reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Akcja NOCNIK !!!

gratuluje dzieciatkom:-):-):-)
Hania wczoraj w nocy,znwou obudzila sie okolo polnocy,ze chce siku,miala sucha pieluche i zrobila..a w dzien troszke sie jej znudizlo i czesciej robi w majty/pieluche.

reklama
Szczerze powiem że zazdroszczę Wam sukcesów nocnikowych... u nas ich totalnie brak :-( :angry::no: Ostatnio Marika biegała bez pieluszki w samych majteczkach. Chodziła na nocnik, siadała mówiła że chce siusiu. Niestety NIC nie robiła, pusty nocniczek odstawiała po czym za kilka dosłownie minut sikała w majtki. Najdziwniejsze że WCALE jej nie przeszkadzało że miała mokro, jak by w ogóle nie zauważała tego faktu :dry::szok::confused: Po 5 takiej akcji zrezygnowałam i założyłam pieluche :-( Może jeszcze nie czas na nią :confused:

Ines Kajenko ale nie odpuszczacie po jednym dniu nauki? Dajcie maluchom ze 3 dni, a jesli nie będzie dalej efektów to wtedy zróbcie przerwę na miesiąc i od nowa... a jeśli nie chce Wam się sprzatać podłogi, to kupcie takie majtki z ceraty z Canpola, sa wielkorotnego użytku, mozna je prać i jak maluchy zrobią siusiu to tak od razu wszystko na podłogę nie wyleci... życze cierpliwości...

Dziewczyny...u nas było dokładnie tak jak u Ines -- Amelka może trochę posiedziała na nocniczku ale efektów brak, o wołaniu to mowy nie było...czasami to wyglądało mi tak że ona się blokuje i sika dopiero jak założe pieluche...I odpuściłam...
A teraz taka niespodzianka...Skłamałabym gdybym powiedziała że Melusia woła za każdym razem że chce siku, choć czasem jej się zdarzy...to raczej ja albo babcie pilnujemy jej, pytamy i w razie potrzeby wysadzamy. Albo poprostu idę z małą do łazienki, sadzam a ona albo sika albo nie jeśli sie jej nie chce....

I mam jeden wniosek -- Amelka poprostu dojrzała do odstawienia pieluchy !!! I Wasze dzieci też dojrzeją do tego...jak nie teraz to spróbujcie za miesiąc sprawdzić :tak:

Trzymam kciuki !!!

I mam jeden wniosek -- Amelka poprostu dojrzała do odstawienia pieluchy !!! I Wasze dzieci też dojrzeją do tego...jak nie teraz to spróbujcie za miesiąc sprawdzić :tak:

Zgadzam się, to dziecko musi dojrzeć w główce do siusiania, a nie tylko z utrzymaniem moczu.

I tak samo było u nas jak u ciebie Ines, Olo sikał na kanape i w tym siedział, nawet raz jak się kąpałam to zrobił w tej pozycji na kanapie kupkę :baffled: i w dobre se siedział i oglądał bajkę.... myślałam wtedy, że z pieluchami się rozstanę chyba w podstawówce :-D
ale naszedł taki skok w rozwóju (u nas z dnia na dzień - a raczej z tygodnia na tydzień) i zakumał mały srajtek o co w tym chodzi :happy:

powodzenia

Moniś ja zakładam, bo Kubie zdarza się jeszcze (szczególnie jak przed snem dużo wypije) zrobić siusiu. Ostatnio nawet dość często pielucha mokra po nocy,ale przed snem wypija 2 kubki picia.

Moniu3 ja myślę, że na noc to jeszcze długo, długo będziemy pieluszki zakładać, to nawet dla komfortu malucha. Na spacerkach to jest łatwiej kontrolować.
U nas po nocy i często po spacerze pieluszka jest mokra, ale mój Kubus podobnie jak Iwonki tez dużo pije...

reklama
Kochane musze wam to napisac bo bardzo się ciesze.
Otóż jak Wam wcześniej pisałam postanowiłam na młodego w kwestii nocnika nie naciskac bo uważam, że jest jeszcze za głupiutki na takie lekcje.
Ale cały czas mu tłumaczymy co i jak, widzi jak korzystamy z toalety, używamy paieru itd. Ma tłumaczone gdzie kotki chodza do kuwety, gdzie mama i tata się załatwiają i gdzie powinien on to załatwiać. Ma kupioną nakładkę na kibelek, nocnik ale nie robimy nic na siłe.
Od jakiegos miesiąca młody informuje nas w momencie "produkcji", że jest "pupe" czyli kupa.
Wszystko ok. Tłumaczymy, że powinien wczesniej nam mówić, że chce robić.
I dziś będąc u babci młody zaczął babci nadawać "pupe", "pupe" i babcia go posadziła na nocnik, a młody plum i zrobił kupe, tak sam od siebie
Na spacerze babci tez wołał "pupe" ale babcia mu wytłumaczyła, że jest zimno i ma zrobic w pieluchę..
Czyli chłopak albo skumał albo to czysty przypadek.
Cieszę sie ale zobaczymy jak będzie dalej.

Do góry