reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

☀️W czerwcu kolor nieba niebieski, a my wszystkie liczymy na dwie prawilne kreski!☀️

Bejmy, blałka, brachol, lumpy, rojber, porannik, kwirlejka, oszczytko, giglać, taśtać, gibać, gilejza, gamuła, szplin, górka.
Jakbym odpaliła słownik to i z 50 znanych/używanych na codzień bym wypisała. Moja mama już mniej, ale babcia wszystkiego nauczyła. 😂
Stary jest z wlkp ale prawie z zachodniopomorskiego i jak gada z sąsiadem, sąsiad też rodowity Poznaniak, to potem przychodzi po tłumaczenie. 😅
Ja z zachodniopomorskiego i nie rozumiem żadnego z tych słów 😆
w życiu nie słyszałam słowa haczka
Na Pomorzu tak się mówi 😆
Miałam takie przebłyski, żeby w poniedziałek (7dpo) jechać na proga, zrobić jeszcze tsh, zelazo i ferrytyne, może witaminę D. Ale myślę: po co? 😅
Ja mam to samo, jutro powinnam testować i zrobię to, by wcześniej odstawić proga i już się cieszę na samą myśl, że przyszły cykl będzie bez tabletek, bez proga i na luzie 😊

reklama
znaczy nie wiem czy na 100% w lodówce ale tak mi się wydaje.
W sumie jak próbki włożyć w pudełko to dramatu nie ma.
nie ma opcji. Pedant. Musiałabym chyba kupić na ten cel specjalna małą lodóweczkę, jak na leki.

Ale tak jak piszesz na tych upałach to mogą się jakieś pasożyty od tej temperatury same wytworzyć.

nie ma opcji. Pedant. Musiałabym chyba kupić na ten cel specjalna małą lodóweczkę, jak na leki.

Ale tak jak piszesz na tych upałach to mogą się jakieś pasożyty od tej temperatury same wytworzyć.
no właśnie bo czytam, że trzeba przechowywać w lodówce i dostarczyć do 2h do laboratorium a przecież paczkomatem jedzie sporo dłużej 🤔

Właśnie nie wiem dokładnie jak z wysyłką tych próbek. Trochę zachodu z tym badaniem jest, dlatego cały czas mam to tylko w planach 😅🙈

ja w zeszłym roku ferratynę miałam 13 🤡 brałam żelazo i w sumie nie wiem ile teraz mam, b12 też wyszła tak sobie.

I właśnie dietetyczka, która często o tym mówi poleca badanie próbek, tak jak mówisz kurierem i nawet ma kod więc za, badanie wychodzi 225 zł.

Tylko ja się boję, że nie dam rady zrobić trzy dni pod rząd 💩
Ja i moje zaparcia 🙄
A pijesz kawę albo herbatę do posiłków albo na krótko przed/po jedzeniu? To może zaburzać wchłanianie żelaza nawet o 90%. U mnie wcześniej była kawa i zaraz śniadanie i po obiedzie też kawa. Teraz staram się pilnować odstępów, może też dzięki temu się poprawiło. Plus suple żelazo z wit C i laktoferyna.

Masz rację, bo jelita mogą być podłożem wielu chorób. I to nie tylko takie, które nasuwają nam się od razu jak jelito drażliwe, Leśniewskiego-Crohna czy celiakia, ale chorób na osi jelito-mózg powodując zaburzenia lękowe, depresje, czy przyczyniać się do rozwoju choroby Parkinsona, Alzheimera, choroby skóry (oś jelito-mózg-skóra) powodując trądzik, egzemę. itp itd...
Próby wątrobowe też mogą zasugerować badanie pasożytów. Niska ferrytyna i niedobory mogą właśnie być spowodowane jakimś lokatorem. I mimo dopasowanej diety czy suplementacji nie będzie efektu, niestety.
Mi cały czas nie daje spokoju ta niska ferrytyna właśnie 🙄 Poziom żelaza mam pod korek (194,8 przy normie 193), ale ferrytyna tylko 22,20 (badane na koniec marca). Lekarz powiedział, że to znaczy, że dostarczam w diecie wystarczająco dużo żelaza, ale mam problem z jego przyswajaniem. I co można z tym zrobić? Można coś w ogóle, skoro nie ma niedoboru?

Właśnie nie wiem dokładnie jak z wysyłką tych próbek. Trochę zachodu z tym badaniem jest, dlatego cały czas mam to tylko w planach 😅🙈

A pijesz kawę albo herbatę do posiłków albo na krótko przed/po jedzeniu? To może zaburzać wchłanianie żelaza nawet o 90%. U mnie wcześniej była kawa i zaraz śniadanie i po obiedzie też kawa. Teraz staram się pilnować odstępów, może też dzięki temu się poprawiło. Plus suple żelazo z wit C i laktoferyna.
herbatę mi się zdarzało do posiłku ale kawę nie. Teraz się staram tego nie robić ale kocham early grey 🫣😅
Ja właśnie teraz też łykam laktoferynę :)

Mi cały czas nie daje spokoju ta niska ferrytyna właśnie 🙄 Poziom żelaza mam pod korek (194,8 przy normie 193), ale ferrytyna tylko 22,20 (badane na koniec marca). Lekarz powiedział, że to znaczy, że dostarczam w diecie wystarczająco dużo żelaza, ale mam problem z jego przyswajaniem. I co można z tym zrobić? Można coś w ogóle, skoro nie ma niedoboru?
do prawidłowego funkcjonowania organizmu ferratyna powinna być powyżej 50 🫣
Ja mam właśnie tak jak ty, żelazo ok a ferratyna nisko 🤷🏻‍♀️

reklama
Do góry