reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂🍁Wrześniowe kreski🍂🍁

tym bardziej, że nasienie jest bardzo zmienne i to, że kiedyś mogło być ok nie znaczy, że teraz jest dobre.
Potwierdzam, u Nas tak było spoko wyniki, duża koncentracja a na przestrzeni 1 roku koncentracja sporo spadła, mimo, że nadal w normie, ale ruch ogólnie teraz słabiutki , ruch postępowy na przykład z 36% spadł ponad trzykrotnie na 9 % i też nie wiadomo dlaczego aż tak się pogorszyło, tryb życia wiele się nie zmienił a jednak kolosalna różnica w jakości nasienia, także warto sprawdzać nasienie przez partnera dziewczyny.

Ostatnia edycja:
reklama
Potwierdzam, u Nas tak było spoko wyniki, duża koncentracja a na przestrzeni 1 roku koncentracja sporo spadła, mimo, że nadal w normie, ale ruch ogólnie teraz słabiutki , ruch postępowy na przykład z 36% spadł ponad trzykrotnie na 9 % i też nie wiadomo dlaczego aż tak się pogorszyło, tryb życia wiele się nie zmienił a jednak kolosalna różnica w jakości nasienia, także warto sprawdzać nasienie przez partnera dziewczyny.
Ja chcę spróbować jeszcze cykl, dwa, maksymalnie do końca roku i jeśli nic się nie zadzieje to w styczniu też spróbuję wysłać mojego na badanie. Niestety nadwaga, zero ruchu, siedzący tryb pracy itp nie napawa mnie optymizmem w kontekście nasienia. Ale na razie jeszcze dam nam szanse.

No u nas synek też z jednego strzału i przy pierwszej próbie w ogóle jak zdecydowaliśmy się mieć dziecko...
Parę dni temu wstępnie rozmawiałam z mężem na temat badania nasienia i nie powiedział że nie. Wiadomo że to na pewno krępujące będzie.. No, ale trzeba coś zadziałać. Poza tym on bierze suplementy, nosi luźne gacie i w ogóle aktywny tryb życia ma.. Poza tym brak nałogów, przeważnie zdrowo się odżywiamy. I dlatego też nie wiem co by mogło zadziałać nagle że jego sperma miała by się popaść na jakości.
mój nosi luźne gacie, nie ma nałogów, ma dużo ruchu a nasienie ma złe więc sorry ale nie tylko dieta i ruch ma wpływ na nasienie 🤷🏻‍♀️

Ja chcę spróbować jeszcze cykl, dwa, maksymalnie do końca roku i jeśli nic się nie zadzieje to w styczniu też spróbuję wysłać mojego na badanie. Niestety nadwaga, zero ruchu, siedzący tryb pracy itp nie napawa mnie optymizmem w kontekście nasienia. Ale na razie jeszcze dam nam szanse.
Nie nastawiaj się od razu negatywnie, bo na to ma wpływ tyle czynników, że nie można powiedzieć, że tylko zdrowy tryb życia = dobre nasienie. Mój mąż nie ma co prawda nadwagi, ale mało się rusza, ma stresującą pracę, je różnie (staram się go zmuszać do jedzenia warzyw, ale traktuje je jak lekarstwo, więc jest ciężko) i nasienie ma akurat ok. Tylko badanie wskaże jakie ono faktycznie jest.

Nie nastawiaj się od razu negatywnie, bo na to ma wpływ tyle czynników, że nie można powiedzieć, że tylko zdrowy tryb życia = dobre nasienie. Mój mąż nie ma co prawda nadwagi, ale mało się rusza, ma stresującą pracę, je różnie (staram się go zmuszać do jedzenia warzyw, ale traktuje je jak lekarstwo, więc jest ciężko) i nasienie ma akurat ok. Tylko badanie wskaże jakie ono faktycznie jest.
dokaldnie.
Osobiście uważam, że bardziej niż tryb życia mają wpływ przebyte choroby, budowa jąder, bakterie i takie tam.. Patrząc na tryb życia to patologia nie robiła by dzieci

wiesz co nie mam pojęcia czy pracuje gdzieś w szpitalu , jak szukałam na internecie to nic nie znalazłam , same prywatne placówki , zapytam się jej na kolejnej wuzycie czy jest szansa na drożność na NFZ jakoś , bo o histeroskopii nic nie wposminala że wgl chce robić
Dr Estera nie pracuje w szpitalu. Pracuje tylko w Parens, Intimie i Ester clinic. Drożność miałam u niej robioną prywatnie, może jak się poprosi to da skierowanie na NFZ ale sama mi nie proponowała takiego rozwiązania. Myślę że będzie wolała sama ją zrobić i miec możliwość samodzielnej oceny jajowodów oraz tego jak przepływa przez nie kontrast itd. Sam opis może mniej jej powiedzieć niż własna obserwacja w USG.

Ostatnia edycja:
reklama
Dr Estera nie pracuje w szpitalu. Pracuje tylko w Parens, Intimie i Ester clinic. Drożność miałam u niej robioną prywatnie, może jak się poprosi to da skierowanie na NFZ ale sama mi nie proponowała takiego rozwiązania. Myślę że będzie wolała sama ją zrobić i miec możliwość samodzielnej oceny jajowodów oraz tego jak przepływa przez nie kontrast itd. Sam opis może mniej jej powiedzieć niż własna obserwacja w USG.
okej dziękuję ,r informacje , drożność jeszcze mogę zrobić prywatnie , bardzo chodziło mi jeżeli będzie potrzeba zrobić histeroskopie ,bo to jest jeszcze droższe badanie

Do góry