reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

"Podwójna owulacja w jednym cyklu miesiączkowym jest możliwa, ale rzadko występuje. Polega na tym, że dwa pęcherzyki jajnikowe dojrzewają i uwalniają komórki jajowe w tym samym cyklu. Zazwyczaj dzieje się to w krótkim odstępie czasu – najczęściej w ciągu 24 godzin.

Owulacja w odstępie tygodnia w ramach jednego cyklu jest niezwykle mało prawdopodobna. Wynika to z mechanizmów hormonalnych regulujących cykl miesiączkowy. Po owulacji ciałko żółte produkuje progesteron, który hamuje dojrzewanie kolejnych pęcherzyków w tym samym cyklu.

Jednak zdarzają się rzadkie przypadki nietypowych cykli, np. u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, w wyniku czego może dojść do zjawisk przypominających podwójną owulację w dłuższym odstępie czasu.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojego cyklu, warto skonsultować się z ginekologiem lub endokrynologiem, aby zbadać ewentualne nieregularności."

Chat gpt tak mówi 😅 A to zbadam z czystej ciekawosci tego prożka choć raczej nie wydaje mi się by było powyżej 3 😆

reklama
Dobre pytanie, ja niestety nie wiem bo mam podobne rozkminy tylko w stronę wykluczenia cp 🫣
przy cp to raczej z wartością bety bywa różnie bo ona może rosną i rosną ale progesteron słyszałam że jak jest odpowiedni to można wyklucz cp , u ciebie jest lady więc nie martw się na zapas ☺️

"Podwójna owulacja w jednym cyklu miesiączkowym jest możliwa, ale rzadko występuje. Polega na tym, że dwa pęcherzyki jajnikowe dojrzewają i uwalniają komórki jajowe w tym samym cyklu. Zazwyczaj dzieje się to w krótkim odstępie czasu – najczęściej w ciągu 24 godzin.

Owulacja w odstępie tygodnia w ramach jednego cyklu jest niezwykle mało prawdopodobna. Wynika to z mechanizmów hormonalnych regulujących cykl miesiączkowy. Po owulacji ciałko żółte produkuje progesteron, który hamuje dojrzewanie kolejnych pęcherzyków w tym samym cyklu.

Jednak zdarzają się rzadkie przypadki nietypowych cykli, np. u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, w wyniku czego może dojść do zjawisk przypominających podwójną owulację w dłuższym odstępie czasu.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojego cyklu, warto skonsultować się z ginekologiem lub endokrynologiem, aby zbadać ewentualne nieregularności."

Chat gpt tak mówi 😅 A to zbadam z czystej ciekawosci tego prożka choć raczej nie wydaje mi się by było powyżej 3 😆
też myślę że to raczej nie kwestia drugiej owulacji a pierwszej , i wtedy wielkość tego pęcherzyka o którym mówiła by się zgadzała , także tamta się pomyliła ☺️

Nie wiem za bardzo jakiej wartości się spodziewać i dopiero przyrost coś więcej powie ... No ale mam nadzieję że ta wartość będzie taka że to nie zastrzyk . Wydaje mi się że 11 dni po zastrzyku to jak coś to by było chyba niesko ? Koło 10 max ? 🤔

reklama

Ja bym uznała, że karmienie piersią jest jednak "zaburzeniem hormonalnym" - ono jest chyba wymieniane właśnie, jako większa szansa na bliźnięta i myślę, że jakiś to sens ma. Jednak ten organizm może różnie działać bo KP najczęściej nie jest stałe, nie da się określić, że dziecko je zawsze tyle samo i tak samo

Do góry