reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Jessuu dostalam kosztorys zaluzji do salonu...do tej pory zbieram szczeke z podlogi. 700 euro!!! :( i to bez montazu!

A musze zrobic zaluzje bo mam okno od poludniowego wschodu i do wieczora nie da sie w salonie siedziec bo wali po oczach i temp. w pokoju juz teraz siega 26 stopni.
A co dopiero latem.
Boli mnie ta kwota.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jeśli mam nie liczyć plamienia do @ to mój okres od stycznia trwa 2-3dni (jeśli 3dni to ten też plamienia)
Krucze kiedyś miałam całe 5dni.

U nas słońce, niby 11st ale wiatrzysko okropne

Paraplu to jakie ty żaluzje zakładasz że tak drogo? :)

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom

Fajnie, że wszystkim tak się tu podoba :)
Paraplu co za kwota :o
Ja wczoraj w 27 dc dostałam @.
Jutro idę do gina czy nadal clo, jeśli tak to po receptę, czy coś innego wymyśli...

Jeśli mam nie liczyć plamienia do @ to mój okres od stycznia trwa 2-3dni (jeśli 3dni to ten też plamienia)
Krucze kiedyś miałam całe 5dni.

U nas słońce, niby 11st ale wiatrzysko okropne

Paraplu to jakie ty żaluzje zakładasz że tak drogo? :)

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom

Nic nadzwyczajnego wlasnie a taka kwota wyszla :/ wybralam i tak tansza wersje i tanszy material.
Az bije sie myslec ile kosztuje drozsza wersja i lepszy material.
Montuje cos takiego jak na zdjeciu. Mozna regulowac od gory i od dolu. Chodzi mi o to aby blokowac tylko miejsce gdzie slonce najbardziej swieci bez zaslaniania calego okna bo nie lubie tego, czuje sie wtedy jak w bunkrze.

A jeszcze tyyyyle rzeczy trzeba kupic :/ panele do 3 pokoi, plytki podlogowe do kuchni, korytarza i pokoju, pomalowac korytarz, pomontowac wlaczniki, gniazdka i swiatlo, kupic duza szafe do sypalni i zaslony do 3 pokoi <zalamana>. A gdzie meble? No i kuchnia wymaga malego remontu.

1461671146-3en0an.jpeg

Ostatnia edycja:
Czyli cos podobnego jak plisy. Ja 2 lata temu placilam 1800 zl za 4 okna w tym jedno balkonowe. Cena u CIebie powalajaca[emoji1]

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Nie wiem czy w Polsce to dostane bo pewnie byloby taniej ale to jakos trzeba wtedy przetransportowac a z tym latwo nie bedzie bo jedno okno ma 2,5m szerokosci i taka dluga bedzie plisa. Drugie okno jest male.
Duzo kombinowania :(

I kolejna sprawa to na miejscu wybralam sobie taki material jaki mi odpowiada pod wzgledem odcienia i przepuszczalnosci swiatla. Online to tak na prawde kupowanie kota w worku.

No więc jeżeli chodzi o wyliczanie 1dc, to plamienia liczymy do starego cyklu - tzn, że jeżeli plamimy przed okresem na brunatno, widać tylko kłaczki krwi w śluzie, troszkę poleci, a potem przestaje (mało plamienia plus duża przerwa), plamimy na różowo itp to liczymy to jako plamienia.
Okres zaczyna się żywej krwi, która mniej więcej leci przed dłuższy czas równomiernie przynajmniej. Czyli musi leciec co najmniej kilka godzin tak, że po 8-10h powinna być konieczna wymiana podpaski (tak, wiem, zazwyczaj zmieniamy ją częściej ze względów higienicznych i estetycznych) i powinny towarzyszyć temu dodatkowe objawy jak np bóle podbrzusza, skurcze lub inne charakterystyczne dla danej osoby objawy. Niestety nawet ja raz, w tym miesiącu, miałam problem z wyznaczeniem 1dc, ponieważ najpierw poleciało z rana z bolem brzucha i skurczami, a potem ustąpiło i dopiero kolejnego dnia się znowu pojawiło z bólami i całą resztą atrakcji, a zazwyczaj boli mnie tylko w 1dc. I jak to teraz zinterpretować? Tym bardziej, że powtarzałam amh i miałam je zrobić w 3-5dc. Zrobiłam więc w 3 lub 4 dc.

A co do amh... Jego wartość jest ściśle związana z ilością pęcherzyków w jajnikach. Jeden pęcherzyk to ileś tam amh (wartość stała) więc niskie amh - niska rezerwa, wysokie amh - wysoka rezerwa.
W praktyce wartość oznaczona poniżej 1.5 - uznaje się, że amh wskazuje na wygasanie czynności jajników, czyli w jajniki dojrzewa coraz mniej jajeczek, które produkują coraz mniej amh. Aby to ostatecznie należy powtórnie zbadać amh.
Jeżeli natomiast amh oznaczone jest w granicach 1.5 -3.0, to możemy teoretycznie spać spokojnie, ponieważ rezerwa jajnikowa jest w normie i wszystko działa jak należy.
Jeżeli wynik wychodzi nam pomiędzy 3.0 a 5.0 to jest to też podwyższona płodność wskazująca na to, że jest wszystko super i jesteśmy po prostu ponadprzeciętnie płodne, dzięki czemu łatwiej nas stymulować i odpowiedź na leki może być mocniejsza.
Jeżeli wynik oznaczony jest powyżej 5.0, to uznaje się to za jeden ze wskaźników pcos. Jednak problem jest taki, że pcos to złożony problem i czasem wychodzi amh na poziomie 7.0 czy 10.0 a u danej pacjentki pcos nie występuje ani w innych badaniach hormonalnych ani w obrazie usg. Jednak zazwyczaj jest to potwierdzeniem diagnozy.

