olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Przepis na pyszna szarlitke podalam troszke wczesniej Tez polecam bo jest pyszna!!!!!!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Sezon w pełni na szarlotke - to wklejam przepis na cisto z jabłkami - troche inne od tradycyjnej szarlotki- jest bardziej mokre i pulchne. Właśnie przed chwilą zrobiłam:-)
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.
2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru. Można dodać troszke wody, żeby się nei przypaliły
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki - moze byc tez zwykła mąka - ale z krupczatki kruszonka nei wychodzi taka twarda.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180
Miranda nie pytaj ja wczoraj tak się najadłam goracego jabłecznika ,ze cała noc mi sie odbijało .Dzis nawet spojrzec nie mogę .Ale za tydzień jak mnie cos najdzie to pewnie odwiedze ten watek i spróbuje tego przepisu;-)A chcecie przepis na Delicję jabłkowo-serową?
Fajnie ze smakowalo. Ja tez poczatkujaca jestem dlatego proste przepisy podaje;-)oleńka karkówka z warzywami pychota - dziś zrobiłam a także szarlotkę z przepisu malbertki :-) mniami jestem początkującą kucharką więc wątek ten jest dla mnie skarbnicą wiedzy hihihi
Polecam gorco ten przepis. Dzisiaj malz zrobil, normalnie sam seks...
Wegetariańska wersja mussaki
Składniki (na ok. 8 szt.):
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki
2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
4 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
cukier
oliwa
sól, pieprz, oregano, tymianek
Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)
1.Bakłażany pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania!), ułożyć na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawić, na co najmniej 30 minut by puściły gorzki sok.
2.Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek wyłożyć do głębokiej brytfanki. Całość skropić oliwą i podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego do 220C piekarnika na ok. 45 minut, kilkakrotnie mieszając, aż do lekkiego zbrązowienia.
3.Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, którymi wyłożyć dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.
4.Nadszedł czas na przygotowanie sosu beszamelowego, który pokryje wierzch potrawy, chroniąc ją przed przypaleniem i dodając specyficznego smaczku. W większości miejsc, w których próbowałam moussakę, zachwiane są w moim odczuciu proporcje pomiędzy ilością beszamelu a samego środka, przez co potrawa robi się nieco mdła. Polecam pokryć potrawę dość cienką warstwą sosu, ale do rzeczy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.
5.Na dnie naczyń mamy już ugotowane ziemniaki, kolejną warstwą będą warzywa, następnie warstwa rozdrobnionych pomidorów z puszki (wraz z zalewą) doprawionych oregano i kolejna warstwa uduszonych warzyw. Polać sosem beszamelowym.
Wstawić moussaki do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i piec przez ok. 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.