reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

U mojej Zuzanki również w tym roku pożegnanie z przedszkolem. Oj będzie płacz ;) U nas w są grupy mieszane wiekowo bo nasze przedszkole jest Montessori. A więc z naszej grupy odchodzi tylko 7 dzieciaczków. Pań mamy cztery i dla każdej będzie bukiet kwiatów i bon podarunkowy za maksymalnie 150zł do fajnego gabinetu kosmetycznego w naszym małym mieście :) Oprócz tego na zakończenie organizujemy jeszcze ognisko i zabawę :) Trochę nas to wszystko wyniesie ale co tu począć :p

Też uważam, że 150 zł wystarczy :) U nas też padła propozycja bonu do spa, ale nie było sensu, bo za taką kwotę praktycznie z niczego by panie nie skorzystały, więc pozostał Apart lub Briju i przynajmniej będą miały pamiątkę :)

Żadna muzyka (oprocz tej puszczanej za głośno) nie jest dla dziecka szkodliwa, ba! Rozwija horyzonty. Co go za głupia grupa? :)

[emoji64]

Też tak uważam :) O ile nie ma wyzwisk i przekleństw - jest ok. Dziecko ma prawo wyboru, to że będę mu puszczała Mozarta, nie znaczy, że będzie tego słuchał. Podejrzewam, że raczej na złość matce słuchałby czegoś totalnie innego :)

To całe Rodzicielstwo Bliskości to dla mnie trochę jak sekta czasami, takie bezstresowe wychowanie. Dziewczyny oburzają się jak ktoś powie o ich dziecku, że jest "grzeczne", albo że "ładnie" lub "nieładnie" się zachowuje, bo to są etykiety :| Trochę dziwne, bo mnie uczono, że etykietą jest jak powiesz dziecku "jesteś leniem", czy "jesteś złośliwy", a powinno się właśnie uświadamiać, że ZACHOWANIE dziecka nie było poprawne. Któraś mama pisała, że u niej w domu dziecko nigdy nie usłyszało, że zrobiło coś ładnie lub nieładnie, nigdy nie dostaje żadnej nagrody, totalnie za nic i ona by się oburzyła jakby usłyszała, że dziecko jest grzeczne...Czy to obelga? Teraz jest moda na wychowanie bez kar i nagród. Trochę się z tym zgadzam, trochę nie. Bo o ile faktycznie dawanie kar lub nagród za cokolwiek i w dużej ilości może przestać działać i powinno się dziecku różne rzeczy tłumaczyć do skutku, to nie wyobrażam sobie, żeby w nagrodę za coś tam nie pójść z dzieckiem do kina, na lody, czegoś fajnego nie zrobić. To jest przyjemność dla dziecka. Tak jak teraz z tym spaniem, dzięki tabeli młody od razu zaczął spać u siebie i śpi do rana. Wczoraj w nagrodę poszliśmy do kina, zjadł popcorn i jest zadowolony :) Kurczę, każdy ma prawo wychowywać dziecko jak uważa, na każde dziecko działa co innego...Wygadałam się :D

reklama
No włacha! Oboje z mężem kochamy muzykę, ja sobie podśpiewuje on gra na gitarze. Nie wyobrażamy sobie żeby nasze dzieci rosły bez muzyki. KAŻDEJ muzyki, od Bacha do Boys ;)

[emoji64]

No i piątka! Mój za disco polo nie przepada, ale sam stwierdził wczoraj, że przecież disco polo jest rytmiczne i każdy tego słuchał jak był mały, na rytmice łatwiej dzieciom załapać ćwiczenia do takiej muzyki :)

Też uważam, że 150 zł wystarczy :) U nas też padła propozycja bonu do spa, ale nie było sensu, bo za taką kwotę praktycznie z niczego by panie nie skorzystały, więc pozostał Apart lub Briju i przynajmniej będą miały pamiątkę :)

Też tak uważam :) O ile nie ma wyzwisk i przekleństw - jest ok. Dziecko ma prawo wyboru, to że będę mu puszczała Mozarta, nie znaczy, że będzie tego słuchał. Podejrzewam, że raczej na złość matce słuchałby czegoś totalnie innego :)

