reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

❄️GRUDNIOWE KRESKI ❄️ W grudniu Mikołaj prezenty rozdaje , a nam II kreski na teście daje !🎁

Ja mierze od 10dc codziennie rano zaraz po przebudzeniu, w ustach , termometrem z dwoma miejscami po przecinku. Powinny być stale pory nie więcej niż pół godziny różnicy w pomiarach. Zapisuje to w aplikacji Flo i robi mi wykres. Przed owulacja temperatura spada a potem rośnie i utrzymuje się na wyższym poziomie do okresu lub zostaje wyższa i jest ciąża.
Czyli to musi być specjalny termometr ? Bo ja mam tylko taki z rtęcią i elektroniczny bezdotykowy.
Tym z rtęcią też można i wyjdzie ?

reklama
No ja nie widzę innej opcji jak spotkać się na wrześniówkach 🥰 mam nadzieję, że te "objawy" to na ciąże 😁 mnie w Wigilię rano właśnie mocno ciągnął bok brzucha , takie jakby przeciążenie czułam. No trzeba sobie trochę nadziei porobić 🤪

A właśnie, jak to jest z tym mierzeniem temperatury ? Jak mierzycie, gdzie mierzycie, kiedy i jakim termometrem i co jaka temperatura oznacza? Bo kompletnie się na tym nie znam 🙈😅
Mierzy się codziennie tuż po przebudzeniu, zanim się wstanie z łóżka, w pochwie. Termometr owulacyjny czyli taki z 2 miejscami po przecinku. W fazie folikularnej jest niższa temperatura ( przeważnie ok 36,6) po owulacji rośnie o ok 0,2- 0,4 stopnia (przeważnie do ok 36,8). Tuż przed okresem znowu spada do wcześniejszej temperatury, a jeśli jest ciąża to się utrzymuje wyższa temperatura.
Napisałam "przeważnie" bo temperatura jest sprawą indywidualną i u mnie jest zawsze wyższa - przed owulacją 36,8-36,9 a po 37,2. Tak czy inaczej w pierwszej fazie zawsze jest niższa a w drugiej wyższa.

Powiem Ci, że ja patrząc na kalendarzyk okresowy to bym myślała, że owulacje miała 16.12 i później bysmy już się nie starali tak konkretnie, ale dobrze, że robiłam testy owulacyjne, bo owulacje miała dopiero 20.12 czyli 20 dc. Także czasami to " nie uważanie " o niczym nie świadczy, bo zwyczajnie mogliście nie trafić w owulacje. Polecam robić te testy owu, to jest rewelacja , wiesz kiedy masz działać.
Także, na spokojnie 🙂
Też mi właśnie koleżanka polecała testy owulacyjne. Z nimi podobno udało się jej za pierwszym razem

Mierzy się codziennie tuż po przebudzeniu, zanim się wstanie z łóżka, w pochwie. Termometr owulacyjny czyli taki z 2 miejscami po przecinku. W fazie folikularnej jest niższa temperatura ( przeważnie ok 36,6) po owulacji rośnie o ok 0,2- 0,4 stopnia (przeważnie do ok 36,8). Tuż przed okresem znowu spada do wcześniejszej temperatury, a jeśli jest ciąża to się utrzymuje wyższa temperatura.
Napisałam "przeważnie" bo temperatura jest sprawą indywidualną i u mnie jest zawsze wyższa - przed owulacją 36,8-36,9 a po 37,2. Tak czy inaczej w pierwszej fazie zawsze jest niższa a w drugiej wyższa.
Super, dziękuję ! Zrobiłam screena i jak będę potrzebowac to będę mierzyła w kolejnym cyklu 😀

Ja dziś sikam non stop, brzuch boli jak na okres, mokro mi tak, że mam wrażenie że ze mnie kapie. I mam ogromną ochotę siknąć na patyk choć wiem że bez sensu 🫣🤣🤣 aplikacja mi zwariowała i pokazuje że jednak owulacją była w niedzielę, a nie w poniedziałek 🥴 nie wiem ale chyba siknę jutro na patyk 🫣

Ja dziś sikam non stop, brzuch boli jak na okres, mokro mi tak, że mam wrażenie że ze mnie kapie. I mam ogromną ochotę siknąć na patyk choć wiem że bez sensu 🫣🤣🤣 aplikacja mi zwariowała i pokazuje że jednak owulacją była w niedzielę, a nie w poniedziałek 🥴 nie wiem ale chyba siknę jutro na patyk 🫣
Kuźwa, to ja też dzisiaj sikne, a co ! 🙈😅

reklama
Macie do polecenia jakieś witaminy dla osób planujących ciążę? Brałam Prenatal Primo ale ta kapsułka mi źle smakuje 😬 wolałabym coś z samymi aktywnymi folianami
Teraz biorę femibion- planowanie ciąży. Sama znalazłam gdy przeglądałam stronę doz.pl. Wiem, że dziewczyny biorą też jakieś inne witaminy na wspieranie owulacji. (Zniechęca mnie tylko to, że podobno bierze się do owulacji a później już nie, a co jeśli przegapię ten moment?😅)

Do góry