reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Nie ma złotego środka, to nie jest tak, że każdy sposób wychowania działa w 100% tak, jak literatura to przewiduje. Wiele robią czynniki osobowościowe. Dla przykładu, mam dwóch młodszych kuzynów, których ojciec jest alkoholikiem, od małego wychowywali się w takim domu, a nie innym, gdzie przekleństwa i alkohol były na porządku dziennym, dzieciaki były zaniedbywane, ale każdy z nich ma inną osobowość. I tak jeden z nich był ułożony, grzeczny, bardzo inteligentny, zaradny, uczuciowy, a ciężką pracą w wieku 22 lat dorobił się świetnego stanowiska w Acerze i sobie żyje, a drugi wręcz odwrotnie, zawsze ciężko mu szło z nauką, zawsze uważał, że wszystko mu się należy, oszukuje itp. Jeden dom, dwie osoby, każda inna. Także wiesz. Moi rodzice też mieli odmienne podejście do rodzicielstwa i np. przez to od pewnego momentu nie dogadywałam się z moim ojcem, ta relacja długo nie była zdrowa, co mam świadomość, odbiło się na mnie i w niektórych kwestiach jestem, jaka jestem. Co nie zmienia faktu, że tak, czy siak, musimy uświadamiać dzieci, co jest dobre, a nie złe, bo niezależnie od tego, jaki system wychowania będziemy sprawować, tak mądrości życiowe biorą się w dużej mierze z domu :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Zgadzam się z Tobą, na ukształtowanie osobowości człowieka składa się wiele czynników. Mi głównie chodzi o to ze głównie dzieciaki które nie wiedza czym jest kara i maja podstawione wszystko pod nos to najczęściej rozwydzone dzieci które nie szanują drugiego człowieka. I tutaj jest zasługa rodzica... a z drugiej strony każdy człowiek ma swój rozum i dziecko również i charakter który kształtuje on sam. I tak można w koło Macieju... [emoji16]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry