reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

reklama
Szwedzka jest zajebista nawet na surowo własnie opędzlowałam z męzem chyba półlitrowy słoik.Także Kaska polecam
Hi,hi...Chogata ciesze sie ze smakuje...ja tez lubie na surowo podjadac:-D

Efe,dawaj,jak nie w tym roku to na drugi wyprubuje.....ja to mam manie normalnie na przetwory:rofl2:...juz w spizarce miejsca nie ma:szok:...a jeszcze papryka i buraczki,no i jablka smazone....gdzie ja to zmieszcze:szok:
 
Ja tak na powaznie pierwszy rok sie zabrałam za przetwory bo mnie moja babka wkurzała całe lata .Raz nam dała jakąś sałatkę 5x nic nie dała tylko mojej ciotce i potem gadanie jaka pyszna była itd.A żeby było śmieznie to latem babka robiła dla siebie i dla tej własnie ciotki tylko tam szybko powyżerali i jak babka do domu dla nas przynosiła to ciotka raz ,dwa znajdywała i do siebie zabierała .A w tym roku powiedziałam BASTA!!! i se sam narobiłam i mam je gdzieś.
Ale mnie super sie spodobało .Tylko ta sałatkę to nie robiłam z 8 kg ogórków bo bym chyba w wannie musiała rozrabiać je tylko z połowy ale mam już ponad 50 słoików a jeszcze tą meksykańska chce zrobić i mam juz papryke zamarynowaną a i leczo se zrobiłam do słoików 3x3l.Potem dojdą jeszcze buraki i może do 80 dobije musze już sloiki dokupowac bo tyle nie miałam w zyciu.
Aaaaaaaaaa i małej troche malin chce zimą na przeziębienie do herbatki i jagód w razie co na rozwolnienie abo do deserku.No to moze ze 100 bydzie.

No to Efe szybko bo sezon na ogórasy sie kończy już widze ,że dużo już żółtych jest w sklepach
 
Spoko jak tylko mama wstanie to zadzwonię i spisze;)
W musztardzie i chilli też robi ale ja jednak najbardziej wolę te w miodzie, więc waszym dzieciom też zasmakują :]
 
Chogata,to cie sie widze spodobalo...ho,ho....
Aga,ja robie zawsze tak jak mnie mama nauczyla i sa dobre:

KISZONE:
Do sloikow wkladamy koper(baldachim)chrzan,czosnek,po kilka ziaren ziela i pieprzu prawdziwego,kilka listkow laurowych,no i ogórki oczywiscie...hi,hi....
Zalewamy to wszystko woda z sola(moze byc ciepla,zimna lub goraca)
Zalewa:
1 łyzka stolowa soli na litr wody!
Ja potem jeszcze pasteryzyje ,jak zakisna ,stoja tak ok 7 dni i potem je gotuje,wtedy przerywa sie proces kiszenia i napewno sie nie zepsuja
 
Aga,do zimnej,bo inaczej sloik ci peknie,bo sloiki sa zimne...ale najpierw musza zakisnac,tak ok 6-7ndni,az zmienia kolor.....a pasteryzuje ok15-20 minut

SALATKA Z BURAKOW CZERWONYCH Z PAPRYKA
* 6 kg burakow
* 1 kg papryki slodkiej
* 1 kg cebuli
* 2 szkl.wody
* 2 szkl.octu 10%
* 10 ziarek pieprzu prawdziwego
* 10 ziarek ziela angielskiego
* 1 szkl.cukru
* 2 lyzki soli

buraki ugotowac(tylko nie do miekkosci,maja byc srednio miekkie),zetrzec na grubej tarce,papryke i cebyle pokroic w paski,dodac pozostale skladniki.
Gotowac to wszystko az zmiekknie ,nastepnie nakladac goraca salatke do sloikow i stawiac do gory dnem....juz tej salatki nie pasteryzujemy,sloiki pod wplywem goraca same sie zamkna.

SALATKA Z PAPRYKI NA ZIME
* 4 kg papryki
* 1 kg cebuli

Zalewa:
* 1 szkl.cukru
* 1 szkl.oleju
* 1 szkl.octu
* listek laurowy,ziele angielskie ,pieprz prawdziwy(po kila sztuk,tak na oko)
Zalewe zagotowac.

Papryke umyc,wykroic gniazda nasienne,pokroic papryke i cebule w paski.
Papryke osobno ,a cebule osobno nasolic(tak ok garsc soli),zostawic na kilka godzin,az warzywa puszcza sok, nastepnie odcedzic wode z sola.
Zagotowac zalewe i wrzucic do niej papryke i cebule,pogotowac chwile razem(ale nie za dlugo zeby papryka nie byla zbyt miekka)
Nakladac goraca salatke do sloikow,stawiac do gory dnem i tez juz nie gotowac.
 
Ostatnia edycja:
reklama
no widze ze jazda z ogórasami jak nic - ja tez chce zrobic te Wasze przepisy, ale jak wroce do domu za jakies 5 dni-mam nadzieje ze jeszcze dam rade i jakies dobre ogóry zdobede
 
Do góry