reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

ło ale przepisów - fajnie.

No spróbujcie tych z zupek. Ja daje makaron i te przyprawy do zupki ale tylko te sypane, tych oleistych już nie.
No i tak jak Rubi pisze najlepiej te prawdziwe chinskie zupki vifon. Nawet z jednej idzie zrobic.
Wrzuca sie co tam sie ma w domu - pieczzarki, kukurydze, papryke itp.
 
reklama
rubi a jakie mają być te sosy Knora bo one są różne chodzi pewno o jakis konkretny??
z tuńczyka znam troszke inną warstwową
tyle teraz tych pyszności ,ze niewiem od ktorej zaczac
wypróbuje wszystki
 
1.Sałatka z tunczykiem

ryż paraboiled lub brązowy
papryka czerwona
ogórki konserwowe
puszka tuńczyka w sosie wlasnym
kukurydza konserwowa

majonez(mało) pieprz i sól oraz oregano

2.podobna tylko zamiast tunczyka piers grilowana + fasola czerwona


3.ser zółty pokrojony w kostke
kukurydza
groszek
zielony ogórek na drobno pokrojony
pora pokrojona i zanim ją dodacie posypcie solą by nie była taka ostra

pieprz majonez(wystarczy 1 łyżka) oregano i bazylia ULUBIONA ALUTY:-)


4.BROKUŁ zblanszowany
3 jajka na twardo
papryka czerwona
groszek

majonez i pierz i troszke soli (moja teściowa kiedys dodala do tek salatki TRUSKAWKI!!! bo wydawało jej się ze jakas biedna ta sałatka.... dziwnie smakowała nie polecam:-)


na święta robie zawsze kulki rybne w occie ktoś chętny?:-)
 
Ostatnia edycja:
wsio rawno - mogą byc rozne, moga byc wszystkie takie same - zalezy jaki smak Ci pasuje ;-)
ale chodzi o te malutkie
cebulowo-ziołowy
czosnkowy
bazyliowo-ziołowy
balsamico
do mizeri
francuski
grecki
koperkowo-ziołowy
paprykowo-ziołowy
śródziemnomorski
włoski
zioła ogrodowe

sporo tego
 
Piwonia ;-) o te malutkie chodzi - ja najczesciej uzywam ziołowych, włoskich i srodziemnomorskich :-) uzywam tego nawet do posypywania kanapki z pomidorkiem ;-)
jakie wybierzesz to juz od Ciebie zalezy ;-) zalezy co lubicie a czego nie... ja bym chyba tylko tego do mizerii i cebulowego nie brała bo tam juz duzo pora jest wiec ta cebula juz chyba niepotrzebna jest...
 
KULKI RYBNE

dorszcz filety(moze byc mrożony)
bułka tarta
jajka całe
cebula

ja używam dorsza (proporcja dowolna, robi się podobnie ja kotlety mielone), mielimy rybe maszynką, dodajemy na ok2kg ok 3jaja 2 podmażone cebule drobno pokrojone, bułke tartą. Wszystko mieszamy dodajemy pieprz, sól majeranek oregano i bazylie(suszone), można dodac koperek i zieloną pietruszke. Formujemy małe kulki, otaczamy lekko w bulce i smazymy na głębokim oleju z obu stron, odsączamy na papierze i wkladamy do wysokiego naczynia, garnka i zalewamy zalewą octową.

zalewa:

4szkl wody
1,5szl octu
2-3cebule
gorczyca (całe opakowanie)
lisc laurowy
ziele angielskie

wszystko zagotowujemy i gotujemy ok 5min i zalewamy kulki rybne i przykrywamy. Na drugi dzien jak nie wszystkie kulki są zakryte musimy dolać wody z octem( gorącym)

po ok 3-4dniach kulki są gotowe do jedzenia, ja robie tydzien wczesniej, nie psyją się przez jakies 3tyg:-)

zalewą możecie zalać smażoną rybe (mintaj, miruna) obtoczoną tylko w mące.

POLECAM
 
reklama
dziwczyny poratujcie mnie przepisem na ciasto na pierogi:)
bo zawsze gotowe kupowalismy...ale juz tyle razy sie potrulam ze wole nie ryzykowac:/
i powiedzcie jeszcze dziewczyny wiecie jak robi sie golabki z kasza?
prosze o pomoc:):):)
 
Do góry