Wolfie
Moderator
E tam, lekarz też człowiek i może być sfrustrowany takim pytaniem. To tak jakby zapytać "biorę kreskę koksu ale tylko raz na 3 tyg., czy to może przeszkadzać mi w staraniach?". Nie każdy lekarz serio ma misję zbawiania świata tylko mówi się jak jest. Alkohol = trucizna i nie ma dalszych tłumaczeń, a ideologię do picia można znaleźć zawsze. No tak, bo w naszym kraju "sporadyczne" picie czy piwa smakowe to jak woda mineralna. To jest tam jakiś etanol? Jakaś trucizna? Szok. Serio naród już tak ogłupiał, że trzeba tak proste rzeczy wykładać na ławę..a ja myślę, że lekarz powinien przekładać jednak edukację i promowanie zdrowych nawyków ponad podkreślanie, jakim pacjent jest debilem, bo zadał pytanie.
Co to znaczy zdrowe? W stanie zdrowia ogólnie dobrym, bo nie jestem w stanie zrobić przeglądu takiego dziecka od A do Z, tak samo jak nie jestem w stanie stwierdzić, jaka część moich defektów to wynik tego, że mama czy tata podczas starań napisała się wina (zakładając, że w ogóle coś pili).
W czasach, gdy część pacjentek żyje w przeświadczeniu, że lepiej odstawiać fajki stopniowo zamiast od razu (w momencie zajścia w nieplanowaną ciążę), bo to za duży szok dla organizmu, uważam, że jednak w pierwszej kolejności należy uświadamiać, w miejsce rugania za głupio zadane pytanie.