reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

reklama
Sezon w pełni na szarlotke - to wklejam przepis na cisto z jabłkami - troche inne od tradycyjnej szarlotki- jest bardziej mokre i pulchne. Właśnie przed chwilą zrobiłam:-)

4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.

Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.

2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru. Można dodać troszke wody, żeby się nei przypaliły
Wykładamy gorące jabłka na ciast.

Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki - moze byc tez zwykła mąka - ale z krupczatki kruszonka nei wychodzi taka twarda.

Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180

Moja siedzi w piekarniku już .abłek prazonych sie objadłam ,ze hej w brzuchu tylko jeździ mi:tak:Przepis wypróbowany i polecam :Malyna
 
Ostatnia edycja:
PLACEK DELICJA
0.5kg mąki
20dkg margaryny
1łyżka śmietany
1 szkl.cukru
1 jajko
2 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, upiec z tego 3 placki
Masa serowa
3 jajka
0.5kg sera
20 dkg masła
1 budyń
niepełna szklanka cukru
Ser przemielić, żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser i piane z białek.Zagotować 5 minut.
W pół szkl mleka rozpóścić budyń, wlać do masy, chwilę gotować, wylać na placek i przyłożyć drugim.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 szkl cukru
1łyżka masła
galaretka owocowa
Do smażonych jabłek wsypać galaretkę.Wlać na placek gorące jabłka, przełożyc trzecim. Polać polewą.
 
Ostatnia edycja:
oleńka karkówka z warzywami pychota - dziś zrobiłam a także szarlotkę z przepisu malbertki :-) mniami :-p jestem początkującą kucharką więc wątek ten jest dla mnie skarbnicą wiedzy hihihi :-D
 
Polecam gorco ten przepis. Dzisiaj malz zrobil, normalnie sam seks...

Wegetariańska wersja mussaki

Składniki (na ok. 8 szt.):
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki
2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
4 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
cukier
oliwa
sól, pieprz, oregano, tymianek

Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)

1.Bakłażany pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania!), ułożyć na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawić, na co najmniej 30 minut by puściły gorzki sok.
2.Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek wyłożyć do głębokiej brytfanki. Całość skropić oliwą i podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego do 220C piekarnika na ok. 45 minut, kilkakrotnie mieszając, aż do lekkiego zbrązowienia.
3.Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, którymi wyłożyć dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.
4.Nadszedł czas na przygotowanie sosu beszamelowego, który pokryje wierzch potrawy, chroniąc ją przed przypaleniem i dodając specyficznego smaczku. W większości miejsc, w których próbowałam moussakę, zachwiane są w moim odczuciu proporcje pomiędzy ilością beszamelu a samego środka, przez co potrawa robi się nieco mdła. Polecam pokryć potrawę dość cienką warstwą sosu, ale do rzeczy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.
5.Na dnie naczyń mamy już ugotowane ziemniaki, kolejną warstwą będą warzywa, następnie warstwa rozdrobnionych pomidorów z puszki (wraz z zalewą) doprawionych oregano i kolejna warstwa uduszonych warzyw. Polać sosem beszamelowym.
Wstawić moussaki do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i piec przez ok. 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.
 
Ostatnia edycja:
Polecam gorco ten przepis. Dzisiaj malz zrobil, normalnie sam seks...

Wegetariańska wersja mussaki

Składniki (na ok. 8 szt.):
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki
2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
4 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
cukier
oliwa
sól, pieprz, oregano, tymianek

Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)

1.Bakłażany pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania!), ułożyć na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawić, na co najmniej 30 minut by puściły gorzki sok.
2.Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek wyłożyć do głębokiej brytfanki. Całość skropić oliwą i podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego do 220C piekarnika na ok. 45 minut, kilkakrotnie mieszając, aż do lekkiego zbrązowienia.
3.Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, którymi wyłożyć dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.
4.Nadszedł czas na przygotowanie sosu beszamelowego, który pokryje wierzch potrawy, chroniąc ją przed przypaleniem i dodając specyficznego smaczku. W większości miejsc, w których próbowałam moussakę, zachwiane są w moim odczuciu proporcje pomiędzy ilością beszamelu a samego środka, przez co potrawa robi się nieco mdła. Polecam pokryć potrawę dość cienką warstwą sosu, ale do rzeczy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.
5.Na dnie naczyń mamy już ugotowane ziemniaki, kolejną warstwą będą warzywa, następnie warstwa rozdrobnionych pomidorów z puszki (wraz z zalewą) doprawionych oregano i kolejna warstwa uduszonych warzyw. Polać sosem beszamelowym.
Wstawić moussaki do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i piec przez ok. 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.

Zuzejka zapisane i na weeknd na kolacje upitrasze troche nastraszyłas tym sosem beszamelowym ale zobaczymy a i nie pamietam ten czosnek to do warzyw czy do pomidorów dodać?Ach do warzyw juz wszystko wiem
 
reklama
SZYBKIE CIASTO!!

4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach do ciasta-jeżeli ktoś lubi

Zmiksować całe jajka z cukrem,dodać olej i miksować a na koniec dodać powoli mąkę z proszkiem , zapach wszystko dokładanie zmiksowac.Ciacho wylać na tortownice wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub jak kto woli wyłożoną papierem...
Na ciasto można wyłożyć zamrożone lub świeże owoce.
piec około 1h 160-170 stopni,ja pieke krócej i tylko 150 stopni.
Z tego ciasta ostatnio torta zrobiłam :tak:
 
Do góry