reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

☀️W czerwcu kolor nieba niebieski, a my wszystkie liczymy na dwie prawilne kreski!☀️

reklama
Co raz więcej wyskakuje mi filmików i tiktoków dietetyczek, że pasożyty mogą powodować niepłodność. Czy któraś badała się pod tym względem? 🤔🤔
Nie, nie badałam ale coraz większą wagę przykłada się do jelit w kontekście starań. Jest coraz więcej badań w tym aspekcie. Zalecane są również probiotyki, na razie bez rekomendacji a same zalecenia.

Nie, nie badałam ale coraz większą wagę przykłada się do jelit w kontekście starań. Jest coraz więcej badań w tym aspekcie. Zalecane są również probiotyki, na razie bez rekomendacji a same zalecenia.
w ogóle chyba jelita mają ogromne znaczenie w diagnostyce chorób...
Czytałam właśnie, że zalecane jest badanie na pasożyty przy niskiej ferratynie i ogólnie niedoborach witamin.

Czytałam właśnie, że zalecane jest badanie na pasożyty przy niskiej ferratynie i ogólnie niedoborach witamin.
Masz rację, bo jelita mogą być podłożem wielu chorób. I to nie tylko takie, które nasuwają nam się od razu jak jelito drażliwe, Leśniewskiego-Crohna czy celiakia, ale chorób na osi jelito-mózg powodując zaburzenia lękowe, depresje, czy przyczyniać się do rozwoju choroby Parkinsona, Alzheimera, choroby skóry (oś jelito-mózg-skóra) powodując trądzik, egzemę. itp itd...
Próby wątrobowe też mogą zasugerować badanie pasożytów. Niska ferrytyna i niedobory mogą właśnie być spowodowane jakimś lokatorem. I mimo dopasowanej diety czy suplementacji nie będzie efektu, niestety.

Właśnie ja od dłuższego czasu borykam się z niską ferrytyną i planowałam zbadać się pod kątem pasożytów. To badanie robi się w laboratorium parazytologicznym. Można też wysłać próbki kurierem.

Chociaż ostatnio po suplementacji żelaza, ferrytyna cudownie podskoczyła z 17 na 50.

Kończąc już temat świątecznych tradycji, to 6.12. przylatuje Mikołaj, a 24 przychodzi Dzieciątko, bo u żadnej z Was nie widziałam takiej odpowiedzi 🙈 Dzieciątko Jezus ofc, to samo Dzieciątko, które wypala dzieciom oczy gdy podglądają pokój z choinką przez dziurkę od klucza, kiedy tam się pojawiają prezenty - to był fakt powszechnie znany z czasów mojego dzieciństwa 😆😅🔥

Właśnie ja od dłuższego czasu borykam się z niską ferrytyną i planowałam zbadać się pod kątem pasożytów. To badanie robi się w laboratorium parazytologicznym. Można też wysłać próbki kurierem.

Chociaż ostatnio po suplementacji żelaza, ferrytyna cudownie podskoczyła z 17 na 50.
Ale próbki zbiera się z 3 dni? Gdzie ma się przechowywać w tedy próbki?

ja w zeszłym roku ferratynę miałam 13 🤡 brałam żelazo i w sumie nie wiem ile teraz mam, b12 też wyszła tak sobie.

I właśnie dietetyczka, która często o tym mówi poleca badanie próbek, tak jak mówisz kurierem i nawet ma kod więc za, badanie wychodzi 225 zł.

Tylko ja się boję, że nie dam rady zrobić trzy dni pod rząd 💩
Ja i moje zaparcia 🙄

reklama
Do góry