reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

A ja robiłam dziś z moimi dziećmi rewelacyjne rogaliki drożdżowe - Jula rozbiła mi jajeczko, dodawała mąki, a Jaś nadzorował naszą pracę z wysokości moich kolan:-D:-D
Oto przepis:
Wielkie Żarcie - Przepis - rogaliki drożdżowe kruchutkie i smaczniutkie (ja dałam czekoladę zamiast marmolady - coś ala nutella
Są Świetne! trochę za grubo rozwałkowałam ciasto i wyszły mi raczej bułeczki niż rogaliki ale smak naprawdę fantastyczny! A jakie zapachy w domu:-D:-D
 
reklama
NA OBŻARSTWO NADSZEDŁ CZAS TŁUSTY CZWARTEK ZARAZ ODWIEDZI NAS!!!!

PĄCZKI

# 5 dag drożdży
# pół szkl cukru
# 3 szkl mąki
#3 jaja
# 0.5kg ugotowanych ziemniaków bardzo dobrze ugniecionych lub przepuszczonych przez maszynkę
# pół kostki roztopionej margaryny

Wszystkie składniki połączyć gdy ciasto będzie za gęste dodać mleka.Pozostawić do wyrośnięcia.Lepić małe pączki smażyć z obu stron na głębokim oleju.
Uwaga ja dodaje trochę marmolady do środka ale wtedy się wylewa i pali się dżem :baffled:
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem!!!



CIASTO STYROPIAN

* 3 szkl mąki
* 1 margaryna
* 3/4 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść jak na kruszonkę większą połową wyłożyć dno blaszki ,reszta jest na posypanie ciasta.

MAsa
* 3 śmietany 18% (3*330g)
* 1 szkl cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 żółtek
* 3 białka ubic na piane
* 20 g wiórek kokosowych
* 1 budyń śmietankowy
Wszystko wymieszać łyżką na koniec dodac ubite białka.Wylać na ciasto posypać resztą kruszonki piec około 50 min temp 180 stopni!
 
Ostatnia edycja:
proste i szybkie kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej (wege)

składniki:
- soczewica i kasza w stos. 1:1 (tak mniej więcej, nie ma to aż takiego znaczenia)
- 2 jaja
- 1 spora cebula - drobno posiekać i podsmażyć osobno na złoto
- bułka tarta do panierowania
- przyprawy wedle uznania, ja zazwyczaj dodaję sól i pieprz, majeranek, czosnek granulowany i chili, bo lubię ostro (ale można zrobić wersję np. z gałką muszkatołową)
- mąka (opcjonalnie)
- starty żółty ser (opcjonalnie)

wykonanie:
- soczewicę i kaszę ugotować do miękkości, razem bądź osobno (ja gotuję osobno)
- dodać sól i przyprawy - całkiem sporo, żeby uzyskać wyrazisty smak
- dodać jajka, cebulkę i dokładnie wymieszać (można np. zmiksować soczewicę, wtedy nie odpadają te kuleczki przy smażeniu, jest bardziej jednolita masa)

Jeśli masa jest zbyt luźna, można dodać trochę mąki albo bułki tartej (w wersji nie-miksowanej zazwyczaj muszę dodać, dziś miksowałam i konsystencja była super bez dodawania). Można też dodać trochę startego sera - ja właśnie dziś dodałam i bardzo dobre wyszły.

Formować kotlety (jak mielone) i obtoczyć w bułce tartej (lub mące, jak kto woli)

Smażyć z obu stron na złotawy kolor. Super smakują z ziemniaczkami purre i surówką (np. z kapusty kiszonej).






 
Podaje Wam przepis na nasz dzisiejszy deser:-D:

Kołacze z jabłkami:

700 g kwaśnych jabłek
cynamon
cukier
ciasto:
120 g serka kremowego (np. philadelphia - ja dałam naturalny serek kanapkowy z biedronki fresek się chyba nazywa, ale myślę że zwykły bieluch też może być)
120 g masła (zrobiłam pół na pół z margaryną)
120 g mąki (mąki weszło zdecydowanie więcej)
szczypta soli

z serka, masła/margaryny, mąki (dodać szczyptę soli) zagnieść ciasto, formować kulki wielkości mirabelki, wstawić do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon, odcisnąć gdy puszczą sok.
Kuli wyjąć z lodówki, formować miseczki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i wyłożyć potarte jabłka. Piec 10-15 minut w temp 220 (zdecydowanie za duża - ja z termoobiegiem piekłam w 160). Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem (na zimno też są pycha;-))
 
Prosta i smaczna BABKA PIASKOWA
20 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
25 dag masła
4 jajca
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat vaniliowy (jak kto woli może być cytrynowy albo i wcale ;-) )
-polewa
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 żółtku oraz obie mąki, prosze i aromat. Z białek ubijamy pianę na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstawiamy do umiarkowanie gorącego piekarnika, piec ok. 40-50 min.
 
SZYBKIE CIASTO!!

4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach do ciasta-jeżeli ktoś lubi

Zmiksować całe jajka z cukrem,dodać olej i miksować a na koniec dodać powoli mąkę z proszkiem , zapach wszystko dokładanie zmiksowac.Ciacho wylać na tortownice wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub jak kto woli wyłożoną papierem...
Na ciasto można wyłożyć zamrożone lub świeże owoce.
piec około 1h 160-170 stopni,ja pieke krócej i tylko 150 stopni.
Z tego ciasta ostatnio torta zrobiłam :tak:

Właśnie wczoraj robiłam to ciasto, na wierzch dałam jabłka i było PYCHA:-) Poszło w 43 sekundy:-D:-D Parę razy podobne robiłam ale nigdy mi tak ładnie nie wyrosło i zawsze dawałam margarynę, ale z olejem takie fajne wilgotne:tak: A Malinka podałabyś przepis na tego torta co zrobiłaś z tego ciasta??
 
reklama
Właśnie wczoraj robiłam to ciasto, na wierzch dałam jabłka i było PYCHA:-) Poszło w 43 sekundy:-D:-D Parę razy podobne robiłam ale nigdy mi tak ładnie nie wyrosło i zawsze dawałam margarynę, ale z olejem takie fajne wilgotne:tak: A Malinka podałabyś przepis na tego torta co zrobiłaś z tego ciasta??

Wiesz po prostu upiekłam ciasto wd przepisu tylko bez żadnych owoców.
jak wystygło wyrównałam wierzch i przeciełam -wyszły tylko 2 blaty.
Przełożyłam marmoladą i kremem takim kupnym-z torebki robiłam bo mi nigdy nie wychodzą.A na wierzch posmarowałam dużą iloscią kremu i posypałam małymi słodkimi perełkami.
A i polecam biszkopty nasączyć np kompotem lub dla dorosłych wódeczką oczywiście rozrobić z wodą;)-jest wtedy smaczniejszy bo bardziej mokry.
 
Do góry