reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

zostawiam Wam przepisik na pyszną kawę gotowaną - jest łagodniejsza od parzonej i naprawdę pycha! oboje z mężem - choć sceptycznie, bo my pijacze tej parzochy zwykłej - spróbowaliśmy tej i teraz to ona jest number 1:tak:i co fajne - moga ją pić kobiety w ciąży, wskazane picie z rana, na czczo, by właściwie rozgrzać wnętrzności przed śniadankiem;

Proporcje na 1 kubek kawy:
bierze się 1,5 kubka wody i zagotowuje
wrzuca się na wrzątek 1-1,5 łyżeczki (lub więcej, wedle upodobań) zwykłej kawy "sypanej"
i dodaje po szczypcie: imbiru, cynamonu i kardamonu (można dodać np. sam imbir, jak ktoś nie przepada za resztą)

Gotuje się na małym ogniu (żeby nie wykipiała) ze 2-3 min. i gotowe. Chwilkę pozostawić niewzruszoną by fusy opadły i można rozlewać do kubków:) najlepiej ją pić posłodzoną miodem i bez mleka (zwłaszcza jak na czczo), ale ja dodaję mleko, bo mi się ciężko przestawić na czarną.

[przepis jest z którejś z książek Anny Ciesielskiej]
 
reklama
zostawiam Wam przepisik na pyszną kawę gotowaną - jest łagodniejsza od parzonej i naprawdę pycha! oboje z mężem - choć sceptycznie, bo my pijacze tej parzochy zwykłej - spróbowaliśmy tej i teraz to ona jest number 1:tak:i co fajne - moga ją pić kobiety w ciąży, wskazane picie z rana, na czczo, by właściwie rozgrzać wnętrzności przed śniadankiem;

Proporcje na 1 kubek kawy:
bierze się 1,5 kubka wody i zagotowuje
wrzuca się na wrzątek 1-1,5 łyżeczki (lub więcej, wedle upodobań) zwykłej kawy "sypanej"
i dodaje po szczypcie: imbiru, cynamonu i kardamonu (można dodać np. sam imbir, jak ktoś nie przepada za resztą)

Gotuje się na małym ogniu (żeby nie wykipiała) ze 2-3 min. i gotowe. Chwilkę pozostawić niewzruszoną by fusy opadły i można rozlewać do kubków:) najlepiej ją pić posłodzoną miodem i bez mleka (zwłaszcza jak na czczo), ale ja dodaję mleko, bo mi się ciężko przestawić na czarną.

[przepis jest z którejś z książek Anny Ciesielskiej]

Pycha! Przypomina mi to grecka kawę, tylko że oni używają specjalnej, dla mnie smierdzącej i nie do przejścia.
Polecam zagotować i zdjąć na kilka sekund, i powtórzyć tak kilka razy, jest jeszcze smaczniejsza:tak:
 
SKUBANEK

Składniki:
1 margaryna
3 szklanki mąki
4 jajca
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 kg jabłek uduszonych lub gotowych ze słoika
1 łyżeczka cynamonu
-parę łyżek kwaśnej śmietany

Mąkę, proszek do piecz. zmieszać z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, połączyć z margaryną siekając nożem. Odzielić białka od żółtek, żółtka do ciasta i wyrabiamy ręką.
Dzielimy je na 3 równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao
Jedną część jasną rozwałkować i przenieść za pomocą wałka do wysmarowanej tluszczem formy, na ciasto wykładamy jabłka,posypujemy cynamonem. Na tarce o dużych otworach ścieramy ciemne ciasto wcześniej schłodzone ;) Białka ubijamy na pianę, gdy jest sztywna dodajemy partiami cukier ciągle ubijając, pianę dajemy na ciemne ciasto. Pozostałą część jasnego ciasta skubiemy i gnieciemy w palcach na małe kawałki, układamy na pianę tak by zachodził na siebie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 - 220 ' C
po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
UWAGA, jeśli ciasto przy zgniataniu jest zbyt suche dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany

ps niektórzy zamiast jabłek dodają jakiś inszy dżem np. porzeczkowy :)
ps 2 Franiowa o coś takiego Ci chodziło? bo ja innego skubanka nie znam a nazwa pleśniak u nas jakoś nie funkcjonowała więc nie jestem pewna hihi
 
Ostatnia edycja:
Ja mam zawsze problem z przepisami typu: 3 szklanki, bo ..nie mam juz "klasycznych szklanek". Wczoraj zagniotłam ciasto wg podobnego przepisu, załozylam, że 1 szkl to 150 gr mąki, ale chyba źle założyłam, bo za cholerę nie szło zagnieśc ciasta:(
Maggie, masz normalne szklanki? Zwazysz 1 szkl mąki for mi?:)



Edit: jaki czas pieczenia?
 
Kochana zmierzyłabym ale nie mam dobrej wagi na chacie w tej chwili :( ostatnio pożyczałam od kumpeli jak mi trzeba było dokładnie coś zważyć :/
1 szklanka to niby 170 g mąki pszennej - tak mam zapisane w książce kucharskiej :/
Kurcze wiesz co ja robię na oko w sumie, jak za dużo mąki to dodaje więcej śmietany po prostu zeby się zagniotło
A Tobie czemu nie chciało się zagnieść? za suche było? próbowałaś dodawać śmietanę?
czas pieczenia w piekarniku gazowym czyli tylko od dołu ;) to 50/55 minut
 
Ostatnia edycja:
Ano suche jak cholera. Śmietany nie dodawała. A tak sie robi?:) DOdałam 1 żółtko i trochę margaryny:)
w przepisie miałam też 3 szklanki mąki, ino założyłam ze to 250 gr, bo tak kiedyś w jakims mundrym programie o gotowaniu mówili.. kurka wodna
Dlatego wolę dokładnie - ile gramów:) Wtedy wszystko jasne.
ALe rodzinka juz prawie wciągnęła te blache, więc zaraz upieke kolejną:)
Spróbuje 170 gr jako szklanke przyjąć:)

Słuchaj, a to przepis na dużą blache, nie? Bo ja na dużej zrobiłam.
I zawsze robie z powidałmi śliwkowymi. Teraz tez. Mi tak najlepiej smakuje:)

A szklanka cukru to ile gramów???:)
 
Franiowa, jest na końcu napis w moim przepisie UWAGA i tam napisałam o śmietanie :)) kurczę muszę to chyba pogrubionym bo to ważne :))
ja zawsze jak za suche ciasto dodaję kilka łyżek śmietany :yes:

Blachę mam dużą :yes:

szklanka cukru to chyba 180 g ale głowy sobie nie utnę :))
 
reklama
Do góry