reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

Nie wiem czy ciąża ma coś do tego chyba nie, ja bym raczej obstawiała że czym człowiek starszy tym gorzej bo to się rozrasta, roznosi na inne narządy itd.

"Rozpoznanie endometriozy jest opóźnione w stosunku do pojawienia się pierwszych objawów klinicznych. Wynika to z często mało specyficznych objawów klinicznych, jak również z faktu wielokrotnego lekceważenia objawów, które uznaje się za fizjologiczne."

Endometriozy nie da się na ten moment wyleczyć (medycyna jeszcze nie znalazła przyczyny występowania choroby na 100, więc leczenie jest objawowe. W zależności od planów prokreacyjnych i przypadku z reguły najpierw leczenie zachowawcze które ma za zadanie zahamować rozrost choroby to właśnie antykoncepcja + dieta przeciwzapalna, potem wycięcie zmian ogniskowych aż po wycięcie macicy/jajników/jelita itp :(

Przy endometriozie zaleca się poród siłami natury, bo każda chirurgiczna ingerencja w jamę brzuszna może rozsiać chorobę dalej :( poród nie leczy endometriozy ….
No ale z tego go piszecie to bym miała coraz więcej objawów i bóli, nie tylko w obrębie macicy, a u mnie (jak na razie i oby na zawsze 🤞) się wyciszyło. Moja mama też miała takie straszne miesiączki. Jej przeszło jak mnie urodziła. Miała później też wycinany woreczek żółciowy i na szczęście te bóle jej już nie wróciły. Teraz wiadomo, ma już menopauzę, no ale jednak u niej jeden jedyny poród sn i przeszło.

reklama
No ale z tego go piszecie to bym miała coraz więcej objawów i bóli, nie tylko w obrębie macicy, a u mnie (jak na razie i oby na zawsze 🤞) się wyciszyło. Moja mama też miała takie straszne miesiączki. Jej przeszło jak mnie urodziła. Miała później też wycinany woreczek żółciowy i na szczęście te bóle jej już nie wróciły. Teraz wiadomo, ma już menopauzę, no ale jednak u niej jeden jedyny poród sn i przeszło.
W mojej rodzinie identycznie, mama, babcia, ciocia jak były młode miały podobne bóle do moich, po porodach przeszło ;) może jest coś w tym genetycznego.

Endomenda jest nieprzewidywalna i u każdego może inaczej przebiegać. Wiesz, nie jesteśmy lekarzami i nie będziemy Cię tu diagnozować. :) Ale dobrze być świadomym jakie mogą być objawy endometriozy i na czym ta choroba polega. I każdy robi z tą wiedzą co chce :)

No i nie wytrzymałam do jutra i zrobiłam test , coś jest ale to pewnie testowa bo tani test był za 7zl w drogiej aptece 🙃 Ale jedyny jaki mieli z czułością 10 😆 Na żywo lepiej widać. Jutro termin @ więc myślę że jakby się udało to by kreski były porządne a nie jakieś cienie.

Załączniki

• IMG_20250107_195405.jpg
    IMG_20250107_195405.jpg
    221,5 KB · Wyświetleń: 128
Ja mam termin @ na piątek,w czwartek testowanie a zaczęły mnie od 18 jakieś mdłości łapać... Niby tylko tak ciężko na żołądku,skurcze jakby mnie miało na 🚽 pogonić,odbija mi się i taką kluchę czuje i już głowa zaczyna pracować 🤔🫠😵‍💫
A ja oczywiście sama siebie lubię katować i zrobiłam test rano (zanim robiło mi się licho) i biel wizyra ofkors 😆
Może od córki złapałam jakiegoś wirusa bo mieliśmy nockę z 🤢🤮

Ja mam termin @ na piątek,w czwartek testowanie a zaczęły mnie od 18 jakieś mdłości łapać... Niby tylko tak ciężko na żołądku,skurcze jakby mnie miało na 🚽 pogonić,odbija mi się i taką kluchę czuje i już głowa zaczyna pracować 🤔🫠😵‍💫
A ja oczywiście sama siebie lubię katować i zrobiłam test rano (zanim robiło mi się licho) i biel wizyra ofkors 😆
Może od córki złapałam jakiegoś wirusa bo mieliśmy nockę z 🤢🤮
całkiem możliwe, że wirus bo jeśli miałyby być to mdłości ciążowe to test by pokazał dwie kreski

Apropo dużych skrzepów, wiecie że istnieje coś takiego jak decidual cast - kiedy to w trakcie miesiączki całe endometrium złuszcza się w całości, a nie tak jak normalnie „kawałkami” kilka dni? Widziałam kiedyś jakiegoś tiktoka na ten temat i byłam w szoku że coś takiego może się zdarzać 😩
Wow, aż zaczęłam o tym czytać. Niesamowite ile się jeszcze można dowiedzieć o swoim ciele, a w zasadzie jego małej części 😅 Nigdy o tym nie słyszałam. Gdyby coś takiego mi się przytrafiło, to na bank bym pomyślała, że poroniłam (zwłaszcza nie mając porównania z prawdziwym poronieniem). Ciekawe zjawisko. I ciekawe czy ból ustępuje już po usunięciu całego endometrium, czy nadal pobolewa. Aż nie wiadomo jak liczyć taki „okres”, że ile trwający - jeden dzień i to nawet nie krwawienia? 😅

Trzymam mocno kciuki za śnieżynkę! 🤞🏼

Może lactovaginal na odbudowę flory bakteryjnej?
łykalam cały czas probiotyk , ostatnio mi się skończył ,jakoś w trakcie świat ale dzisiaj już kupiłam nowe opakowanie . No nic zobaczymy , narazie sie posmarowałam , zaaplikowałam globulkę nawilżająca i jest lepiej . Mam nadzieję że przy okeljnym stosunku już nie będzie problemu

reklama
No i nie wytrzymałam do jutra i zrobiłam test , coś jest ale to pewnie testowa bo tani test był za 7zl w drogiej aptece 🙃 Ale jedyny jaki mieli z czułością 10 😆 Na żywo lepiej widać. Jutro termin @ więc myślę że jakby się udało to by kreski były porządne a nie jakieś cienie.
ja na tym teście nie za bardzo coś widzę 😔 niby jakąś tam szara poświatę ale może na żywo widać lepiej , jeżeli to jest to to jutro napewno będzie lepiej widoczna . Ile dni po owulacji jest ?

Do góry