reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

A to ok. W ogóle bym poszla do endokrynologa bo już trochę wysokie tsh ft3 też wysoko w normie ciekawe jak ft4. I ta prolaktyna wysoka.
A jak miesiączki? Bo prolaktyna za wysoka jest przyczyną nieregularnych miesiączkę i problemami z zajsciem w ciaze.

Edit. Ja już przerobiłam trochę te hormony niestety. A takie coś znalazlsm
Hiperprolaktynemia – objawy
Jeśli twoje miesiączki nie są regularne, odczuwasz bolesność piersi, twoje ciało jest nadmiernie owłosione i masz problemy z zajściem w ciążę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w twoim organizmie jest za dużo prolaktyny. Innymi objawami hiperprolaktynemii jest też spadek libido, zbyt obfite lub skąpe miesiączki, wahania nastroju oraz uporczywy trądzik.
Właśnie ze moje @ są w miarę regularne. Trądzik? Jeden może 2 przed @ zawsze jest. Widzę że od Ciebie mogę się dużo nauczyć

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Właśnie ze moje @ są w miarę regularne. Trądzik? Jeden może 2 przed @ zawsze jest. Widzę że od Ciebie mogę się dużo nauczyć

Możesz się uczyć na błędach. Badaj się Badaj kochana hormony to najgorsze dziadostwo. Kortyzol bym jeszcze zbadala i ten progesteron (następnym razem chyba sobie kupię domowe laboratorium i progesteron codziennie będę badac).
Wiem że niewiadomo czy to było przyczyną ale mogło być i nigdy sobie tego nie daruje...

Powiem wam ze z ta tarczyca macie racje ja nigdy nie miałam problemów ale po tym jak po pozytywnym teście dostalam @ wymusilam prawie ze może jakieś badania i tarczyca wyszła ze ponad 3 juz wtedy podczytywalam was i ktoras z was mówiła ze to za dużo i poprosilam o euthyrox i ładnie mi zbilo do 1.18 po kilku tygodniach

Możesz się uczyć na błędach. Badaj się Badaj kochana hormony to najgorsze dziadostwo. Kortyzol bym jeszcze zbadala i ten progesteron (następnym razem chyba sobie kupię domowe laboratorium i progesteron codziennie będę badac).
Wiem że niewiadomo czy to było przyczyną ale mogło być i nigdy sobie tego nie daruje...
Zapytam o ten Kortyzol na wizycie;) nigdy nie miałam pojęcia że takie mogą być problemy z tymi hormonami

1489781723-aaaaaa.jpeg

Co myślicie? Są ok?

Napewno bromergon masz podwyższony prolaktyne

1489781723-aaaaaa.jpeg

Co myślicie? Są ok?

Przechodziłaś toxoplazmoze? Ten drugi wynik jest dość wysoki.

No i Igm wynik wątpliwy... ja bym to szybko sprawdziła czy to efekt tego ze kiedyś przechodziłaś toxoplazmoze, czy może obecnie coś tam "siedzi".

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

@M2b może obejrzyj sobie filmik mamaginekolog o poronieniach. Mi swego czasu bardzo pomógł. Po stracie na prawo i lewo chciałam się badać. Plamilam przed @ od kiedy zaczęliśmy się starać a nigdy czegoś takiego nie miałam. Po stracie obwinialam progesteton. Na pewno był za niski. Wymyslalam milion badań az dałam sobie spokój. Jeden cykl odpuscilam a w następnym juz zaszlam w ciążę, w której teraz jestem. Co ciekawe nie plamilam tak jak w poprzednich cyklach, nie biorę luteiny ani dupka i wszystko jest ok. Robiłaś jakieś badania przed ciaza? Zanim zaczeliscie się starać? Bierzesz jakieś witaminy?

Wiem, ze może to się wydawać drastyczne ale może daj sobie troszkę czasu. Trzymam kciuki :*

Interpretacja wyników badania na toksoplazmozę
  • IgG (–); IgM (–) - nie było infekcji, w ciąży badania kontrolne co 3 miesiące
  • IgG (+); IgM (–) - przebyte w przeszłości zakażenie (wyjątek – bardzo wysokie stężenie IgG, należy sprawdzić awidność przeciwciał)
  • IgG (–); IgM (+) - świeża infekcja, konieczna pilna wizyta u lekarza, prawdopodobnie leczenie
  • IgG (+); IgM (+) - niedawne zakażenie, można sprawdzić awidność (jeśli jest niska, prawdopodobnie trzeba rozpocząć leczenie ciężarnej)

Chyba powinno być ok chociaż nic nie mówią o wątpliwym wyniku

reklama
Mififi, za wysokie tsh na bank.
Te normy powinny być rozgraniczone i inne dla kobiet starających sie, bo niby z wyniku ok a jednak wszędzie czytam ze tsh dla zajścia w ciąże nie wyższe niż 1.5-2.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ale Tsh nie jest takie złe co?

TSH dla wszystkich nie tylko dla starających się ma być do 2 i nie patrzcie na normy laboratoryjne. Wynik powyżej dwóch może już wskazywać na niedoczynności tarczycy i trzeba zacząć od przyjrzenia się diecie. Leki jak jest taka konieczność, ale nie dla zasady "dla zbicia", bo chyba chodzi nam o to, żeby organizm sprawnie funkcjonował, a nie tylko żeby badania dały określone wyniki. Zawsze trzeba eliminować przyczyny, a nie niwelować wyłącznie skutki.

Do góry