reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Jeszcze mi się przypomnialo co ostatnio wyplodzilam

Pasta jajeczna do chleba - inaczej

4 jajka na twardo
2 zabki czosnku
odrobina(ze 2 lyzki) drobniutko startego sera zoltego
majonez
troche keczupu na smak

jajka rozciapkac widelcem z majonezem zeby mialo gestosc pasty, dodac przecisniety czosnek, dodac ser, dodac keczup. posolic i popieprzyc do smaku.
ja smarowalam tym kanapki z wedlina i sam chleb

uwielbiam czosnek stad pomysl dodania go do pasty.
 
reklama
marzena9 pasta jest pyszna ja dodaje jeszcze do tego pęczek
szczypiorku.też uwielbiam czosnek!!!!!!!!
 
aha ostatnio mojego brata kolego powiedzial jak robia sos czosnkowy do kebabow...

Moja mama juz testowala i mi ostatnio podala ten prosty jak "bzykanie"przepis:-D

A wiec:
majonez
sos czosnkowa
koperek
odrobina mleka...

Wymiechrac i zajadac:-D

Jutro zrobie frytki i dewolaje a do tego ten sosik:-D
 
TRUFELKI KOKOSOWE (DLA TYCH CO LUBIĄ MLEKO W PROSZKU)

SKŁADNIKI:
icon_arrow.gif
1/2 SZKL.WIÓREK KOKOSOWYCH
icon_arrow.gif
1/2 KOSTKI MASŁA
icon_arrow.gif
1/3 SZKL.CUKRU PUDRU
icon_arrow.gif
1 i 1/2 SZKL.MLEKA W PROSZKU
icon_arrow.gif
2 ŁYŻKI MASŁA CZEKOLADOWEGO LUB ORZECHOWEGO

SPOSÓB WYKONANIA:połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ

Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.
UWAGA MASA POTRAFI ZNIKAĆ.......SPRAWCA MOJA CÓRKA PODJADAŁA BO BARDZO JEJ SMAKOWAŁA TA MASA
icon_mrgreen.gif
POLECAM PYCHOTA

 
och ciasteczka z mleka w proszku :-p

ile ja sie takiego czegos naszukalam przed swietami...
chyba zaraz pobiegne robic!!!

a dla milosnikow czosnku stare ale dobre

TZATZIKI - na serku

ogorek zielony
kilka zabkow czosnku
1-2 serki FILADELFIA GRANATOWE (najwazniejszy skladnik - moja tajemnica)

najczesciej tzatziki robi sie na jogurcie, albo pol na pol z serkiem a ja kiedys odkrylam wlasnie serek filadelfia i sie zakochalam! a potem ci co znaja tzatziki i lubia mowili tylko "o Boze jakie dobre, jak ty je robisz"
Sa gestsze niz na jogurcie i nadaja sie do kanapek i miesa obiadowego i nie splywaja.

ogorek zetrzec na drobnej tarce, posypac odrobina soli i zostawic na 15-30 minut (jak nie ma czasu to nie szkodzi - beda rzadsze). jak pusci wode to ja odlac ale nie wyciskac, dodac sprasowany czosnek, serek i wymieszac. na filadelfii sie ciezko miesza bo ona jest zbita ale efekt... Troszke posolic i juz.
 
SKUBANIEC :)

1/2 kg maki
30 dkg masla
5 jajek
5 lyzek cukru pudru
1 szklanka cukru krysztalu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
1,5 kg dowolnych owocow

Zrobic kruche ciasto: szerokim nozem posiekac zimne maslo i dodac do maki, zagniesc z cukrem pudrem, zoltkami i proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielic na trzy czesci - jedna rozwalkowac i wylozyc nim tortownice lub blache. Na ciescie ulozyc owoce.

Do drugiej czesci ciasta dodac kako i zagniesc. Z ciemnego ciasta zeskubywac kawalki i posypywac nimi owoce.

Z bialek i cukru krysztalu ubic bardzo sztywna piane - wylozyc ja na ciemne ciasto.

Z pozostalego, jasnego ciasta zeskubywac kawaleczki i posypywac nimi piane.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Poniewaz nie mialam pod reka zadnych owocow, wsadzilam sloiczek powidel sliwkowych mojej Mamy - pychota! Zrobilo sie troszke bardziej rozpackane, ale zniknelo w dwa dni, wiec chyba bylo niezle :-D
 
daleko mi do waszego kucharzenia (niestety)
ale mam patent na szybki i łatwy obiad:

filety z kurczaka lub indyka kroimy na kawałki,
przyprawiamy w/g uznania- smażymy,
do tego wrzucamy paczkę mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (z hortexu)
i puszkę pomidorów krojonych.
my to jemy z ryżem
obiad jest gotowy w 20 minut:-)
 
reklama
Baileys :
1/2 litra wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 1/2 szklanki mleka 3%
trochę cukru pudru (ja nie daję, ale jest w przepisie)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

mleko oczywiście gotujemy w puszce jakies 3 godz. i studzimy. jak karmel jest już zimny, przekładamy do pojemnika i miksujemy z wódką, cukrem pudrem, mlekiem oraz rozpuszczoną w MINIMALNEJ ilości wody kawą
lekko schłodzić i popijać :-)
 
Do góry