Coś na Wielkanoc - wygrzebałam kilka przepisów i ja robię to:
żebym tylko zdąrzyłaaaa aaaa...:-)
PRZEPIS NA SERNIK Z KOKOSOWYM WIERZCHEM
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg sera
½ szklanki oleju
2 niepełne szklanki mleka
1½ szklanki cukru
budyń śmietankowy
2 całe jaka
4 żółtka
Składniki na kokosowy wierzch:
½ paczki wiórków kokosowych
pozostałe z masy serowej i ciasta białka
½ szklanki cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony ser ucieramy z resztą składników masy serowej i wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do gorącego piekarnika na 50-60 minut.
Z pozostałych białek ubijamy pianę, a gdy jest już sztywna dodajemy do niej wiórki i cukier. Pianę wykładamy na gotowy sernik i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
PIECZONA KIEŁBASA Z CIELĘCINA I KAPUSTĄ
Składniki:
500 g surowej białej kiełbasy,
500 g mostka cielęcego,
600 g kiszonej kapusty,
100 g cebuli,
50 g marchwi,
5 g czosnku,
sól, pieprz, kminek,
czarnuszka,
masło klarowane
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej masło, przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Dodaj delikatnie ponakłuwaną białą kiełbasę i mięso, pokrojone w kostkę. Smaż ok. 5 min, dodaj kiszoną kapustę oraz pozostałe przyprawy. Podlejwoda lub bulionem warzywnym i duś ok. 1,5 godz.
PASZTET WIELKANOCNY
Składniki:
750 g mięsa wieprzowego (łopatka),
500 g białego mięsa (udźce kurczaka lub indyka, królik),
250 g wątróbek wieprzowych lub drobiowych,
250 g cebuli,
1 kajzerka,
5 jaj,
liść laurowy, ziele angielskie,
½ pęczka włoszczyzny,
sól, pieprz, gałka muszkatułowa, majeranek
15 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku
Sposób przygotowania
Wszystkie gatunki mięso dusimy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym. W miarę potrzeby podlewamy małą ilością wody. Pod koniec duszenia dodajemy bułkę i uduszone wątróbki. Mięso studzimy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Dodajemy przyprawy i jaja i dokładnie wyrabiamy masę. Formy wykładamy plastrami wędzonego boczku, wkładamy mięsną masę i mocno ubijamy. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. w średniej temperaturze 140-180°C.
Pasztet podajemy z chrzanem, ćwikłą lub żurawinami.