reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

OWSIANE

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut



Z KLEIKU RYŻOWEGO

Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
4 czubate łyżki wiórek kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
Ponadto:
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.

Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem.

MLECZNE CIASTECZKA

2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g białej czekolady, posiekanej

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.

MAŚLANE

120 g miękkiego masła (margaryna tu się nie nadaje)
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel aromatu śmietankowego, waniliowego lub Waszego ulubionego

Wszystkie składniki zagnieść, można też utrzeć mikserem. Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
 
reklama
Iwonka :-) Też robię te maślane, super proste i rozpływają się w ustach, czasem dodam pokrojonej czekolady albo sypnę rodzynek do ciasta i wychodzi coś a'la pieguski - polecam :-)
a co do produktów to ja zazwyczaj sypię "na oko", bo moje masło zawsze więcej mąki potrzebuje :-D są masła i "masła"
a i zazwyczaj po tym jak uformuję ciasto (zawsze zagniatam ręką - można się wyżyć ;-) ) to wkładam na chwilę do lodówki wtedy się lepiej kulki toczy :-)
 
Ostatnia edycja:
Wlazłam bo mam do Was dziołszki prośbę.
Bardzo proszę dajcie jakis sprawdzony przepis na paszteciki do barszczu na wigilie,bardziej mi o ciasto chodzi bo farsz chce zrobic z kapusty i grzybów.Tylko chciałabym zrobic je wczesniej i zamrozic żeby mieć mniej roboty w wigilie...
 
Piwonia, za owsiane ciasteczka muszę się kiedyś zabrać, bo takie sklepowe uwielbiam!

A pasztecików nie robiłam nigdy, aż tak zaawansowaną kucharką nie jestem heheh

Ostatnio odkryłam pyszną i prostą przekąskę

PRZEKĄSKA Z CUKINII

Cukienie ze skórką pokroić na plasterki - takie grubsze -ok. 1 cm

Kazdy plasterek troszkę posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju na rumiany kolor.
I już!

Bardzo fajny smaczek polecam:-)
 
PASZTECIEKI Z.....

30 dkg mąki
1/4 szkl. mleka
3 dkg drozdży
1 jajo
1 zółtko
5 dkg tłuszczu
sól

drozdze rozprowadzic cieplym mlekiem, dodac 2 łyzki maki, wymieszac i zostawic do wyrosniecia. Dodac reszte maki, sol, jajo, zoltko i stopiony ostudzony tluszcz. wyrobic i zostawic do wyrosniecia.

(zrobic farsz)

ciasto i farsz podzielic na 5 czesci, uformowac z ciasta prostokatne placki, wzdluz dluzszych bokow ulozyc farsz i zawinac w rulony. Kazdy rulon pociac skosnie na 5 pasztecików. Ulozyc na blaszce (spojeniem do dolu) i odstawic zeby troche wyrosly.
Piec w srednio nagrzanym piekarniku na złoty kolor

to tyle... tylko nie wiem Malinko jakie te paszteciki po rozmrozeniu beda.... zawsze wszystko wszamane u nas :-/
 
SZYBKIE CIASTO!!

4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach do ciasta-jeżeli ktoś lubi

Zmiksować całe jajka z cukrem,dodać olej i miksować a na koniec dodać powoli mąkę z proszkiem , zapach wszystko dokładanie zmiksowac.Ciacho wylać na tortownice wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub jak kto woli wyłożoną papierem...
Na ciasto można wyłożyć zamrożone lub świeże owoce.
piec około 1h 160-170 stopni,ja pieke krócej i tylko 150 stopni.
Z tego ciasta ostatnio torta zrobiłam :tak:

Mi się właśnie to piecze (zrobiłam z truskawkami):-):-)

Wklejam bo przepis rewelacyjny - prosty i zawsze się udaje:tak:

Aaa i przepis na coś dobrego Wam zapodam - idealne do piwka na wieczór:

Wziąć jajko, oddzielić białko od żółtka, ubić pianę, żółtko rozmącić z 3 łyżkami mleka i tak z 1/3 szklanki mąki - dodać to do białek i dokładnie połączyć.
Wziąć kilka parówek, pokroić na małe kawałki - maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju:-):-)

No pycha - ciasto jest takie puszyste - w ogóle to ja ostatnio w tym cieście wszystko robię, rybę, kurczaka, pieczarki, kalafiora ;-);-)
 
reklama
Magda aj lowju! zrobiłam parówki w tym cieście i są ZA JE BIA SZCZE! mój M. chamidło prawie wszystko pożarł sam, prawie była wojna o ostatni kawałek! :-D ;-)
jutro robię pieczarki w tym cieście :-)
 
Do góry