reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Zbyt surowym tez byc nie mozna. Mam 2 kolezanki, rodzice byli dla nich straszni. Na dyskoteke nie, wieczorem posiedziec z rowiesnikami nie. Mialy sie tylko uczyc i chodzic do kosciola. Na studia wyjechaly jak najdalej sie dalo. Od razu imprezy, alkohol, szlajanie sie, ciaza. Obie nie ukonczyly studiow bo zawalily rok przez odbijanie sobie zbyt krotkiej smyczy.

Ja nigdy jakichus specjalnych zasad nie mialam, nie sprawdzano mi lekcji, nie dawano godziny policyjnej. W sumie wolna amerykanka :) nie pale, nie pije, w zyciu nie wzielam narkotykow, nigdy nie mialam zatargow z prawem, bardzo dobrze sie uczylam, swietnie zdalam mature, ukonczylam studia i teraz prowadze wlasna firme.

Wlasnie chodzilo o ten zakazany owoc. Ja nie mialam restrykcyjnie wyznaczonych granic i dlatego nigdy mnie nie kusilo aby przegian :) mialam swiadomosc, ze jesli przegne palke to te granice moga sie pojawic. Po co ryzykowac duza wolnosc za chwile zaszpanowania z papierosem z rowiesnikami? Chlodna kalkulacja [emoji23]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Dokładnie, właśnie o to mi chodzi. Trzeba dać dziecku żyć jednocześnie jakieś granice stawiając, a to jest mimo wszystko mega trudne. Póki dziecko jest małe, to jest łatwiej te zasady mieć, ale im starsze, tym gorzej niestety [emoji4] Ja nie mam zamiaru być takim rodzicem, który wszystkiego zabrania, który nie słucha dziecka i nie daje mu żyć, bo wiem, że nasz kontakt w późniejszym może być zerowy, zwłaszcza że to chłopiec [emoji4] ale czas pokaże [emoji4]

qdkkx1hpzei65q7s.png

Fajnie o nastolatkach pisze Nishka, nie wiem, czy ją czytacie, ale jak dla mnie mega inteligentna kobieta i jednocześnie zabawna. Do życia i dzieci podchodzi że zdrowym dystansem, mam nadzieję, że też tak będę potrafiła [emoji4]

qdkkx1hpzei65q7s.png

Kuzwa czemu o tym zaden lekarz nic nie powie.... Ide za tydzien do gina to nie omieszkam sie go zapytac co i jak bo ja juz wariuje na ten temat...

Ale czemu wariujesz bo nie czaje za bardzo :)
Uwazano, ze wystarczy lykac niekatywny kw. foliowy aby zapobiec niedoborowi.
Prosta sprawa, naukowcy odkryli, ze jednak nie kazdy potrafi przemienic kw. foliowy w forme aktywa (tylko forme aktywna organizm potrafi wykorzystac). Zostala opracowana metoda produkcji juz aktywnej formy i dostala nazwe Metafolin, nazwa chroniona patentem przez firme Merc bodajze.
Femibion wprowadzil w sklad metafoline. Sama metafoline mozna kupic od Solgar.

Co w tym trudnego?

Co chwile oglasza sie jakies odkrycia, obala czy modyfikuje aktualna wiedze. Tak tez sie stalo z kw. foliowym.

Ostatnia edycja:
Prosta sprawa, naukowcy odkryli, ze jednak nie kazdy potrafi przemienic kw. foliowy w forme aktywa (tylko forme aktywna organizm potrafi wykorzystac). Zostala opracowana metoda produkcji juz aktywnej formy i dostala nazwe Metafolin, nazwa chroniona patentem przez firme Merc bodajze.

Co w tym trudnego?

Na logike rzecz biorac nic trudnego i nie skomplikowanego :-) tylko zamowic folian :-)
Ale w takim razie, jak czytalam 50% kobiet nie przyswaja kwasu foliowego tylko jego zmetylowana postac, to czemu nikt tego z gory profilaktycznie nie zaleca??

Dzwonilam do Alab, jest takie badanie na poziom kwasu foliowego, kolo 40 zl kosztuje to sie chyba jutro wybiore i chyba powinno byc jasne :-)

Co w tym trudnego?

Co chwile oglasza sie jakies odkrycia, obala czy modyfikuje aktualna wiedze. Tak tez sie stalo z kw. foliowym.

W sumie to sama nie wiem czego sie obawiam, tak sobie mysle :p chyba najbardziej tego, czy nie zaszkodzi to przyszlej ciazy i malenstwu :p moze faktycznie lepiej brac ten preparat z solgaru.. Zwlaszcza ze po zwyklym kwasie foliowym poronilam, chociaz wiem ze nie jest powiedziane ze od tego, ale wiadomo w takiej sytuacji czlowiek szuka sam nie wie czego a pozniej chodzi sie rozbitym...

19 lat, 12lat dwojeczka 4latkow i 19 mscy,
W sumie staramy sie o 6 dziecko mamy piątkę Zmęczona już jestem
Wow, ale ekstra :) powodzenia :) a 5 dzieciaczkow, to same chłopaki?

Dzięki zrobię te badania aby się nie martwić i nie zastanawiać...a co najważniejsze ewentualnie zadziałać jakby wyszło coś nie tak.
Jak dziś dalej test będzie ciemny to serio chyba zrobię test ciążowy 10dpo licząc od tego 12dc :)

Napisane na SM-G7105 w aplikacji Forum BabyBoom
Trzymam kciuki!! a ktory teraz masz dpo? zakladajac owu w 12dc?

Kuzwa czemu o tym zaden lekarz nic nie powie.... Ide za tydzien do gina to nie omieszkam sie go zapytac co i jak bo ja juz wariuje na ten temat...

