reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Alex.nikita - to jedzonko Twoje musze zrobić na bank

Wklejam przepis napycha ciasto - dwa razy ostatnio robiłam - mozna troche mniej cukru dać...

Bananowiec

Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Miękkie, lekko wilgotne ciasto w owocowo-orzechowym towarzystwie i prawie przezroczystej mgiełce toffi. Pokusa, której nie da się oprzeć! :) Polecamy niezwykle prosty przepis na ciasto bananowe.



Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami włoskimi

Składniki na ciasto bananowe

szklanka posiekanych bananów (ok. 3 bananów),
2 szklanki mąki tortowej,
0,75 szklanki śmietany 18 %,
szklanka białego cukru,
0,25 szklanki brązowego cukru,
120 g masła,
3 jajka,
łyżeczka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów włoskich.

Składniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej


0,75 szklanki brązowego cukru,
szklanka śmietanki 30 %.
Przygotowujemy ciasto bananowe. Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.

Masę przekładamy do natłuszczonej formy (kwadratowej lub okrągłej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.

W trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Wystudzone ciasto z bananów polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.anowiec
 
reklama
Przepis na torcik owocowy
Pieczemy biszkopt.
Ja robie tak:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
Jajka muszą byc ciepłe, tj. nie prosto z lodówki. Dokładnie oddzielam białka od żółtek, następnie ubijam je mikserem zaczynając od największych obrotów. Gdy mam sztywną pianę, delikatnie posypuję cukrem, starając się żeby cukier nie wpadał, tylko się dobrze wkręcał, zmniejszam obroty.
Gdy już dodam cały cukier ubijam do momentu gdy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza ( jak jest dobrze napowietrzone, nie trzeba dodawać proszku do pieczenia). Potem dodaję łyżką wcześniej rozbite żółtka, dokładnie polewając, znowu po wierzchu, żeby nie pękały pęcherzyki. Na koniec potrzepuje mąkę, mieszając na najmniejszych obrotach. Nie musi być wymieszana superowo, sama się rozejdzie przy pieczeniu.
Masa
Śmietana 30%, czyli kremówka
Galaretka owocowa, np. malinowa.
Maliny.
Trochę cukru.
Najpierw rrobię galaretkę żeby zdążyła się trochę ostudzić. Mieszam ją z połowy wodny z instrukcji na opakowaniu.
Potem ubijam śmietankę, która wcześniej chłodziła się w misce w lodówce. Zaczynam od najmniejszych obrotów, gdy zaczyna się ścinać zwiększam, uważając żeby nie zrobiło się masło. Następnie dodaję cukier, jeżeli galaretka jest już z cukrem to tylko odrobinę. Do tego dodaję galaretkę i owoce.
Przekładam tym przecięty, wcześniej wystudzony biszkopt, dekoruję boki, na wierzch układam owoce, można wierzch zalać galaretką. Wsadzam do lodówki.
Ot i gotowe.
 
Torta wypróbuje koniecznie .Roczek planuje Alki mały na ogrodzie to i tort sqojski niech będzie też.
A ten przepis z ziemniakami i tuńczykiem to na kolacje może nie dziś ale jutro na pewno zrobie bo tuńczyka musze dokupic reszta jest.Mnia ale mi ślinka leci
 
OGÓRKI-SAŁATKA
* kilka cebul-jak kto lubi ze 3-4 szt
*2 kg ogórków obrać i poszatkować jak na mizerie (cienko)
*2 łyżki soli
*natka zielonej pietruszki-ja daje baaaardzo dużo bo uwielbiam pęczek to dla mnie mało;-) - poszatkować
wymienione składniki wymieszać w dużej misce i zostawić na około 2 godziny - puści sok którego nie wylewamy!!!
zrobić zalewę z pół szklanki octu i 4 łyżek cukru - zagotować - ostudzoną zalewą zalać ogórki dodać pół szklanki oleju dokładnie wymieszać nakładać do słoików po czym je zagotować i gotowe!:-D

OGÓRKI Z CHILI
*2 kg małych ogórków(te większe później kapciowate się robia mi nie smakują....)
*duża główka czosnku
*1,5 szkl octu
*35 dag cukru
*4 łyżki soli
*4 płaskie łyżeczki chili
*8 łyżek oleju
Ogórki pokroić w grube plastry(nie obierać)Posolić i zostawić na 6 godzin,potem odcisnąć sok.Posypać ogórki chili rozdrobnionym czosnkiem polać olejem i dobrze wymieszać
Ocet z cukrem zagotować ostudzić i jeszcze ciepłym zalać ogórki wymieszać i zostawić na 12h.Włożyć do słoików zagotować.

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

*szklanka octu
*3 płaskie łyżki soli
* 5 łyżek ostrej musztardy
* 0,40 dag cukru
*5 szkl wody wszystko to zagotować
3 kg małych ogórków pokroic w grube plastry (nie obierać-choć moja mama w zeszłym roku je obrała i wzdłuż pokroiła też były dobre)
nakładać ogórki do słoiczków dodac do każdego goczyce ziele i liść laurowy zalać zalewą.słoiki gotować
 
Ostatnia edycja:
Dzięki Malinka dzis nocka bedzie zawalona hihiihihiih .Własnie wróciłam z marketu byłam dokupić słoików tak sie wziełam za robote :-)
 
A ja własnie weszłam na wątek, żeby Malinke prosic o podanie przepisu na tą sałatke ogórkową o której pisałaś na głównym, a tu supraaaajss heheheh
Mam nadzieje ze mi to gotowanie słoików wyjdzie, bo ostatnio jak robiłam cos z przetworów to później ssssyczały a gotowałam z 1,5 h i później odwracałam słoiki do góry dupką do wystudzenia...co jeszcze trza zrobic zeby słoiki trzymały??
Ile gotowac?i mają byc całe zakryte w wodzie w garnku?
 
