reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Lanvin jeżeli mogę coś doradzi, suplementacja żelazem nie jest zalecana. Najlepiej dorzucić do diety czerwone mięso dobrej jakości, wątróbkę, a z suplementacji chlorella albo spirulina i laktoferyna (jest bardzo bezpieczna w ciąży). Dobadałabym też ferrytynę :)
A czemu to nie? Owszem lepiej w diecie ale przy silnej anemii sama dieta nic nie da na początku. Nieraz i zastrzyki trzeba.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Lanvin jeżeli mogę coś doradzi, suplementacja żelazem nie jest zalecana. Najlepiej dorzucić do diety czerwone mięso dobrej jakości, wątróbkę, a z suplementacji chlorella albo spirulina i laktoferyna (jest bardzo bezpieczna w ciąży). Dobadałabym też ferrytynę :)
Można suplementowac ale pod kontrolą lekarza nigdy samemu i to w towarzystwie Wit c :) czasami bardzo ciężko przy niedoborach odrobić braki dieta. Wit b12 jeszcze bym zaleciła sprawdzić i ferrytyne :)

Można suplementowac ale pod kontrolą lekarza nigdy samemu i to w towarzystwie Wit c :) Wit b jeszcze bym zaleciła sprawdzić i ferrytyne :)
Dokładnie. Ja miałam cały pakiet na anemie. I lekarz zlecił żelazo 2 razy dziennie. Do tego kompleks wit B i kwas foliowy i wit.c na lepsze wchłanianie. Ale już niska hemoglobina w podstawowej morfologii może zaniepokoic i sugerować anemie. Warto wtedy zrobić rozszerzone badanie krwi z oznaczeniem. Żelaza ferrytyny tibc i uibc

Żelazo? Min.50 norma jest...chyba że Ty o hemoglobinie piszesz...
1485537872-aaaaaa.jpeg

Ale Ty masz inne jednostki niż ja, ja mam podane umol/l.

qdkkx1hpzei65q7s.png

Można suplementowac ale pod kontrolą lekarza nigdy samemu i to w towarzystwie Wit c :) czasami bardzo ciężko przy niedoborach odrobić braki dieta. Wit b12 jeszcze bym zaleciła sprawdzić i ferrytyne :)

To, że pod kontrolą lekarza, to mam nadzieję, że oczywiste :)
Nie mniej jednak trzeba znaleźć przyczynę tak niskiego wyniku i wyczerpywania zapasów żelaza w przypadku niskiej ferrytyny. Suplementacja żelazem jako taka nie jest antidotum na anemię.

Odzywiam się właściwie, ja od dziecka nie przyswajam żelaza.

qdkkx1hpzei65q7s.png

reklama
Do góry