reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

reklama
Ja robiłam ostatnio fajne placuszki;)
2 szkl mąki
2 jajka
szklanka gazowanej wody mineralnej
3-4 banany
łyżeczka proszku do pieczenia

Banany rozgnieść widelcem, do miski wsypać mąkę, proszek,wlać wodę, dać jajka (można ubić pianę z białek), szczyptę soli i ładnie wszystko wymieszać, potem dodać rozgniecione banany, na chwilkę odstawić, smażyć na gorącym tłuszczu niewielkie placuszki:-):-)
Wychodzi dość słodkie, więc jeszcze zrobiłam taki mus truskawkowy: wsypałam do blendera garść mrożonych truskawek, do tego mniej niż pół szklanki mleka, trochę cukru - i położyłam na placuszkach.pyyyyyyyycha;-)

Magda zrobiłam placuszki. Dobre, mojej starszej córci bardzo smakowały, mi i ślubnemu zresztą też. Szybko się robi, (szybciej niż naleśniki), fajny przepis. Dzięki :):)

cieszę się że smakowało;-) ja robiłam dziś suflaki, Oleńka fantastyczny przepis! I ten pomysł żeby dać na keksówkę - jak dla mnie bomba, takie fajne soczyste wychodzą.
I mam prośbę do Aneczki - podawałaś kiedyś przepis na mięsko gotowane w folii aluminiowej - byłabym wdzięczna jakbyś napisała go jeszcze raz. Z góry dziękuje!

To ja podam przepis na mojego murzynka "dla idiotów"
Jest tak prosty, że nie można go popsuć.

Murzynek

kostka margaryny
4 łyżki mleka
4 łyżeczki kakao
1 1/2 szklanki cukru

Zagotować w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jak ostygnie przelać do miski.
Dodać:
- żółtka z 5 jajek (białka będą ubijane na końcu)
- 1 3/4 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cały cukier waniliowy
- 6 łyżek kwaśnego dżemu np. porzeczkowy
- można dodać 200g orzechów włoskich, gdy robimy samo ciasto bez kremu w środku
Do zmiksowanej masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Jednolitą masę wylać do mniejszej blachy wysmarowanej masłem i posypanej manną.

Piec 45 minut w 180 stopniach

Krem budyniowy:
2 budynie ugotować w 2 szklankach mleka (dodać 4 łyżki cukru jak niesłodzony). Po lekkim ostudzeniu dodać 100g masła lub margaryny i wymiksować na gładką masę.
Przełożyć ciasto i polać polewą czekoladową.

ponieważ zostało mi sporo kleiku,a szkod abyło mi go było wyrzucić to zrobiłam dla dziewczynek takie ciasteczka

Ciasteczka z kleiku ryżowego

1 opakowanie kleiku ryżowego(ja dałam tyle ile miałam)
25 dag margaryny
trzy czwarte szklanki cukru(dałam mniej)
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodać żółtka i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać kleik. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto wykładać łyżką na blachę lub formować kulki z dziurką wypełnioną dżemem. Piec do zrumienienia.

ja zaczelam od najprostszych przepisow (placuszki ryzowe i placuszki z bananami). szybko, latwo i przyjemnie, no i smacznie oczywiscie ;-)

reklama
Iwonko tez mam taki przepis , ale zapomnialam o nim:-D...tez musze zrobic , bo sa bardzo dobre,a jaki zapach jak sie pieka....mniam,mniam:happy2:

Do góry