reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Smacznego Miranda. I wiesz co jednak weź cały jogurt bo ja trochę zaoszczędziłam i lekko twarde były. Robiłam wczoraj znów.
Dzisiaj tez zrobię ale wykorzystam musli. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
A i przeliczyłam kalorie i wyszło mi 100 na jedno ciastko :)
 
reklama
Te placki to są z diety proteinowej robiłam je i jadłam ale wiecie co nie żebym chciała komuś obrzydzić czy co -dla mnie okropne były .Wogule po tej diecie nie moge patrzec nawet na kurczaka ,twarozki,gotowane warzywa fuj tak sie objadlam tym.
Ja rozwazam przejście na wegetarianizm tylko reszta rodziny protestuje.Ichyba stanie na tym ,że ze 3x w tygodniu będzie jarskie jedzenie.Potem będę kombinowac ,zeby było mięso a dla mnie za jednym zamachem tylko coś dorobie i będzie bez mięcha.
Andariel te przepisy wypróbowalam i mi bardzo smakują weszły już do naszego jadlospisu najczesciej do zup je robie jak drugie danie;-)
 
SŁODKIE BULECZKI
paczke drożdzy tzn kostke rozkruszyć do dużej miski dosypać ze 2 łyżeczki cukru i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem około pół szklanki i wymieszać-poczekać chwile żeby kawałek urosło- dosypać tam kilo- ja daje mniej- jedną szklanke mąki odsypuje-dosypać tam tą mąke dodać 2 całe jajka dolać pół szklanki oleju i około pół szklanki cukru i paczke cukru waniliowego
wszystko wymieszać drewnianym widelcem
i w miare mieszania dolewać mleko
ile mleka
to zalezy ile mąka weźmie ciasto jak mieszasz to ma być gęste ale nie zbite
jak robisz drożdżaka to luźniejsze ma być o wiele
ma sie kleić do rąk jak sie zagniata
ja mieszam około 2 minuty i potem ręką zagniote z minutke
i odstawiam w ciepłe miejsce żeby urosło
jak ma ciepło rosnie duuuuże
piekarnik włączyłam na termoobieg koło 150 stopni.
ugotowac budyń według przepisu na opakowaniu-smak jaki chcecie ja miałam toffi
ciasto jak urośnie to dosłownie wale w nie pięścią dziele na pół sypie mąke na blat i rozwałkowuje nie za cienko gdzieś na pół centymetra na prostokąt jeszcze ciepły budyń dziele na pół i smaruje ten prostokąt potem zwijam wzdłuż najdłuższego boku i kroje na talarki i układam bokiem na blaszce- sie nie martw budyń sie nie przypali no i czasu nie mam ale wkładam do pieca i po prostu zerkam mają być wyrośnięte i rumiane tylko za blisko siebie nie układaj jak ostygną to cukrem pudrem
i już więcej pisania niż roboty
Mi wyszło koło 25 sztuk
A tu macie pierwszą ture:

tylko że pamiętajcie musicie zrobić ten rulon odrazu mi wyszły 2 ale ten 2 to już się rozwalał bo z jednego rulonu wyszło ponad 10 bułeczek i nie zmieściły mi sie wszystkie na blaszke-bo one jeszcze rosną podczas pieczenia-i zanim je upiekłam to tamten rulon urósł jeszcze bardziej i popękał więc bułki krzywe były ale co tam i tak już kilka zostało bo sa pyszne!!!!!!!!!!!
 
Malinka dzięki za przepis! Bo własnie chodziło za mną coś słodkiego, rogaliki mi juz uszami wyłażą, a w kuchni zawsze mam sto tysięcy budyniów i nigdy nie mam pomysła co z nimi zrobić...Normalnie strzał w dziesiątkę ten przepis! Dziś po południu robię bankowo ino z połowy porcji zobaczymy jak mi wyjdzie!
 
Laski macie sprawdzone przepisy na ciasteczka???

Znalazłam przepis na osesku na owsiane i mam zamiar zrobić. Ale szukam inspiracji. No i żeby było bez drożdży! Bo one mnie nie lubią:-D
 
reklama
Efe :-) to dla Gabi czy wiekszych łasuchów???

jak dla maluszków to tu gdzies jest przepis na ciacha z kaszki dla niemwolat :-)
ja poszukam na pierniczki ;-)
 
Do góry