reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

U mojej Zuzanki również w tym roku pożegnanie z przedszkolem. Oj będzie płacz ;) U nas w są grupy mieszane wiekowo bo nasze przedszkole jest Montessori. A więc z naszej grupy odchodzi tylko 7 dzieciaczków. Pań mamy cztery i dla każdej będzie bukiet kwiatów i bon podarunkowy za maksymalnie 150zł do fajnego gabinetu kosmetycznego w naszym małym mieście :) Oprócz tego na zakończenie organizujemy jeszcze ognisko i zabawę :) Trochę nas to wszystko wyniesie ale co tu począć :p

Też uważam, że 150 zł wystarczy :) U nas też padła propozycja bonu do spa, ale nie było sensu, bo za taką kwotę praktycznie z niczego by panie nie skorzystały, więc pozostał Apart lub Briju i przynajmniej będą miały pamiątkę :)

Żadna muzyka (oprocz tej puszczanej za głośno) nie jest dla dziecka szkodliwa, ba! Rozwija horyzonty. Co go za głupia grupa? :)

[emoji64]

Też tak uważam :) O ile nie ma wyzwisk i przekleństw - jest ok. Dziecko ma prawo wyboru, to że będę mu puszczała Mozarta, nie znaczy, że będzie tego słuchał. Podejrzewam, że raczej na złość matce słuchałby czegoś totalnie innego :)

To całe Rodzicielstwo Bliskości to dla mnie trochę jak sekta czasami, takie bezstresowe wychowanie. Dziewczyny oburzają się jak ktoś powie o ich dziecku, że jest "grzeczne", albo że "ładnie" lub "nieładnie" się zachowuje, bo to są etykiety :| Trochę dziwne, bo mnie uczono, że etykietą jest jak powiesz dziecku "jesteś leniem", czy "jesteś złośliwy", a powinno się właśnie uświadamiać, że ZACHOWANIE dziecka nie było poprawne. Któraś mama pisała, że u niej w domu dziecko nigdy nie usłyszało, że zrobiło coś ładnie lub nieładnie, nigdy nie dostaje żadnej nagrody, totalnie za nic i ona by się oburzyła jakby usłyszała, że dziecko jest grzeczne...Czy to obelga? Teraz jest moda na wychowanie bez kar i nagród. Trochę się z tym zgadzam, trochę nie. Bo o ile faktycznie dawanie kar lub nagród za cokolwiek i w dużej ilości może przestać działać i powinno się dziecku różne rzeczy tłumaczyć do skutku, to nie wyobrażam sobie, żeby w nagrodę za coś tam nie pójść z dzieckiem do kina, na lody, czegoś fajnego nie zrobić. To jest przyjemność dla dziecka. Tak jak teraz z tym spaniem, dzięki tabeli młody od razu zaczął spać u siebie i śpi do rana. Wczoraj w nagrodę poszliśmy do kina, zjadł popcorn i jest zadowolony :) Kurczę, każdy ma prawo wychowywać dziecko jak uważa, na każde dziecko działa co innego...Wygadałam się :D

reklama
No włacha! Oboje z mężem kochamy muzykę, ja sobie podśpiewuje on gra na gitarze. Nie wyobrażamy sobie żeby nasze dzieci rosły bez muzyki. KAŻDEJ muzyki, od Bacha do Boys ;)

[emoji64]

No i piątka! Mój za disco polo nie przepada, ale sam stwierdził wczoraj, że przecież disco polo jest rytmiczne i każdy tego słuchał jak był mały, na rytmice łatwiej dzieciom załapać ćwiczenia do takiej muzyki :)

Też uważam, że 150 zł wystarczy :) U nas też padła propozycja bonu do spa, ale nie było sensu, bo za taką kwotę praktycznie z niczego by panie nie skorzystały, więc pozostał Apart lub Briju i przynajmniej będą miały pamiątkę :)

Też tak uważam :) O ile nie ma wyzwisk i przekleństw - jest ok. Dziecko ma prawo wyboru, to że będę mu puszczała Mozarta, nie znaczy, że będzie tego słuchał. Podejrzewam, że raczej na złość matce słuchałby czegoś totalnie innego :)