Ja nie robie nic najdzwyczajnego .Jak już gotuje to zalewam do połowy garnka wody i gotuje max 20 min. Nieraz 10-15 min, zalezy jak mi sie podoba i która jest godzina hihihiihhii.Dodam ,że kiszonych wogule nie gotuje ani wody do zalewania ani nic i są pyszne .Owszem raz kiedyś trafi sie jakiś przeciekający-trudno.Niektórzytwierdzą ,że to nowe zakrętki trzeba inni ,że należy słoiki wyparzac ale ja aż tak nie lubie sie bawić .Ja już zrobiłam sałatke za per dni spróbuje ,ogórnki z chili i paprykę konserwową zobaczymy co z tego wyniknie hihiihihihihi
Ach słoików nigdy nie odwracam do góry dnem .Ja własnie zauważyłam ,że jak pokrywki mam stare albo nie od tego słoika tomi sie dokręcić dobrze nie chcą i ciekną ale wtedy zużywa zawartośc słoika jak najszybciej i strat nie ma.

Ja jeszcze czekam może Anett sie skusi i nam napisze inne przepisy na słoikowe szaleństwo
 
Ostatnia edycja:
Ależ bardzo proszę!
Co do gotowania słoików to tak jak pisze Chogata.Zalewam słoiki do połowy i gotuje bez przykrycia około 10 góra 15 minut.
Ja chyba też musze robić kilka słoiczków,ale przyznaje się że mi się nie chce:zawstydzona/y:
 
Widze Malinka,ze robimy podobne salatki,tez z chili taka sama robie i ogorasy w musztardzie tez,robie tez w ketchupie,tak samo jak te w musztardzie,tylko zamiast musztardy daje ketchup...hi,hi....

SAŁATKA ZOGÓRKÓW 'SZWEDZKA"
* 8 kg.ogorkow
*2 kg.marchwi
*1 kg.cebuli
*2 dag.pietruszki z natka
*1/2 litra oleju(ja daje troche mniej,ok szklanki)
*15 dag.soli(10 łyzek stolowych)
* 1 szkl.cukru
* 1/2 litra octu 10%
* ok.30 ziaren pieprzu prawdziwego
* ok.30 ziaren ziela angielskiego
*2 dag.czosnku

Ogórki pokroic w plastry(nie obierac),marchew i pietruszke zetrzec na tarce,czosnek i cebule drobno pokroic,na pokrojona mase nasypac soli i cukru.
Ocet z przyprawami zagotowac i ostudzic,salatke polac ostudzonym octem i dobrze wymieszac.
Na koniec rozgrzac olej i polac saladke,wymieszac,zostawic tak na 2-3 godziny.
Nastepnie nakladac salatke w sloiki i pasteryzowac ok 15-20 minut.

SAŁATKA ZOGÓRKOW "MIZERIA"
*4 kg.ogorkow
*0,5 kg.cebuli

Ogórki i cebule obrac,pokroic jak na mizerie,zalac salatke 9 szkl wody i zasypac 1 szkl soli,odstawic na 3 godziny....
....nastepnie odcedzic saladke i poukladac w sloikach,zalac zalewa:
ZALEWA:
* 3 litry wody
*3 szkl octu
* 5 szkl cukru
* kilka ziaren ziela i pieprzu
* kilka listkow laurowych
* koper(baldachim ,jak do ogorkow kiszenia)

OGÓRKI Z CURRY

*3 kg ogorkow
*liscie selera
*cebula duza

ZALEWA:
* 1 litr wody
*1 szkl cukru
* 1/4 szkl oleju
* 2 lyzeczki curry
* 3 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki na zalewe zagotowujemy,na dno sloikow kladziemy lisc selera i plaster cebuli.
Ogorki obieramy,przekrawamy na 4 czesci i ukladamy pionowo w sloikach,zalewamy zalewa(goraca) i pasteryzujemy ok 10 minut

SALATKA "MEKSYKANSKA" ( tej jeszcze nie robilam,dostalam przepis w tym roku,ale smakuje i wyglada super)

* 4 kg ogorkow
* 1 szkl soli
*4 czerwone papryki
* 1/2 kg cebuli
zalewa:
* 1 litr wody
* 2,5 szkl cukru
* 2,5 szkl octu
* lyzka ziaren ziela angielskiego
*lyzka curry

Ogorki myjemy(nie obieramy),kroimy w plasyry i mieszamy z 1/2 szklanki soli,odstawiamy na 3 godziny,odsaczamy.
Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne,miaz kroimy w paski,mieszamy z 1/4 szkl soli i odstawiamy na 2 godziny,odsaczamy.
Skladniki zalewy zagotowujemy i lekko studzimy,dodajemy warzywa i mieszamy,salatke przekladamy do sloikow i pasteryzujemy 10-15 minut
 
reklama
Do góry