reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

A co znaczy "Gdy utworzy się ciałko żółte i progesteron zyskuje kierowniczą rolę" ? Bo w sumie wszystko opisane pod tym mi się zgadza. Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale kompletnie się nie wgłębiałam jeszcze w tematy ciążowe itp.
Mnie to trzeba jak krowie na rowie :-D
Ciałko żółte powstaje z pęcherzyka jajnikowego, jeśli nie dojdzie do zapłodnienia, to ciałko żółte po 10–12 dniach zaczyna zanikać, poziom progesteronu gwałtownie spada (rozpoczyna się wówczas krwawienie). Natomiast, gdy komórka jajowa zostanie zapłodniona, ciałko żółte rozrasta się i tworzy ciałko żółte ciążowe.

reklama
Ciałko żółte powstaje z pęcherzyka jajnikowego, jeśli nie dojdzie do zapłodnienia, to ciałko żółte po 10–12 dniach zaczyna zanikać, poziom progesteronu gwałtownie spada (rozpoczyna się wówczas krwawienie). Natomiast, gdy komórka jajowa zostanie zapłodniona, ciałko żółte rozrasta się i tworzy ciałko żółte ciążowe.
Czyli to określenie Gdy utworzy się ciałko żółte i progesteron zyskuje kierowniczą rolę oznacza, że doszło do zapłodnienia ?

Wrocilam od lekary. Do 3.11 mam elkę. Klasyczna grypka. Spytalam się o te moje staranka ale stwierdzila że mi w tym nie pomoże boto nie jej dzialka ale radzila dzialac. A strasznie mnie zaczal lewy jajnik napieprzac teraz wiec zadzialamy wieczorem.

f2wlk6nllyt56xuu.png

201702250929.png

teraz od tego.. wcześniej .. jakieś pół roku temu ( przed decyzją o staranko) wszytsko było ok.. :(
Wiesz każda kobieta raz czy dwa razy w roku ma prawo mieć cykle bezowulacyjne, także jeszcze się tym nie przejmuj, idź za miesiąc i zobacz co się będzie działo, a jeśli chodzi o tą torbiel to co gin Ci zalecił? Ma Ci to usunąć czy na razie tylko obserwacja?

Wrocilam od lekary. Do 3.11 mam elkę. Klasyczna grypka. Spytalam się o te moje staranka ale stwierdzila że mi w tym nie pomoże boto nie jej dzialka ale radzila dzialac. A strasznie mnie zaczal lewy jajnik napieprzac teraz wiec zadzialamy wieczorem.

f2wlk6nllyt56xuu.png

201702250929.png
To sobie odpoczywaj :) i działaj wieczorem :-D

Czyli to określenie Gdy utworzy się ciałko żółte i progesteron zyskuje kierowniczą rolę oznacza, że doszło do zapłodnienia ?
No właśnie problem w tym, że nie, bo jak pęknie pęcherzyk w którym była komórka jajowa to tak czy siak przekształca się w ciałko żółte i produkuje progesteron żeby ewentualną ciążę utrzymać. Jeśli dodatkowo dojdzie do zapłodnienia to przekształca się w ciałko żółte ciążowe, a jeśli nie dojdzie do zapłodnienia to po prostu zanika, przez co spada progesteron i przychodzi @

No właśnie problem w tym, że nie, bo jak pęknie pęcherzyk w którym była komórka jajowa to tak czy siak przekształca się w ciałko żółte i produkuje progesteron żeby ewentualną ciążę utrzymać. Jeśli dodatkowo dojdzie do zapłodnienia to przekształca się w ciałko żółte ciążowe, a jeśli nie dojdzie do zapłodnienia to po prostu zanika, przez co spada progesteron i przychodzi @
Czyli te objawy nie są w żaden sposób pomocne, szkoda :) więc pozostaje zatestować :)

reklama
Do góry