reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

Ja na bóle miesiączkowe biorę zawsze ibuprom max ( 400mg ibupfofenu ). I tabletkę zażywam już od razu jak poczuje delikatny skurcz, bo ja wezmę tabletkę za późno to po prostu umieram z bólu. Od zawsze, od liceum mam tak bolesne miesiaczki, że nie raz jak w szkole nie miałam tabletek to wymiotowałam aż z bólu. Własne 2 dni temu wieczorem za późno wzięłam tabletkę i później zdychałam na łóżku zwinięta w embrion. Dlatego w każdemu torebce/plecaku mam zawsze po wkładane przeciwbólowe 😁
Ja też , obowiązkowo !
Ogólnie nie fajnie masz. A tak z innej beczki, masz rację i tyłozgięcie macicy? Bo boli bardziej wtedy (tak wiem z własnej autopsji).

reklama
Taki ból nie jest normalny. :( Diagnozowałaś się w kierunku endometriozy?
Wiem, że nie jest normalny. Mówiłam o tym mojemu gin. W zeszłym roku, w sumie w 2023 roku w kwietniu miałam robioną histeroskopie, mój gin mi robił, dał do badania wymaz z macicy i wyszło mi, że mam guz miejsca łożyskowego ( 2-3% komórek nowotworowych ), ale o łagodnym stanie. Widocznego guza ani żadnych zmian nie było widać gołym okiem ani pod mikroskopem w macicy, to wyszło tylko w badaniu histopatologicznym. Jakieś lekkie zrosty były, usunął je i tyle. Później w sierpniu miałam drugą histeroskopie, aby sprawdzić czy coś się zmieniło, zrobił mi lyzeczkowanie, w sensie oczyścił macicę i też dał wymaz do badania ale już nic w tym badaniu nie wyszło. Żadnego guza , żadnych komórek rakowych itp.
Musiałabym kiedyś strikte pod endometrioze się zbadać. Ale to już po drugiej ciąży, bo wtedy też będę robiła plastykę krocza i podniesienie narządów wewnętrznych i pęcherze ( po pierwszym porodzie, który był bardzo trudny miałam dużo komplikacji ).

Nie istnieje coś takiego "pani tak ma" po prostu lekarz to olał i tyle, z tego co widziałam to bierzesz Nimesil więc to silne leki na receptę więc nie jestem pewna czy taki ból jest normalny.

Sama miałam bolesne miesiączki ale wystarczył zwykły ibuprom i przechodziło.
Od prawie roku nie biorę nic :)
Z tymi boleściami to też różnie jest. Mnie co miesiąc karetka ze szkoły zabierała bo miałam dreszcze i mdlałam z bólu. Kazali mi nospę brać kilka razy dziennie na tydzień przed okresem 🤣🤣🤣 aż się mama wkurzyła i załatwiła mi receptę na naproxen. Żaden lekarz nie chciał mi wypisać żadnych leków na recepte bo przecież młoda jestem 😵‍💫 potem zaczęłam brać anty i ból zniknął. A strach przed bólem mam taki że rzucałam tabletki tylko na zajście w ciąże i od razu po porodzie jak tylko mogłam to wracałam. Dziś mam niagarę dosłownie ale boli tak że się obyłam bez przeciwbólowych.

Wiem, że nie jest normalny. Mówiłam o tym mojemu gin. W zeszłym roku, w sumie w 2023 roku w kwietniu miałam robioną histeroskopie, mój gin mi robił, dał do badania wymaz z macicy i wyszło mi, że mam guz miejsca łożyskowego ( 2-3% komórek nowotworowych ), ale o łagodnym stanie. Widocznego guza ani żadnych zmian nie było widać gołym okiem ani pod mikroskopem w macicy, to wyszło tylko w badaniu histopatologicznym. Jakieś lekkie zrosty były, usunął je i tyle. Później w sierpniu miałam drugą histeroskopie, aby sprawdzić czy coś się zmieniło, zrobił mi lyzeczkowanie, w sensie oczyścił macicę i też dał wymaz do badania ale już nic w tym badaniu nie wyszło. Żadnego guza , żadnych komórek rakowych itp.
Musiałabym kiedyś strikte pod endometrioze się zbadać. Ale to już po drugiej ciąży, bo wtedy też będę robiła plastykę krocza i podniesienie narządów wewnętrznych i pęcherze ( po pierwszym porodzie, który był bardzo trudny miałam dużo komplikacji ).
Na histeroskopii nie zdiagnozujesz endometriozy, tylko adenomioze. Endometrioza na usg specjalistycznym, lub rezonans magnetyczny (dwa miejsca w Polsce - Wrocław i Warszawa). Laparoskopii diagnostycznej już się nie robi, bo ma więcej szkód niż pożytku. Jeśli miałaś ciężki poród (naturalny?) i przesunięcie narządów to mogły też powstać jakieś zrosty dodatkowo :( ale mam nadzieję że Ci zaskoczy szybko i nie będziesz musiała narazie dotykać tego tematu :)

Ostatnia edycja:
reklama
nie wiem o co chodzi , wsumie od okresu mam problem ,najlpiew miałam wrażenie że mnie podpaski odpazyly , smarowalam się było lepiej i teraz znowu jest problem bo podczas stosunku mam wrażenie że ,,pękam ,, jakby pomiędzy jedna a druga dziurka (prZepraszam że tak dosłownie ) nawet mam tam delikatne ranki , a niby w środku jest wszystko okej . Kiedyś dawno temu też już tak miałam , i samo przyszło i samo poszło. Dzisiaj mam w planach zaaplikować sobie mucovagin w globulkach i posmarować się jakaś maścią . Pytanie czy macie coś do polecenia na takie ,,pęknięcia ,, ? Mam w domu clotumazolum i linomag , myślicie że to da rade czy lepiej kupić jeszcze coś w aptece ?

U mnie na takie odparzenia super sprawdzał się linomag (zielony, maść) - a w ogóle najlepiej to się sprawdzają majtki menstruacyjne, mnie wszystkie podpaski z wiekiem zaczęły uczulać - a już najbardziej te najdroższe i najbardziej znane

Do góry