I teraz jestem ja - zagadka medyczna. Mam wszystkie(!!!) objawy pcos w badaniach hormonalnych i w obrazie usg (choć teraz jajniki wróciły do normy i nie ma już tak dużej liczby pęcherzyków i torbielek), wraz z chorobami współtowarzyszącymi, a amh mam 2.7-2.9. I nikt nie wie co mi jest, bo albo nie mam pcos, albo wygasają mi jajniki... I nikt nie potrafi odpowiedzieć o co chodzi. Przestałam reagować na stymulacje. Nie mam samoistnych owulacji, cierpię na luf...

Ale wyszło długo... :)
Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

No więc jeżeli chodzi o wyliczanie 1dc, to plamienia liczymy do starego cyklu - tzn, że jeżeli plamimy przed okresem na brunatno, widać tylko kłaczki krwi w śluzie, troszkę poleci, a potem przestaje (mało plamienia plus duża przerwa), plamimy na różowo itp to liczymy to jako plamienia.
Okres zaczyna się żywej krwi, która mniej więcej leci przed dłuższy czas równomiernie przynajmniej. Czyli musi leciec co najmniej kilka godzin tak, że po 8-10h powinna być konieczna wymiana podpaski (tak, wiem, zazwyczaj zmieniamy ją częściej ze względów higienicznych i estetycznych) i powinny towarzyszyć temu dodatkowe objawy jak np bóle podbrzusza, skurcze lub inne charakterystyczne dla danej osoby objawy. Niestety nawet ja raz, w tym miesiącu, miałam problem z wyznaczeniem 1dc, ponieważ najpierw poleciało z rana z bolem brzucha i skurczami, a potem ustąpiło i dopiero kolejnego dnia się znowu pojawiło z bólami i całą resztą atrakcji, a zazwyczaj boli mnie tylko w 1dc. I jak to teraz zinterpretować? Tym bardziej, że powtarzałam amh i miałam je zrobić w 3-5dc. Zrobiłam więc w 3 lub 4 dc.

A co do amh... Jego wartość jest ściśle związana z ilością pęcherzyków w jajnikach. Jeden pęcherzyk to ileś tam amh (wartość stała) więc niskie amh - niska rezerwa, wysokie amh - wysoka rezerwa.
W praktyce wartość oznaczona poniżej 1.5 - uznaje się, że amh wskazuje na wygasanie czynności jajników, czyli w jajniki dojrzewa coraz mniej jajeczek, które produkują coraz mniej amh. Aby to ostatecznie należy powtórnie zbadać amh.
Jeżeli natomiast amh oznaczone jest w granicach 1.5 -3.0, to możemy teoretycznie spać spokojnie, ponieważ rezerwa jajnikowa jest w normie i wszystko działa jak należy.
Jeżeli wynik wychodzi nam pomiędzy 3.0 a 5.0 to jest to też podwyższona płodność wskazująca na to, że jest wszystko super i jesteśmy po prostu ponadprzeciętnie płodne, dzięki czemu łatwiej nas stymulować i odpowiedź na leki może być mocniejsza.
Jeżeli wynik oznaczony jest powyżej 5.0, to uznaje się to za jeden ze wskaźników pcos. Jednak problem jest taki, że pcos to złożony problem i czasem wychodzi amh na poziomie 7.0 czy 10.0 a u danej pacjentki pcos nie występuje ani w innych badaniach hormonalnych ani w obrazie usg. Jednak zazwyczaj jest to potwierdzeniem diagnozy.

I teraz jestem ja - zagadka medyczna. Mam wszystkie(!!!) objawy pcos w badaniach hormonalnych i w obrazie usg (choć teraz jajniki wróciły do normy i nie ma już tak dużej liczby pęcherzyków i torbielek), wraz z chorobami współtowarzyszącymi, a amh mam 2.7-2.9. I nikt nie wie co mi jest, bo albo nie mam pcos, albo wygasają mi jajniki... I nikt nie potrafi odpowiedzieć o co chodzi. Przestałam reagować na stymulacje. Nie mam samoistnych owulacji, cierpię na luf...

Ale wyszło długo... :)
Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom
No sie napisalaś. Moze ty zrob jakis fakultet z medycyny. Taka wiedza- jestem pod wrazeniem[emoji1]

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Witam i ja bym sie chciała przywitać. Cykle mam nieregularne a starania rozpocznę pod koniec roku ( niestety chciałabym już ale ze względu na umowę w pracy muszę czekać do końca roku). Powodzenia dla was moje drogie staraczki! :)

Do góry