To całe Rodzicielstwo Bliskości to dla mnie trochę jak sekta czasami, takie bezstresowe wychowanie. Dziewczyny oburzają się jak ktoś powie o ich dziecku, że jest "grzeczne", albo że "ładnie" lub "nieładnie" się zachowuje, bo to są etykiety :| Trochę dziwne, bo mnie uczono, że etykietą jest jak powiesz dziecku "jesteś leniem", czy "jesteś złośliwy", a powinno się właśnie uświadamiać, że ZACHOWANIE dziecka nie było poprawne. Któraś mama pisała, że u niej w domu dziecko nigdy nie usłyszało, że zrobiło coś ładnie lub nieładnie, nigdy nie dostaje żadnej nagrody, totalnie za nic i ona by się oburzyła jakby usłyszała, że dziecko jest grzeczne...Czy to obelga? Teraz jest moda na wychowanie bez kar i nagród. Trochę się z tym zgadzam, trochę nie. Bo o ile faktycznie dawanie kar lub nagród za cokolwiek i w dużej ilości może przestać działać i powinno się dziecku różne rzeczy tłumaczyć do skutku, to nie wyobrażam sobie, żeby w nagrodę za coś tam nie pójść z dzieckiem do kina, na lody, czegoś fajnego nie zrobić. To jest przyjemność dla dziecka. Tak jak teraz z tym spaniem, dzięki tabeli młody od razu zaczął spać u siebie i śpi do rana. Wczoraj w nagrodę poszliśmy do kina, zjadł popcorn i jest zadowolony :) Kurczę, każdy ma prawo wychowywać dziecko jak uważa, na każde dziecko działa co innego...Wygadałam się :D

No i słusznie. Moim zdaniem trzeba dziecko nagradzać i karać, bo takie jest życie! W dorosłym życiu tez będzie karany lub nagradzany za czyny, zachowania, osiągnięcia. Taki system, takie życie. Po co chować dziecko w utopijnym świecie?! [emoji851]

@Lanvin byliśmy w Trzęsaczu koło Rewala w pensjoncie EURO-spa super sprawa dla rodzin z dziecmi basen do dyspozycji do morza 5 minut po prostu super ! pojechalismy też do Kolobrzega na caly jeden dzień .... powiem wam ze zakochalam sie tam w tych okolicach przedewszystkim plaza przepiękna i piekny widok otwartego morza ...Pobierowo to chyba niedaleko Natalko o ile sie nie mylę :-) :-)

Mnie bolą zawsze od dnia owu , ale ja sie nie nakręcam bo nie chce. ;-)

No wlasnie mnie zawsze zastanawialo jak to w koncu jest z tym bólem piersi bo sa teorie ze bol pojawiajacy sie po owu moze byc spowodowany PMS a takze moze byc wynikiem problemu z prolaktyna tylko ze podwyzszony progesteron ktory ma za zadanie potrzymac ewentualna ciaze tez powoduje obrzmienie i ból piersi nie rozumiem tego w ogóle .... :eek: jakam stara taka glupia :confused:;-) ;)

@Lanvin byliśmy w Trzęsaczu koło Rewala w pensjoncie EURO-spa super sprawa dla rodzin z dziecmi basen do dyspozycji do morza 5 minut po prostu super ! pojechalismy też do Kolobrzega na caly jeden dzień .... powiem wam ze zakochalam sie tam w tych okolicach przedewszystkim plaza przepiękna i piekny widok otwartego morza ...Pobierowo to chyba niedaleko Natalko o ile sie nie mylę :-) :-)
Trzęsacz!!! [emoji173] [emoji173] [emoji173] kocham to spokojne miasteczko, byłam już kilka razy ! Znajomy wynajmuje tam quady

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No wlasnie mnie zawsze zastanawialo jak to w koncu jest z tym bólem piersi bo sa teorie ze bol pojawiajacy sie po owu moze byc spowodowany PMS a takze moze byc wynikiem problemu z prolaktyna tylko ze podwyzszony progesteron ktory ma za zadanie potrzymac ewentualna ciaze tez powoduje obrzmienie i ból piersi nie rozumiem tego w ogóle .... :eek: jakam stara taka glupia :confused:;-) ;)
U mnie ból był na pms zawsze, a takie jakby pieczennie sutkow tylko przy zaciazonym cyklu i wtedy gdy brałam luteine (wtedy wyższy proogesteron)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama

Tak, Pobierowo tuż obok :) Ja też uwielbiam te okolice :) Co roku mówię, że mogłabym się tam przeprowadzić, te widoki, to powietrze, ten luz. Mam wrażenie, że czas tam płynie wolniej :) My jeździmy do Pensjonatu Roksana z kolei, też fajne miejsce dla dzieci i ceny bardzo dobre :)

@Lanvin bez jaj, poczytałam sobie o tym rodzicielstwie bliskości i jak dla mnie to sekta, pranie mózgu. [emoji111]️

Inviato dal mio iPhone utilizzando Forum BabyBoom

Powiem Ci, że ja kiedyś o tym nie słyszałam, ale jak poczytałam, to dziwne to - dla mnie to takie typowe bezstresowe wychowanie. Okazuje się, że wiekszość moich sposobów wychowania świadczy o tym, że jestem złą matką :| Czasem brakuje mi cierpliwości - fakt, ale pracuję nad tym. Nie potrafiłabym jednak tak żyć, jak w tych postulatach. Tam nic nie wolno, a dziecko ma prawo do wszystkiego.

Do góry