reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

❄️GRUDNIOWE KRESKI ❄️ W grudniu Mikołaj prezenty rozdaje , a nam II kreski na teście daje !🎁

Ja mierze od 10dc codziennie rano zaraz po przebudzeniu, w ustach , termometrem z dwoma miejscami po przecinku. Powinny być stale pory nie więcej niż pół godziny różnicy w pomiarach. Zapisuje to w aplikacji Flo i robi mi wykres. Przed owulacja temperatura spada a potem rośnie i utrzymuje się na wyższym poziomie do okresu lub zostaje wyższa i jest ciąża.
Czyli to musi być specjalny termometr ? Bo ja mam tylko taki z rtęcią i elektroniczny bezdotykowy.
Tym z rtęcią też można i wyjdzie ?

reklama
No ja nie widzę innej opcji jak spotkać się na wrześniówkach 🥰 mam nadzieję, że te "objawy" to na ciąże 😁 mnie w Wigilię rano właśnie mocno ciągnął bok brzucha , takie jakby przeciążenie czułam. No trzeba sobie trochę nadziei porobić 🤪

A właśnie, jak to jest z tym mierzeniem temperatury ? Jak mierzycie, gdzie mierzycie, kiedy i jakim termometrem i co jaka temperatura oznacza? Bo kompletnie się na tym nie znam 🙈😅
Mierzy się codziennie tuż po przebudzeniu, zanim się wstanie z łóżka, w pochwie. Termometr owulacyjny czyli taki z 2 miejscami po przecinku. W fazie folikularnej jest niższa temperatura ( przeważnie ok 36,6) po owulacji rośnie o ok 0,2- 0,4 stopnia (przeważnie do ok 36,8). Tuż przed okresem znowu spada do wcześniejszej temperatury, a jeśli jest ciąża to się utrzymuje wyższa temperatura.
Napisałam "przeważnie" bo temperatura jest sprawą indywidualną i u mnie jest zawsze wyższa - przed owulacją 36,8-36,9 a po 37,2. Tak czy inaczej w pierwszej fazie zawsze jest niższa a w drugiej wyższa.

Powiem Ci, że ja patrząc na kalendarzyk okresowy to bym myślała, że owulacje miała 16.12 i później bysmy już się nie starali tak konkretnie, ale dobrze, że robiłam testy owulacyjne, bo owulacje miała dopiero 20.12 czyli 20 dc. Także czasami to " nie uważanie " o niczym nie świadczy, bo zwyczajnie mogliście nie trafić w owulacje. Polecam robić te testy owu, to jest rewelacja , wiesz kiedy masz działać.
Także, na spokojnie 🙂
Też mi właśnie koleżanka polecała testy owulacyjne. Z nimi podobno udało się jej za pierwszym razem

Mierzy się codziennie tuż po przebudzeniu, zanim się wstanie z łóżka, w pochwie. Termometr owulacyjny czyli taki z 2 miejscami po przecinku. W fazie folikularnej jest niższa temperatura ( przeważnie ok 36,6) po owulacji rośnie o ok 0,2- 0,4 stopnia (przeważnie do ok 36,8). Tuż przed okresem znowu spada do wcześniejszej temperatury, a jeśli jest ciąża to się utrzymuje wyższa temperatura.
Napisałam "przeważnie" bo temperatura jest sprawą indywidualną i u mnie jest zawsze wyższa - przed owulacją 36,8-36,9 a po 37,2. Tak czy inaczej w pierwszej fazie zawsze jest niższa a w drugiej wyższa.
Super, dziękuję ! Zrobiłam screena i jak będę potrzebowac to będę mierzyła w kolejnym cyklu 😀

Ja dziś sikam non stop, brzuch boli jak na okres, mokro mi tak, że mam wrażenie że ze mnie kapie. I mam ogromną ochotę siknąć na patyk choć wiem że bez sensu 🫣🤣🤣 aplikacja mi zwariowała i pokazuje że jednak owulacją była w niedzielę, a nie w poniedziałek 🥴 nie wiem ale chyba siknę jutro na patyk 🫣

Ja dziś sikam non stop, brzuch boli jak na okres, mokro mi tak, że mam wrażenie że ze mnie kapie. I mam ogromną ochotę siknąć na patyk choć wiem że bez sensu 🫣🤣🤣 aplikacja mi zwariowała i pokazuje że jednak owulacją była w niedzielę, a nie w poniedziałek 🥴 nie wiem ale chyba siknę jutro na patyk 🫣
Kuźwa, to ja też dzisiaj sikne, a co ! 🙈😅

reklama
Macie do polecenia jakieś witaminy dla osób planujących ciążę? Brałam Prenatal Primo ale ta kapsułka mi źle smakuje 😬 wolałabym coś z samymi aktywnymi folianami
Teraz biorę femibion- planowanie ciąży. Sama znalazłam gdy przeglądałam stronę doz.pl. Wiem, że dziewczyny biorą też jakieś inne witaminy na wspieranie owulacji. (Zniechęca mnie tylko to, że podobno bierze się do owulacji a później już nie, a co jeśli przegapię ten moment?😅)

Do góry