reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

A to ok. W ogóle bym poszla do endokrynologa bo już trochę wysokie tsh ft3 też wysoko w normie ciekawe jak ft4. I ta prolaktyna wysoka.
A jak miesiączki? Bo prolaktyna za wysoka jest przyczyną nieregularnych miesiączkę i problemami z zajsciem w ciaze.

Edit. Ja już przerobiłam trochę te hormony niestety. A takie coś znalazlsm
Hiperprolaktynemia – objawy
Jeśli twoje miesiączki nie są regularne, odczuwasz bolesność piersi, twoje ciało jest nadmiernie owłosione i masz problemy z zajściem w ciążę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w twoim organizmie jest za dużo prolaktyny. Innymi objawami hiperprolaktynemii jest też spadek libido, zbyt obfite lub skąpe miesiączki, wahania nastroju oraz uporczywy trądzik.
Właśnie ze moje @ są w miarę regularne. Trądzik? Jeden może 2 przed @ zawsze jest. Widzę że od Ciebie mogę się dużo nauczyć

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Właśnie ze moje @ są w miarę regularne. Trądzik? Jeden może 2 przed @ zawsze jest. Widzę że od Ciebie mogę się dużo nauczyć

Możesz się uczyć na błędach. Badaj się Badaj kochana hormony to najgorsze dziadostwo. Kortyzol bym jeszcze zbadala i ten progesteron (następnym razem chyba sobie kupię domowe laboratorium i progesteron codziennie będę badac).
Wiem że niewiadomo czy to było przyczyną ale mogło być i nigdy sobie tego nie daruje...

Powiem wam ze z ta tarczyca macie racje ja nigdy nie miałam problemów ale po tym jak po pozytywnym teście dostalam @ wymusilam prawie ze może jakieś badania i tarczyca wyszła ze ponad 3 juz wtedy podczytywalam was i ktoras z was mówiła ze to za dużo i poprosilam o euthyrox i ładnie mi zbilo do 1.18 po kilku tygodniach

Możesz się uczyć na błędach. Badaj się Badaj kochana hormony to najgorsze dziadostwo. Kortyzol bym jeszcze zbadala i ten progesteron (następnym razem chyba sobie kupię domowe laboratorium i progesteron codziennie będę badac).
Wiem że niewiadomo czy to było przyczyną ale mogło być i nigdy sobie tego nie daruje...
Zapytam o ten Kortyzol na wizycie;) nigdy nie miałam pojęcia że takie mogą być problemy z tymi hormonami

1489781723-aaaaaa.jpeg

Co myślicie? Są ok?

Napewno bromergon masz podwyższony prolaktyne

1489781723-aaaaaa.jpeg

Co myślicie? Są ok?

Przechodziłaś toxoplazmoze? Ten drugi wynik jest dość wysoki.

No i Igm wynik wątpliwy... ja bym to szybko sprawdziła czy to efekt tego ze kiedyś przechodziłaś toxoplazmoze, czy może obecnie coś tam "siedzi".

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

@M2b może obejrzyj sobie filmik mamaginekolog o poronieniach. Mi swego czasu bardzo pomógł. Po stracie na prawo i lewo chciałam się badać. Plamilam przed @ od kiedy zaczęliśmy się starać a nigdy czegoś takiego nie miałam. Po stracie obwinialam progesteton. Na pewno był za niski. Wymyslalam milion badań az dałam sobie spokój. Jeden cykl odpuscilam a w następnym juz zaszlam w ciążę, w której teraz jestem. Co ciekawe nie plamilam tak jak w poprzednich cyklach, nie biorę luteiny ani dupka i wszystko jest ok. Robiłaś jakieś badania przed ciaza? Zanim zaczeliscie się starać? Bierzesz jakieś witaminy?

Wiem, ze może to się wydawać drastyczne ale może daj sobie troszkę czasu. Trzymam kciuki :*

Interpretacja wyników badania na toksoplazmozę
  • IgG (–); IgM (–) - nie było infekcji, w ciąży badania kontrolne co 3 miesiące
  • IgG (+); IgM (–) - przebyte w przeszłości zakażenie (wyjątek – bardzo wysokie stężenie IgG, należy sprawdzić awidność przeciwciał)
  • IgG (–); IgM (+) - świeża infekcja, konieczna pilna wizyta u lekarza, prawdopodobnie leczenie
  • IgG (+); IgM (+) - niedawne zakażenie, można sprawdzić awidność (jeśli jest niska, prawdopodobnie trzeba rozpocząć leczenie ciężarnej)

Chyba powinno być ok chociaż nic nie mówią o wątpliwym wyniku

reklama
Mififi, za wysokie tsh na bank.
Te normy powinny być rozgraniczone i inne dla kobiet starających sie, bo niby z wyniku ok a jednak wszędzie czytam ze tsh dla zajścia w ciąże nie wyższe niż 1.5-2.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ale Tsh nie jest takie złe co?

TSH dla wszystkich nie tylko dla starających się ma być do 2 i nie patrzcie na normy laboratoryjne. Wynik powyżej dwóch może już wskazywać na niedoczynności tarczycy i trzeba zacząć od przyjrzenia się diecie. Leki jak jest taka konieczność, ale nie dla zasady "dla zbicia", bo chyba chodzi nam o to, żeby organizm sprawnie funkcjonował, a nie tylko żeby badania dały określone wyniki. Zawsze trzeba eliminować przyczyny, a nie niwelować wyłącznie skutki.

Do góry