Alex.nikita - to jedzonko Twoje musze zrobić na bank
Wklejam przepis napycha ciasto - dwa razy ostatnio robiłam - mozna troche mniej cukru dać...
Bananowiec
Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Miękkie, lekko wilgotne ciasto w owocowo-orzechowym towarzystwie i prawie przezroczystej mgiełce toffi. Pokusa, której nie da się oprzeć! Polecamy niezwykle prosty przepis na ciasto bananowe.
Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami włoskimi
Składniki na ciasto bananowe
szklanka posiekanych bananów (ok. 3 bananów),
2 szklanki mąki tortowej,
0,75 szklanki śmietany 18 %,
szklanka białego cukru,
0,25 szklanki brązowego cukru,
120 g masła,
3 jajka,
łyżeczka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów włoskich.
Składniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej
0,75 szklanki brązowego cukru,
szklanka śmietanki 30 %.
Przygotowujemy ciasto bananowe. Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy (kwadratowej lub okrągłej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
W trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Wystudzone ciasto z bananów polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.anowiec
Wklejam przepis napycha ciasto - dwa razy ostatnio robiłam - mozna troche mniej cukru dać...
Bananowiec
Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Miękkie, lekko wilgotne ciasto w owocowo-orzechowym towarzystwie i prawie przezroczystej mgiełce toffi. Pokusa, której nie da się oprzeć! Polecamy niezwykle prosty przepis na ciasto bananowe.
Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami włoskimi
Składniki na ciasto bananowe
szklanka posiekanych bananów (ok. 3 bananów),
2 szklanki mąki tortowej,
0,75 szklanki śmietany 18 %,
szklanka białego cukru,
0,25 szklanki brązowego cukru,
120 g masła,
3 jajka,
łyżeczka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów włoskich.
Składniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej
0,75 szklanki brązowego cukru,
szklanka śmietanki 30 %.
Przygotowujemy ciasto bananowe. Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy (kwadratowej lub okrągłej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
W trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Wystudzone ciasto z bananów polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.anowiec