To całe Rodzicielstwo Bliskości to dla mnie trochę jak sekta czasami, takie bezstresowe wychowanie. Dziewczyny oburzają się jak ktoś powie o ich dziecku, że jest "grzeczne", albo że "ładnie" lub "nieładnie" się zachowuje, bo to są etykiety :| Trochę dziwne, bo mnie uczono, że etykietą jest jak powiesz dziecku "jesteś leniem", czy "jesteś złośliwy", a powinno się właśnie uświadamiać, że ZACHOWANIE dziecka nie było poprawne. Któraś mama pisała, że u niej w domu dziecko nigdy nie usłyszało, że zrobiło coś ładnie lub nieładnie, nigdy nie dostaje żadnej nagrody, totalnie za nic i ona by się oburzyła jakby usłyszała, że dziecko jest grzeczne...Czy to obelga? Teraz jest moda na wychowanie bez kar i nagród. Trochę się z tym zgadzam, trochę nie. Bo o ile faktycznie dawanie kar lub nagród za cokolwiek i w dużej ilości może przestać działać i powinno się dziecku różne rzeczy tłumaczyć do skutku, to nie wyobrażam sobie, żeby w nagrodę za coś tam nie pójść z dzieckiem do kina, na lody, czegoś fajnego nie zrobić. To jest przyjemność dla dziecka. Tak jak teraz z tym spaniem, dzięki tabeli młody od razu zaczął spać u siebie i śpi do rana. Wczoraj w nagrodę poszliśmy do kina, zjadł popcorn i jest zadowolony :) Kurczę, każdy ma prawo wychowywać dziecko jak uważa, na każde dziecko działa co innego...Wygadałam się :D

No i słusznie. Moim zdaniem trzeba dziecko nagradzać i karać, bo takie jest życie! W dorosłym życiu tez będzie karany lub nagradzany za czyny, zachowania, osiągnięcia. Taki system, takie życie. Po co chować dziecko w utopijnym świecie?! [emoji851]

@Lanvin byliśmy w Trzęsaczu koło Rewala w pensjoncie EURO-spa super sprawa dla rodzin z dziecmi basen do dyspozycji do morza 5 minut po prostu super ! pojechalismy też do Kolobrzega na caly jeden dzień .... powiem wam ze zakochalam sie tam w tych okolicach przedewszystkim plaza przepiękna i piekny widok otwartego morza ...Pobierowo to chyba niedaleko Natalko o ile sie nie mylę :-) :-)

Mnie bolą zawsze od dnia owu , ale ja sie nie nakręcam bo nie chce. ;-)

No wlasnie mnie zawsze zastanawialo jak to w koncu jest z tym bólem piersi bo sa teorie ze bol pojawiajacy sie po owu moze byc spowodowany PMS a takze moze byc wynikiem problemu z prolaktyna tylko ze podwyzszony progesteron ktory ma za zadanie potrzymac ewentualna ciaze tez powoduje obrzmienie i ból piersi nie rozumiem tego w ogóle .... :eek: jakam stara taka glupia :confused:;-) ;)

@Lanvin byliśmy w Trzęsaczu koło Rewala w pensjoncie EURO-spa super sprawa dla rodzin z dziecmi basen do dyspozycji do morza 5 minut po prostu super ! pojechalismy też do Kolobrzega na caly jeden dzień .... powiem wam ze zakochalam sie tam w tych okolicach przedewszystkim plaza przepiękna i piekny widok otwartego morza ...Pobierowo to chyba niedaleko Natalko o ile sie nie mylę :-) :-)
Trzęsacz!!! [emoji173] [emoji173] [emoji173] kocham to spokojne miasteczko, byłam już kilka razy ! Znajomy wynajmuje tam quady

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No wlasnie mnie zawsze zastanawialo jak to w koncu jest z tym bólem piersi bo sa teorie ze bol pojawiajacy sie po owu moze byc spowodowany PMS a takze moze byc wynikiem problemu z prolaktyna tylko ze podwyzszony progesteron ktory ma za zadanie potrzymac ewentualna ciaze tez powoduje obrzmienie i ból piersi nie rozumiem tego w ogóle .... :eek: jakam stara taka glupia :confused:;-) ;)
U mnie ból był na pms zawsze, a takie jakby pieczennie sutkow tylko przy zaciazonym cyklu i wtedy gdy brałam luteine (wtedy wyższy proogesteron)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama

Tak, Pobierowo tuż obok :) Ja też uwielbiam te okolice :) Co roku mówię, że mogłabym się tam przeprowadzić, te widoki, to powietrze, ten luz. Mam wrażenie, że czas tam płynie wolniej :) My jeździmy do Pensjonatu Roksana z kolei, też fajne miejsce dla dzieci i ceny bardzo dobre :)

@Lanvin bez jaj, poczytałam sobie o tym rodzicielstwie bliskości i jak dla mnie to sekta, pranie mózgu. [emoji111]️

Inviato dal mio iPhone utilizzando Forum BabyBoom

Powiem Ci, że ja kiedyś o tym nie słyszałam, ale jak poczytałam, to dziwne to - dla mnie to takie typowe bezstresowe wychowanie. Okazuje się, że wiekszość moich sposobów wychowania świadczy o tym, że jestem złą matką :| Czasem brakuje mi cierpliwości - fakt, ale pracuję nad tym. Nie potrafiłabym jednak tak żyć, jak w tych postulatach. Tam nic nie wolno, a dziecko ma prawo do wszystkiego.

Do góry