reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Hej dziewczyny.. Jak Wam idzie.. ? oj ja juz straciłam nadzieje...
U mnie niestety słabo.. mam jaką drobną torbiel czekoladową.. :( poza tym cykl bezowulacyjny.. od 3 tyg biore inofolic, żeby mi sie cykl uregulowal.. czytałam rownież, że niby pomaga w zajściu.. :( staramy sie juz tyle czasu a tu nic.. MOj kochany niestety ma taką prace jaką ma i widzimy sie raz w tygodniu ... i naprawde ciezko coś z tego zrobic.. macie jakąś dobrą rade.. ? jakieś wspomagacze.. ?Moja gin., mówi, że trzeba cierpliwości i probować.. ale ilez można.. chyba zmienie gina.. Czytałam o zastrzykach na pęknięcie pęcherzyka.. czy ktoraś z Was to miała ? mi niestety slabo pęcherzyki rosną.. w tym m-cu prawdopodobnie cykl bez ovu.. bo w 13 dc pęcherzyk miał jedynie 10mm :( gin mowila, że z tego nic nie będzie.. ah jestem zalamana...
Witaj, a jak długo się staracie? No z tym widywaniem się raz w tygodniu to faktycznie słabo...

Haha no niby nie ale chyba powinna działać tak samo :D

Czujecie?! M był w kilku aptekach i nigdzie nie ma bobo testu :sorry2: to chyba jakiś znak żeby nie testować w niedzielę ha

Szyjka może znajdować się na różnej wysokości. Ponieważ równocześnie z unoszeniem się szyjki pochwa się wydłuża, to kobieta może mieć trudności z dosięgnięciem bardzo wysoko położonej szyjki (zapis na karcie cyklu: „szyjka nieosiągalna”). Natomiast nisko położoną szyjkę można łatwo dosięgnąć palcami. Po znalezieniu szyjki, należy ją obwieść dookoła palcami, by określić jej twardość, następnie dotykając zewnętrznego ujścia kanału szyjki, ocenić jego rozwartość i pobrać trochę śluzu z miejsca, które jest jego źródłem. Potem należy wyjąć palce i rozsuwając je, obejrzeć znajdujący się na nich śluz.

Dominacja estrogenów sprawia, że szyjka macicy :

• jest uniesiona (przy tyłozgięciu macicy szyjka może być obniżona)

• miękka jak wargi

• rozwarta (czasem w kanał szyjki można nawet włożyć palec). U kobiet, które nie rodziły otwór jest okrągły, natomiast u kobiet, które rodziły siłami natury może być owalny z nierównymi brzegami.

• z szyjki wypływa śluz (najpierw nieprzejrzysty i nierozciągliwy, a następnie coraz bardziej przejrzysty i rozciągliwy)

Gdy utworzy się ciałko żółte i progesteron zyskuje kierowniczą rolę, to szyjka macicy :

• obniża się (przy tyłozgięciu macicy szyjka może się unosić)

• twardnieje -w dotyku przypomina czubek nosa

• zamyka się -u kobiet, które nie rodziły wyczuwalny jest tylko dołeczek na szczycie szyjki. U tych, które urodziły dziecko siłami natury, szyjka może się nie domykać (zostaje szparka)

• śluz szyjkowy staje się lepki nieprzejrzysty i nierozciągliwy, a następnie często zanika

Kobiety doświadczone (co najmniej12 cykli zaobserwowanych ) mogą diagnozować niepłodność przedowulacyjną na podstawie obserwacji pochodzących z samodzielnego badania szyjki macicy. Niepłodność trwa dopóki szyjka macicy jest nisko położona (u większości kobiet, u pań z tyłozgięciem macicy- wysoko położona), twarda, zamknięta i bez śluzu. Jakakolwiek zmiana w tym obrazie (zmiana wysokości, zmięknięcie, rozwarcie lub pojawienie się na szyjce śluzu) sygnalizuje początek okresu płodności. Oczywiście jeśli wcześniej wystąpi objaw wnikliwej obserwacji, to i wcześniej rozpocznie się okres płodności. Zawsze pierwszy objaw płodności decyduje o tym, że kończy się okres niepłodności, a zaczyna okres płodności.

Gdy kończy się okres płodności śluz zmienia się na gorszy, temperatura wzrasta a szyjka zamyka się, twardnieje i obniża (u pań z tyłozgięciem- unosi).

No mi to wlasnie pomoglo:)
Moze Tobie Ola sie przyda:)

Bobo test podobniez dobry jest

A co znaczy "Gdy utworzy się ciałko żółte i progesteron zyskuje kierowniczą rolę" ? Bo w sumie wszystko opisane pod tym mi się zgadza. Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale kompletnie się nie wgłębiałam jeszcze w tematy ciążowe itp.
Mnie to trzeba jak krowie na rowie :-D

reklama
Do góry