reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

KOKOSANKI

szybkie, tanie i pyszne:-)
4 białka
20 dag wiórek kokosowych
cukier ( w przepisach niby szklanka ale ja dałam 5 kopiastych łyżek a i tak były bardzo słodkie)
łyżeczka soku z cytryny

białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier i sok z cytryny, mieszamy z wiórkami, pieczemy w 160 stopniach około 15 minut :-)

reklama
czy ma któras z wam może sprawdzony przepis na murzynka?

tak ja
i chyba podawąłam juz na forum,zaraz poszukam

i juz mam

MURZYNEK

Składniki:
7-8 łyżek wody
1 paczka margaryny
4 łyżki kakao
1i1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
Wszystko zagotować,wystudzić ,dodać 4 żółtka,1 łyżeczke sody,1 i 1/2 szklanki mąki a na koniec ubijamy piane,dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy, a nstępnie wylewamy do formy.
Na ciasto robię potem polewe czekoladowa.Smacznego

MURZYNEK EFE:

Mój bardzo podobny:

w rądelku gotujemy
-kostkę margaryny
-3 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
powstałą masę studzimy
jak wystygnie to dodajemy
-5 żółtek
-2 łyżeczki proszku
-cukier waniliowy
-1 i 2/3 szklanki mąki
-6 łyżek kwaśnego dżemu (powidła śliwkowe, pożeczkowy itp.)

białka miksujemy ze szczyptą soli i dodajemy do masy łyżką, powoli
wylewamy na blachę (wcześniej przygotowaną) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach

bajecznie prosty:p

Oj babki, ten watek to suuuuuuuper pomysl, istna kopalnia smakolykow :szok:. Ja na razie ukrecilam salatke Piwonii 13-to warstwowa, mmmmmmmm :cool2:, palce lizac - co prawda w moim obecnym stanie wagowym nie bardzo jest to wskazane, ale co tam, przy niedzieli :blink:...........

Probowalyscie kiedys do mielonych (ja robie pol na pol wolowina i kurczak) dodac startego swiezego pomidorka i cukinie (tez starta)? Mowie Wam, pyszka, sa wtedy bardzo mieciutenkie i soczyste..... mniam....

Ostatnia edycja:
Oj babki, ten watek to suuuuuuuper pomysl, istna kopalnia smakolykow :szok:. Ja na razie ukrecilam salatke Piwonii 13-to warstwowa, mmmmmmmm :cool2:, palce lizac - co prawda w moim obecnym stanie wagowym nie bardzo jest to wskazane, ale co tam, przy niedzieli :blink:...........

Probowalyscie kiedys do mielonych (ja robie pol na pol wolowina i kurczak) dodac startego swiezego pomidorka i cukinie (tez starta)? Mowie Wam, pyszka, sa wtedy bardzo mieciutenkie i soczyste..... mniam....

fajnie,że sałatka smakowała,ja ją uwielbiam tylko troszku roboty jest przy niej
ja często dodawałam cukinie do kotletów mielonych,zwłaszcza jak jest sezon

tak też myśle że to kopalnia smakołyków...robiłam już wiele rzeczy z tych właśnie przepisów i wszystkie bardzo bardzo smaczne...a przepis na chlebek i bułeczki z kiełbaska i boczkiem poszły w świat :-) bo ja babci, teściowej one znów komuś tam ...:-)

oto przepis na JACKET POTATO czyli PIECZONEGO KARTOFELKA z nadzieniem - ja najczesciej robie z tunczykiem, ale mozna tez chili con carne zamiast albo dowolne nadzienie jak sie ma fajny pomysl

SKLADNIKI NA DWIE OSOBY:
4 duze ziemniaki nie obrane
2 puszki tunczyka
majonez - ilosc dowolna wg. uznania
1 puszka kukurydzy
sol i pieprz
odrobina maselka
utarty ser zolty
przydatna jest tez folia aluminiowa

umyc dokladnie ziemniaki, nie obierac, owinac folia aluminiowa, polozyc na blaszke i wsadzic do piekarnika rozkeconego do maxa na okolo pol godziny. pomacac widelcem czy juz miekkie, jesli tak to rozwinac z folii i jeszcze troszke podpiec.

tunczyka odsaczyc, wlozyc do miseczki, dodac odsaczona kukurydze, majonez, sol, pieprz i zamieszac

upieczone kartofelki na talerzu przekroic na krzyz, posmarowac w srodku maselkiem, nasypac sera do srodka i przykryc nadzieniem z tunczyka

ja ze wzgledu na diete nie smaruje maslem ani nie sypie serem, majonez light ale i tak smaczne

mam nadzieje, ze polubicie tez SMACZNEGO

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry