PROGRAM SIEDMIODNIOWY
DZIEŃ PIERWSZY
Pierwszego dnia nauki, zaraz po śniadanku, ubierz swojemu dziecku majteczki. Powiedz, że jest dużym chłopcem/dziewczynką i teraz może już nosić majteczki tak jak tata czy mama i jeśli będzie chciało zrobic siusiu czy kupkę powinno używac nocniczka.
Przez pierwszych kilka dni trzeba mu będzie ciągle powtarzać aby siadało no nocnik. Powinnaś zachęcić je do siadania na nocnik co 15 minut, najlpeiej za kazdym razem na okres 5-10 minut. W tym czasie usiądź obok i czytaj książeczki lub ogladajcie bajki (róbcie to na czym dziecko najchetniej się skupia). Jesli musisz iść do drugiego pokoju wazne aby zabrać ze sobą dziecko i jego nocniczek, najlepiej jednak jest przebywac w jednym pomieszczeniu.
Kiedy uda się dziecku kilkakrotnie skorzystać z nocniczka, można zacząć je na niego sadzać w dłuższych odstępach czasu.
Radzenie sobie z wpadkami
Nie czuj sie zawiedziona, jeśli pierwszego dnia twojemu dziecku przytrafi się mnóstwo wpadek. Watro wtedy zachowac spokój i zbagatelizować sprawę. Nie okazuj gniewu, powiedz " nic nie szkodzi, prawie Ci sie udało, chodź załozymy czyste majteczki, następnym razem będzie dobrze".
DZIEŃ DRUGI
W miarę upływu drugiego dnia nauki nalezy stopniowo przechodzić od przypominania dziecku, że powinno usiąść na nocniku, do pytania go, czy czuje, że powinno to zrobić. Chdzi oto, żeby dziecko samo zdecydowało, nawet jeśli miałoby to oznaczac kilka wpadek.
Można zaprosić kolegę lub kolezankę, która umie już korzystać z nocniczka, ponieważ twój maluch będzie chciał się popisac swoimi umiejętnościami.
TRZECI DZIEŃ
Pod koniec trzeciego dnia powinien uwidocznić się regularny rytm pojawiania się potrzeby skorzystania z nocniczka.
Aby nauka była efektywna bądź konsekwentna w działaniu. Majteczki zakładaj na cały dzień, pieluszki używamy tylko wporze snu.
Nie nalezy zakłdac pieluszek na spacer.
(jest to przyczyna tego, ze niektórym rodzicom nauczenie dziecka korzystać z nocniczka zajmuje tak wiele czasu). Nalezy zabierać na krótkie spacery czy wizyty u znajomych ubranka na zmianę, a przed wyjsciem zachęcic dziecko by skorzystało znocniczka.
DNI OD CZWARTEGO DO SIÓDMEGO
Czwartego dnia większośc dzieci zazwyczaj umie już regularnie korzystać z nocniczka bez potrzeby przypominania im o tej konieczności. Kiedy dziecko umie juz kontrolowac pracę pęcherza nocnik powinien znaleźć sie w ubiakcji na stałe.
Pod koniec pierwszego tygodnia dobrze byłoby zaznajomić dziecko z mozliwością korzystania z toalety.
Wiekoszość dzieci zazwyczaj do końca pierwszego tygodnia potrafi całkowicie się oduczyć siusiania w majteczki, choc moga przydarzyć się sporadyczne wpadki.
To tak z grubsza. Chcę jeszcze napisać, ze to nie sa moje poglądy, przytoczyłam tylko to co jest w tej książce. w dalszych rozdziałach jest jeszcze o upartym dziecku, o porze snu, o moczeniu się w nocy... mam nadzieję, że siękomuś przyda, bom się napracowała;-)
Miłej lektury i powodzenia
:-)