reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

"Podwójna owulacja w jednym cyklu miesiączkowym jest możliwa, ale rzadko występuje. Polega na tym, że dwa pęcherzyki jajnikowe dojrzewają i uwalniają komórki jajowe w tym samym cyklu. Zazwyczaj dzieje się to w krótkim odstępie czasu – najczęściej w ciągu 24 godzin.

Owulacja w odstępie tygodnia w ramach jednego cyklu jest niezwykle mało prawdopodobna. Wynika to z mechanizmów hormonalnych regulujących cykl miesiączkowy. Po owulacji ciałko żółte produkuje progesteron, który hamuje dojrzewanie kolejnych pęcherzyków w tym samym cyklu.

Jednak zdarzają się rzadkie przypadki nietypowych cykli, np. u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, w wyniku czego może dojść do zjawisk przypominających podwójną owulację w dłuższym odstępie czasu.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojego cyklu, warto skonsultować się z ginekologiem lub endokrynologiem, aby zbadać ewentualne nieregularności."

Chat gpt tak mówi 😅 A to zbadam z czystej ciekawosci tego prożka choć raczej nie wydaje mi się by było powyżej 3 😆

reklama
Dobre pytanie, ja niestety nie wiem bo mam podobne rozkminy tylko w stronę wykluczenia cp 🫣
przy cp to raczej z wartością bety bywa różnie bo ona może rosną i rosną ale progesteron słyszałam że jak jest odpowiedni to można wyklucz cp , u ciebie jest lady więc nie martw się na zapas ☺️

"Podwójna owulacja w jednym cyklu miesiączkowym jest możliwa, ale rzadko występuje. Polega na tym, że dwa pęcherzyki jajnikowe dojrzewają i uwalniają komórki jajowe w tym samym cyklu. Zazwyczaj dzieje się to w krótkim odstępie czasu – najczęściej w ciągu 24 godzin.

Owulacja w odstępie tygodnia w ramach jednego cyklu jest niezwykle mało prawdopodobna. Wynika to z mechanizmów hormonalnych regulujących cykl miesiączkowy. Po owulacji ciałko żółte produkuje progesteron, który hamuje dojrzewanie kolejnych pęcherzyków w tym samym cyklu.

Jednak zdarzają się rzadkie przypadki nietypowych cykli, np. u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, w wyniku czego może dojść do zjawisk przypominających podwójną owulację w dłuższym odstępie czasu.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojego cyklu, warto skonsultować się z ginekologiem lub endokrynologiem, aby zbadać ewentualne nieregularności."

Chat gpt tak mówi 😅 A to zbadam z czystej ciekawosci tego prożka choć raczej nie wydaje mi się by było powyżej 3 😆
też myślę że to raczej nie kwestia drugiej owulacji a pierwszej , i wtedy wielkość tego pęcherzyka o którym mówiła by się zgadzała , także tamta się pomyliła ☺️

Nie wiem za bardzo jakiej wartości się spodziewać i dopiero przyrost coś więcej powie ... No ale mam nadzieję że ta wartość będzie taka że to nie zastrzyk . Wydaje mi się że 11 dni po zastrzyku to jak coś to by było chyba niesko ? Koło 10 max ? 🤔

reklama

Ja bym uznała, że karmienie piersią jest jednak "zaburzeniem hormonalnym" - ono jest chyba wymieniane właśnie, jako większa szansa na bliźnięta i myślę, że jakiś to sens ma. Jednak ten organizm może różnie działać bo KP najczęściej nie jest stałe, nie da się określić, że dziecko je zawsze tyle samo i tak samo

Do góry