Na logike rzecz biorac nic trudnego i nie skomplikowanego :-) tylko zamowic folian :-)
Ale w takim razie, jak czytalam 50% kobiet nie przyswaja kwasu foliowego tylko jego zmetylowana postac, to czemu nikt tego z gory profilaktycznie nie zaleca??

Dzwonilam do Alab, jest takie badanie na poziom kwasu foliowego, kolo 40 zl kosztuje to sie chyba jutro wybiore i chyba powinno byc jasne :-)
Emzilka, nikt tego nie zaleca, bo to nowe badania, i w Polsce jeszcze niewielu lekarzy o tym wie... pewnie twój gin tez bedzie w tej grupie..
Ja sobie sama zrobilam badanie tej mutacji po poronieniu (i wiele innych badan), i to nie jest badanie poziomu kwasu foliowego, tylko badanie mutacji MTHFR. nie wiem ile kosztuje, nie pamietam.
Jak zrobisz poziom kwasu foliowego, to jesli wyjdzie ci duzo powyzej normy, to jest szansa, ze masz ta mutacje, ale na dwoje babka wrozyla. takze lepiej uderzyc do zrodla od razu.

Zamiast zwyklego kwasu foliowego, bierz po prostu folian. Jakś firma nazwala sobie swoj folian Metafolin, a inna firma jeszcze jakos inaczej, ale generalnie chodzi o formę aktywną, czy też inaczej formę metylową. Femibion natal 1, Pregna plus chyba tez ma, Solgar ma sam folian w ofercie, Actifolin. Jest kilka opcji na rynku polskim.

To samo mozesz zrobic z witaminami B6 i B12. Przy mutacji MTHFR, te witaminy tez nalezy brac w formie metylowej. Mutacja MTHFR powoduje tez wzrost homocysteiny, przez to walsnie ze te witaminy B (łacznie z kw. foliowym) nie wchlaniaja sie. A homocysteina powoduje zwiekszona krzepliwosc krwi, co moze prowadzdic do poronien.
W polsce ciezko dostac te witaminy w formie metylowej. Ja kupuje na iHerb.com taki kompleks B6+B9 (folian) + B12.
W Polsce mozna kupic te 3 witaminy w kompleksie: "Modulator homocysteiny" Solgara - tam jest dodane do skladu taki skladnik wytwarzany z buraka, ktory powoduje, ze to witaminy w zwyklej formie przetwarzaja sie jakos na metylowe... ale nie wiem dokladnie jak to dziala.
Ale generlanie tez jest zalecane picie soku z buraka wlasnie przy tej mutacji.

uff.. ale napisalam. nie wiem czy ktokolwiek to przeczyta, takie dlugie ;) dlatego juz koncze. a jakby ktos mial jeszcze jakies pytania o doprecyzowanie, to pytajcie.

Emzilka, nikt tego nie zaleca, bo to nowe badania, i w Polsce jeszcze niewielu lekarzy o tym wie... pewnie twój gin tez bedzie w tej grupie..
Ja sobie sama zrobilam badanie tej mutacji po poronieniu (i wiele innych badan), i to nie jest badanie poziomu kwasu foliowego, tylko badanie mutacji MTHFR. nie wiem ile kosztuje, nie pamietam.
Jak zrobisz poziom kwasu foliowego, to jesli wyjdzie ci duzo powyzej normy, to jest szansa, ze masz ta mutacje, ale na dwoje babka wrozyla. takze lepiej uderzyc do zrodla od razu.

Zamiast zwyklego kwasu foliowego, bierz po prostu folian. Jakś firma nazwala sobie swoj folian Metafolin, a inna firma jeszcze jakos inaczej, ale generalnie chodzi o formę aktywną, czy też inaczej formę metylową. Femibion natal 1, Pregna plus chyba tez ma, Solgar ma sam folian w ofercie, Actifolin. Jest kilka opcji na rynku polskim.

To samo mozesz zrobic z witaminami B6 i B12. Przy mutacji MTHFR, te witaminy tez nalezy brac w formie metylowej. Mutacja MTHFR powoduje tez wzrost homocysteiny, przez to walsnie ze te witaminy B (łacznie z kw. foliowym) nie wchlaniaja sie. A homocysteina powoduje zwiekszona krzepliwosc krwi, co moze prowadzdic do poronien.
W polsce ciezko dostac te witaminy w formie metylowej. Ja kupuje na iHerb.com taki kompleks B6+B9 (folian) + B12.
W Polsce mozna kupic te 3 witaminy w kompleksie: "Modulator homocysteiny" Solgara - tam jest dodane do skladu taki skladnik wytwarzany z buraka, ktory powoduje, ze to witaminy w zwyklej formie przetwarzaja sie jakos na metylowe... ale nie wiem dokladnie jak to dziala.

uff.. ale napisalam. nie wiem czy ktokolwiek to przeczyta, takie dlugie ;) dlatego juz koncze. a jakby ktos mial jeszcze jakies pytania o doprecyzowanie, to pytajcie.

Kurcze piszesz o krzepliwosci krwi.. Jak ronilam i pobrali mi krew na badania to robily sie skrzepy i dwa razy musieli mi pobierac, nie wiem czy to ma jakis zwiazek z tym :-) a sok z burakow pijam, bo lubie :)
Moze faktycznie odpuszcze sobie to badanie a w to miejsce kupie sobie ten kwas foliowy i tyle i bedzie po problemi...

Dzieki dziewczyny za lopatologiczne przetlumaczenie tematu :-) na Was zawsze mozna liczyc :-*

reklama

9dpo kochana ... sama jestem ciekawa :)

Napisane na SM-G7105 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry