Makaron za szpinakiem, łososiem i mascarpone
Inspiracją do tego dania była wizyta w domu przyjaciół. Powstało coś pysznego i na szybko. Wersja na ciepło i na zimno. Ponieważ zrobiłam ilość hurtową, która wystarczyła dla 11 osób, więc nie dziwcie się składnikom.
- 1/2 kg makaronu
- 1 paczka szpinaku baby
- 6 świeżych małych pomidorów
- garść suszonych pomidorów
- garść oliwek
- bazylia świeża mały krzaczek
- 20 dkg surowego łososia
- 1 duża cytryna
- 5 plasterków łososia wędzonego
- pieprz
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietany
- sól pieprz
- 2 ząbki czosnku spore
- paczuszka serów tartych drobno
- oliwa
Surowy łosoś został pokrojony drobno i zanurzony w soku z oliwy, potem do niego powędrował łosoś wędzony.
Wrzuciłam mascarpone i śmietanę, wymieszałam. Dodałam sporo pieprzu.
reklama
Listki bazylii oraz szpinaku zostały posiekane.
Pomidorki - pokrojone.
Wmieszałam pozostałe składniki. Wycisnęłam czosnek.
W garnku gotował się makaron. No i wiecie makaron odlałam, dodałam wsio.
reklama
Wymieszałam z serem. Postawiłam na stole pieprz i chilli. Na zimno smaczne było również, chociaż tu skłaniałabym się ku wersji bez śmietany i mascarpone.
Dzieci pożarły, dorośli pożarli. Czas gotowania minimum, zadowolenie maksimum. Zdjęcie da radę:)