszanymi owocami - truskawy, wisnienki, porzeczki i malinki :-) na festyn przedszkolny pieklam i sobie conieco zostawilam :-) i jeszcze bananowca mam kawalindek ;-)

dobra...ide sobie kawe zrobic... odchudzanie idzie sie pasc :-(

bede sie odchudzala codziennie wieczorem :-D
 
reklama
"JEŻ"
1 szklanka cukru
1 masło
4 żółtka
4 paczki herbatników
-----------------------
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, wrzucić pokruszone ciastka, można dodać zapach np. vaniliowy, wymieszać, z masy uformować kształt jeża, polać polewą i powkładać kolce z dmuchanego ryżu. Oczy można z lentilek czy m&m'sów :p

Dobra polewa do jeżyka :p
1/2 szkl. cukru
2 łyżki wody
3 łyżki kakało
zamieszać syskie te składniki i zagotować, zdjąć z ognia po zagotowaniu i dodać 10 dag masła ciągle mieszając.

Może zrobię na młodego urodziny ;) sto lat już tego nie jadłam, ostatnio chyba mama, robiła mi to na moje własne urodziny, może 12ste? miłe wspomnienia :)
 
Ostatnia edycja:
ooo a ja nigdy nie jadłam czegos takiego - może się dziś za to wezmę...ale tego jeża nie piec w piekarniku przed polewą, tak?

Tylko boje się bo już mi jedna łapka ta miksująca ostała w mikserze - i to jeszcze jest cała popękana - także ją tez niedługo coś trafi...ale jak dam miekkie masełko to moze przezyje...:-D
 
KROKIETY Z JAJ I RYŻU

5 JAJCÓW
20 dag.RYŻU
5 dag. ŻÓŁTEGO SERA
5 dag. TARTEJ BUŁKI
5 dag. MASŁA
- SZCZYPIOREK
-SÓL, PIEPRZ

Jaja ugotować na półtwardo i posiekać. Ugotować ryżyk w 1/2 litra wody. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ryżu dodajemy posiekane jajca, szczypiorek, starty ser, jedno surowe jajo, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na maśle na złoto.
pychowskie :)
 
Włoskie Brioscione (czyt. brioszone)
1/2 kg. mąki
300 g. ziemniaków (2 średnie ziemniaki - ugotowane i potłuczone na purre')
100 g. margaryny (takiej do smarowania chleba - lepiej się ugniata)
4 jajka
kostka drożdży (25 g. albo 30 g.)
100 g. kiełbasy jak najsuchszej
100 g. szynki
100 g. żółtego syra - może być ;)
garść parmezanu, ja jak nie mam parmezanu to po prostu jakiś twardy żółty ser daję ;)

1. Rozkruszone drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej wody z dwoma łyżkami cukru, wylać na mąkę, dodać 4 jaja, szczyptę soli albo dwie szczypty ;) Zagnieść i odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Ok. 20 min.
2. PRzegnieść jeszcze raz ciasto, tym razem z ziemniakami i garścią parmezanu ( albo jakiegoś sera twardego),i znów odstawić przykryte ściereczką niech podrośnie.
3. PRzegnieść jeszcze raz, tym razem z margaryną (niech postoi wcześniej w cieple coby taka ciapka z niej była), kiełbasą, szynką, serem - pokrojonymi w małą kosteczkę. Dobrze przemieszać, uwaga będzie lepciutkie, ale nie przejmować się i mieszać mieszać :p ;) włożyć do natłuszczonej formy okrągłej lub podłużnej, niech posiedzi w blaszcze z 10 min. żeby podrosło a potem do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Powinno być złotawe, przypieczone na górze, w środku można sprawdzać patyczkiem czy już suche upieczone.
Pychowskie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
KROKIETY Z JAJ I RYŻU

5 JAJCÓW
20 dag.RYŻU
5 dag. ŻÓŁTEGO SERA
5 dag. TARTEJ BUŁKI
5 dag. MASŁA
- SZCZYPIOREK
-SÓL, PIEPRZ

Jaja ugotować na półtwardo i posiekać. Ugotować ryżyk w 1/2 litra wody. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ryżu dodajemy posiekane jajca, szczypiorek, starty ser, jedno surowe jajo, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na maśle na złoto.
pychowskie :)

Dzięki Maggie - pyszka wyszły!

GULASZ Z INDYKA - WG 5 PRZEMIAN
[źródło: "Filozofia życia", Anna Ciesielska]

1 kg piersi indyka (lub np. udźca) kroimy w gruba kostkę i zalewamy tradycyjną zalewą (przepis poniżej), w tym czasie przygotowujemy warzywa: 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) kroimy w paseczki 1 cm, 3 cebule w półplasterki, obieramy 5 ząbków czosnku, podduszamy na łyżce oleju 2 obrane dojrzałe pomidory, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy:
sł) pokrojoną paprykę i przekładamy do rondla, w którym będziemy dusić całą potrawę
o) również do rondla dajemy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mięso (można je osobno podsmażyć na odrobinie oleju, będzie szybciej miękkie - ale nie trzeba), dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, dosmakowujemy:
sn) solą, dodajemy
k) podduszone wcześniej pomidory i 1/2 łyżeczki bazylii
g) wlewamy do patelni, w której się dusiły pomidory, ok. 1 l wody (ja daje trochę mniej, bo potem duuuuużo sosu wychodzi i trzeba mocno zagęszczać) i zagotowujemy, przelewamy do rondla z potrawą, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i dusimy min. 10 min. (ja dusze znacznie dłużej, zwłaszcza jak mam udziec a nie pierś, bo lubię kruchutkie miękkie mięsko), po czym dodajemy
sł) puszkę groszku wraz z zalewą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozpuszczona w odrobinie zimnej wody) oraz dosmakowujemy pieprzem.

Potrawa powinna być dość ostra. Podsumowując: potrzebny jest do niej spory rondel i jakaś głęboka patelnia. Wody daje jakieś 3/4 l, wtedy mąki ziemniaczanej 5-6 łyżeczek w pół szkl.zimnej wody. Proporcje oczywiście można dobrać wedle własnego uznania.

No i zalewa
(na ok. 40 dkg mięsa do duszenia, gulaszy) - więc w tym przyp. x 2lub 3:

kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka imbiru, plaska lyżeczka vegety, 1/2 łyżeczki soli, trochę wody - jakieś 3/4 szklanki.



Może wygląda na trochę skomplikowane, ale takie nie jest - robi sie dość szybko i przede wszystkim smakuje wybornie - zarówno mamom, mężom,jak i babciom:-D

Andariel, czy Ty żeś coś tu nie namąciła czasem? albo może ci się źle skopiowało? Bo ja przeleiałam szybko, kupiłam wszystko i w połowie jak robiłam coś mi ciągle nie pasiło...bo dałam od razu do pomidorów papryke, a później jeszcze pisze coś tam o pomidorkach...
Ale spoczko wyszło,w sumie to zrobiłam z tego takie risotto :-D

...to nic ważnego oczywiście, tak jak czas będziesz miała, bo coś namąciłaś i chciałaś nas potruć, no! A jak to mi sie co spokiełbasiło - to sorrrrrryyyy :-D
 
Do góry