reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

reklama

Załączniki

• 20190707_194940.jpg
    20190707_194940.jpg
    900,3 KB · Wyświetleń: 79
Jak tam się czujecie? Szwagierka sprzedała mi dobrego tipa, żeby do walizki przygotować takie zestawiki w oddzielnych woreczkach: pieluszka, ubranko, rękawiczki, czapeczka, skarpetki i co tam jeszcze. Ze to dużo ułatwia jak nie trzeba grzebać i przekopywać. Czyli po prostu w jednym woreczku masz wszystko co potrzebne do ubrania. Przygotowałam tak sobie i zobaczymy, pomysł wydaje się dobry. Wogole starałam się sensownie poukładać i wszystko wyjaśniłam mężowi co jest i co ma dać jakby co :p bierzecie do szpitala kosmetyki dla Dzidzia? U mnie nic nie ma napisane, żeby brać, ale tak myślę... Nawet kremu do pupki nie brać? Sama nie wiem w sumie.

Jak tam się czujecie? Szwagierka sprzedała mi dobrego tipa, żeby do walizki przygotować takie zestawiki w oddzielnych woreczkach: pieluszka, ubranko, rękawiczki, czapeczka, skarpetki i co tam jeszcze. Ze to dużo ułatwia jak nie trzeba grzebać i przekopywać. Czyli po prostu w jednym woreczku masz wszystko co potrzebne do ubrania. Przygotowałam tak sobie i zobaczymy, pomysł wydaje się dobry. Wogole starałam się sensownie poukładać i wszystko wyjaśniłam mężowi co jest i co ma dać jakby co :p bierzecie do szpitala kosmetyki dla Dzidzia? U mnie nic nie ma napisane, żeby brać, ale tak myślę... Nawet kremu do pupki nie brać? Sama nie wiem w sumie.
U mnie całkiem dobrze :) Plecy tylko dokuczają. Dobry pomysł z tymi zestawami. Też tak zrobię. Co do kosmetyków to na mojej liście szpitalnej jest jakieś mydło dla niemowląt i chyba maść też wezmę. Dziecko przez pierwsza dobę i tak nie jest kąpane, później na życzenie. Chusteczki na pewno będą potrzebne.

U mnie całkiem dobrze :) Plecy tylko dokuczają. Dobry pomysł z tymi zestawami. Też tak zrobię. Co do kosmetyków to na mojej liście szpitalnej jest jakieś mydło dla niemowląt i chyba maść też wezmę. Dziecko przez pierwsza dobę i tak nie jest kąpane, później na życzenie. Chusteczki na pewno będą potrzebne.
Że co, że takie brudne się ubiera? Tego nie wiedziałam.

Że co, że takie brudne się ubiera? Tego nie wiedziałam.
Dowiedziałam się w szkole rodzenia. Nie wiem czy taki standard jest we wszystkich szpitalach. Chodzi o tą naturalną barierę ochronną w postaci tej mazi płodowej. Jest tylko wycierane. Dlatego położna mówiła też żeby nie zabierać najładniejszych ubranek do szpitala ;) po uplywie pierwszej doby pytają czy umyć malucha. Może niech jakaś doświadczona mama potwierdzi czy u niej też tak było.

reklama
U nas w szkole rodzenia mówili, że do 6 godzin zostawiają w tej mazi, a potem kąpią jeśli wyrazi się zgodę. Położna sugerowała, żeby umyć po tym czasie, bo często pozostala maź prowadzi to podrażnień i odparzeń w fałdkach skóry.

Co do rzeczy dla maluszka to też popakowałam w oddzielne woreczki, bo gdzieś widziałam w jakimś filmiku na youtubie i wydało mi się to praktyczne. Popakowalam pieluchy po 15szt w jednym woreczku z Ikea zreszta (te co sa niby do zamrazania polecam), bo tyle weszlo do tego wiekszego. W Rossmannie kupiłam dwie takie fajne przeźroczyste kosmetyczki i w jedną spakowałam kosmetyki dla dziecka - Bephanten, chusteczki nawilzone, gaziki, Octenisept, smoczek.
A w druga swoje kosmetyki - szampon czy pasta wersja podróżna.

Załączniki

• Screenshot_20190708-181507_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20190708-181507_Samsung Internet.jpg
    154,9 KB · Wyświetleń: 76
  • Screenshot_20190708-181642_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20190708-181642_Samsung Internet.jpg
    165,1 KB · Wyświetleń: 84
Do góry