reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

SALATKA PIECZARKOWO-SELEROWA

*1litrowy sloik pieczarek marynowanych
*1 litrowy sloik selera bialego marynowanego cietego
*puszka kukurydzy
*puszka czerwonej fasoli
*8 ugotowanycz jajek *garsc posiekanej natki pietruszki
*garsc posiekanego szczypiorku
*1 duze kwaskowate jablko
*1 mala cebula
*pieprz,sol do przyprawienia
*majonez
*musztarda

WYKONANIE:
1. Pieczarki osaczamy i kroimy w gruba kostke,selera,kukurydze i fasole rowniez osaczamy na sitku.Fasole oplukujemy zimna woda.
2. Jablko,cebule i jajka obieramy,kroimy w drobna kostke.Dodajemy drobno posiekana natke pietruszki i szczypiorek.Laczymy z majonezem i musztarda,przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.



robie ja czesto na imprezy,lub Swieta,smakuje wszystkim....:-)
 
reklama
GOLABKI BEZ ZAWIJANIA PO CYGANSKU

SKLADNIKI:
*ok.1 kg. kapusty bialej
*2,5 szkl.ryzu
*4 cebule
*2 szkl. kaszy manny
*5 jajek
*80 dag.miesa mielonego
*olej do smazenia
*bulka tarta
*sol
*natka pietruszki do dekoracji
* gotowy sos pomidorowy

WYKONANIE:
1.Kapuste drobno szatkujemy,przekladamy do miski i solimy.Wode,ktora pusci kapusta odlewamy.
2.Ryz gotyjemy wg.przepisu na opakowaniu.Cebule obieramy,kroimy w nieduza kostke i podduszamy na oleju.
3.Kapuste,ryz,jajka,kasze,mieso i cebule doprawiamy i mieszamy(jak na mielone).Z masy formujemy ,,golabki,,.Kazdy obtaczamy w bulce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor z obu stron.
4.Golabki ukladamy w brytwance,wlewamy 2 szkl. wody i brytwanke przykrywamy folia aluminiowa.Pieczemy godzine w piekarniku w temp.180 stopni C.Podajemy z sosem pomidorowym przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu,udekorowane posiekana natka.
Ja podaje z ziemniaczkami z wody i dowolna sorowka.

PS.Golabki dusze tez czasem w bulionie(zamiast je zapiekac) warzywnym,moze byc z kostki,tylko wtedy dusze krocej niz godzine,zeby sie nie rozpadly.
 
Malinka Twoje przepisy na kurczaka musza byc niezłe, juz odpisalam przepisy i w najbliższym czasie bede tworzyc, najchętniej zaczęłabym zaraz ale nie mam w dom dziś kurczaka a do sklepu nie chce mi sie isc:-)

Ja te gołąbki swego czasu tak czesto robiłam ze juz mi sie przejadły i szukam nowych inspiracji na dobre dania, ale fakt dobre są!:tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
LANGOSZ
2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
400ml ciepłego mleka
400g mąki
3 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
śmietana, sos czosnkowy, tarty żółty ser.

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.
 
KURCZAK NA SZYBKO
potrzebujemy
* ziemniaki- zalezy od potrzeb
*porcje kurczaka- j/w
* 2 torebki zupy cebulowej knorr
*1 l wody
* naczynie zaroodporne

Ziemniaki obrac,pokroic w wieksze plastry, wlozyc do brytfanki,porcke kurczaka poukladac obok ziemnaikow, 2 torebki zupy rosuscic w zimnej wodzie i tym wywarem zalac ziemniaki i kurczaka i do piekarnika na 200 stopni na ok 1,5 godz. Przyznaje mi smakowalo,latwe i szybkie tylko trzeba chwile czekac
 
moje ulubione pierożki,ale troszke pracochłone,ale za to jakie pyszne

Pierożki COXINHA (po polsku PAŁKA)
3 piersi z kurczaka
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku (ja robię beż czosnku, bo go nie lubię)
6 łyżek masła
2 kostki bulionu wołowego
sól
pieprz
3 szklanki mąki
25 dag kremowego twarożku (np. Toska)
2 jajka
tarta bułka
tłuszcz do głębokiego smażenia

Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój. Odmiesz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagnataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm (lepsze trochę cieńsze) i powycinaj kółka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka (ja robię normalne pierożki, bo te udka mi nie wychodziły). Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu co jakis czas odwracając.

Sosik (niekoniecznie taki musi być, ale mi on bardzo smakuje)
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki majonezu
łyżka musztardy
sól
pieprz
Wszystko dokładnie wymieszać.

Można też podawać z jakąś surówką. Smacznego
 
Kurczakowe sznycle fantazyjne:
-2 filety z kurczaka
-2 jajka
-10 dag startego sera
-cebula
-6 pieczarek
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-olej

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Jajka rozmącić z mąką ziemniaczaną, dodać mięso, pieczarki, ser i cebulę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką kłaść porcje masy smażyć na rumiano, po ok.5 minut z obu stron.

Do masy dodaję troszkę kukurydzy i pokrojoną w kostkę czerwona paprykę. Wyglądają wtedy fantazyjnie.
 
PARÓWKI INACZEJ
-1/2 kg parówek
-1 duża cebula
-2 czerwone papryki
-25 dag pieczarek
-2 łyżki maki
-1 puszka koncentratu pomidorowego
-1 szklanka. bulionu
-1 łyżka ostrego keczupu
-1/2 szklanki słodkiej śmietanki
-olej
-sól, pieprz

Parówki obrać z osłonek i pokroić w cienkie słupki, obsmażyć je na oleju.
Cebule pokroić drobno, zeszklić , oprószyć mąką i ciągle mieszając zalać
bulionem. Połączyć z parówkami. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem kilka minut .Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Dodać do potrawy, chwile dusić. Pod koniec dodać keczup i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
 
reklama
KLUSKI KŁADZIONE Z SEREM
Składniki:
30 dag mąki
3 jajka
20 dag sera bialego
4 łyzki masła
sól

Mąkę przesiać do miski,wbić jajka,dodać szczyptę soli,wyrabiać,dolewając tyle wody,aby ciasto dało sie łatwo nabierać łyżką.Ciasto wybijać około 10 minut,by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.W dużym garnku zagotować wodę,posolić.Ciasto nabierać łyżką,kłaść do wrzątku podłużne kluseczki.Ostrożnie zamieszać,przykryć garnek.Kiedy woda powtórnie sie zagotuje,zdjąć pokrywkę.Kluski gotować około 5 minut.Masło roztopić.Twaróg pokruszyć.Kluski polewamy masłem i posypujemy serem.
 
Do góry