reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

Ja na bóle miesiączkowe biorę zawsze ibuprom max ( 400mg ibupfofenu ). I tabletkę zażywam już od razu jak poczuje delikatny skurcz, bo ja wezmę tabletkę za późno to po prostu umieram z bólu. Od zawsze, od liceum mam tak bolesne miesiaczki, że nie raz jak w szkole nie miałam tabletek to wymiotowałam aż z bólu. Własne 2 dni temu wieczorem za późno wzięłam tabletkę i później zdychałam na łóżku zwinięta w embrion. Dlatego w każdemu torebce/plecaku mam zawsze po wkładane przeciwbólowe 😁
Ja też , obowiązkowo !
Ogólnie nie fajnie masz. A tak z innej beczki, masz rację i tyłozgięcie macicy? Bo boli bardziej wtedy (tak wiem z własnej autopsji).

reklama
Taki ból nie jest normalny. :( Diagnozowałaś się w kierunku endometriozy?
Wiem, że nie jest normalny. Mówiłam o tym mojemu gin. W zeszłym roku, w sumie w 2023 roku w kwietniu miałam robioną histeroskopie, mój gin mi robił, dał do badania wymaz z macicy i wyszło mi, że mam guz miejsca łożyskowego ( 2-3% komórek nowotworowych ), ale o łagodnym stanie. Widocznego guza ani żadnych zmian nie było widać gołym okiem ani pod mikroskopem w macicy, to wyszło tylko w badaniu histopatologicznym. Jakieś lekkie zrosty były, usunął je i tyle. Później w sierpniu miałam drugą histeroskopie, aby sprawdzić czy coś się zmieniło, zrobił mi lyzeczkowanie, w sensie oczyścił macicę i też dał wymaz do badania ale już nic w tym badaniu nie wyszło. Żadnego guza , żadnych komórek rakowych itp.
Musiałabym kiedyś strikte pod endometrioze się zbadać. Ale to już po drugiej ciąży, bo wtedy też będę robiła plastykę krocza i podniesienie narządów wewnętrznych i pęcherze ( po pierwszym porodzie, który był bardzo trudny miałam dużo komplikacji ).

Nie istnieje coś takiego "pani tak ma" po prostu lekarz to olał i tyle, z tego co widziałam to bierzesz Nimesil więc to silne leki na receptę więc nie jestem pewna czy taki ból jest normalny.

Sama miałam bolesne miesiączki ale wystarczył zwykły ibuprom i przechodziło.
Od prawie roku nie biorę nic :)
Z tymi boleściami to też różnie jest. Mnie co miesiąc karetka ze szkoły zabierała bo miałam dreszcze i mdlałam z bólu. Kazali mi nospę brać kilka razy dziennie na tydzień przed okresem 🤣🤣🤣 aż się mama wkurzyła i załatwiła mi receptę na naproxen. Żaden lekarz nie chciał mi wypisać żadnych leków na recepte bo przecież młoda jestem 😵‍💫 potem zaczęłam brać anty i ból zniknął. A strach przed bólem mam taki że rzucałam tabletki tylko na zajście w ciąże i od razu po porodzie jak tylko mogłam to wracałam. Dziś mam niagarę dosłownie ale boli tak że się obyłam bez przeciwbólowych.

Wiem, że nie jest normalny. Mówiłam o tym mojemu gin. W zeszłym roku, w sumie w 2023 roku w kwietniu miałam robioną histeroskopie, mój gin mi robił, dał do badania wymaz z macicy i wyszło mi, że mam guz miejsca łożyskowego ( 2-3% komórek nowotworowych ), ale o łagodnym stanie. Widocznego guza ani żadnych zmian nie było widać gołym okiem ani pod mikroskopem w macicy, to wyszło tylko w badaniu histopatologicznym. Jakieś lekkie zrosty były, usunął je i tyle. Później w sierpniu miałam drugą histeroskopie, aby sprawdzić czy coś się zmieniło, zrobił mi lyzeczkowanie, w sensie oczyścił macicę i też dał wymaz do badania ale już nic w tym badaniu nie wyszło. Żadnego guza , żadnych komórek rakowych itp.
Musiałabym kiedyś strikte pod endometrioze się zbadać. Ale to już po drugiej ciąży, bo wtedy też będę robiła plastykę krocza i podniesienie narządów wewnętrznych i pęcherze ( po pierwszym porodzie, który był bardzo trudny miałam dużo komplikacji ).
Na histeroskopii nie zdiagnozujesz endometriozy, tylko adenomioze. Endometrioza na usg specjalistycznym, lub rezonans magnetyczny (dwa miejsca w Polsce - Wrocław i Warszawa). Laparoskopii diagnostycznej już się nie robi, bo ma więcej szkód niż pożytku. Jeśli miałaś ciężki poród (naturalny?) i przesunięcie narządów to mogły też powstać jakieś zrosty dodatkowo :( ale mam nadzieję że Ci zaskoczy szybko i nie będziesz musiała narazie dotykać tego tematu :)

Ostatnia edycja:
reklama
nie wiem o co chodzi , wsumie od okresu mam problem ,najlpiew miałam wrażenie że mnie podpaski odpazyly , smarowalam się było lepiej i teraz znowu jest problem bo podczas stosunku mam wrażenie że ,,pękam ,, jakby pomiędzy jedna a druga dziurka (prZepraszam że tak dosłownie ) nawet mam tam delikatne ranki , a niby w środku jest wszystko okej . Kiedyś dawno temu też już tak miałam , i samo przyszło i samo poszło. Dzisiaj mam w planach zaaplikować sobie mucovagin w globulkach i posmarować się jakaś maścią . Pytanie czy macie coś do polecenia na takie ,,pęknięcia ,, ? Mam w domu clotumazolum i linomag , myślicie że to da rade czy lepiej kupić jeszcze coś w aptece ?

U mnie na takie odparzenia super sprawdzał się linomag (zielony, maść) - a w ogóle najlepiej to się sprawdzają majtki menstruacyjne, mnie wszystkie podpaski z wiekiem zaczęły uczulać - a już najbardziej te najdroższe i najbardziej znane

Do góry