reklama
Kattrina
Fanka BB :)
Niesamowite jak oni tam ciążę prowadzą, toż to zlewka na maksa. Kobieta nie ma przez całą ciążę możliwości dowiedzieć się czy z dzidzia wszystko dobrze. Nawet na najgorszy scenariusz można by się jakoś przygotować, no i ile zabiegów ratujacych życie można wykonać jeszcze w brzuchu matki.. A tu nic nie wiadomo, co ma być to będzie.Mieszkamy w Irlandii
Dziewczyny która są już na L4. Jak macie wyliczone średnie miesięczne wynagrodzenie? Czy jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy czy jak? Bo jak rozmawiałam dziś z księgowa to wręcz chciała mnie przekonać żebym pracowała jak najdłużej, bo niby mi się nie opłaca iść na L4, bo miesięcznie wyjdę na tym gorzej o co najmniej 500 zl,. Tłumaczyła że moje L4 to czysta, gola pensa, bez dodatków, bez premii (i tak pewnie jest), ale że nie jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy tylko to co mam na umowie. Więc jeśli chce mieć wyższy macierzyński to mam robić do dnia porodu żeby sobie podnieść zasiłek. Twierdzi że średnia z 12 miesięcy to dopiero do zasiłku macierzyńskiego mi będzie wyliczać, po porodzie..
Czytam po necie i jednak piszą wszędzie ze liczą średnia z ostatniego przepracowanego roku.. Juz nie wiem komu ufać, jak księgowa nawet własnego cyrku nie ogarnia.
Ja już w styczniu dostałam pensje za choro0bowe ciąze tzn jestem od 10 grudnia na 100% chorobowym ciążowym i dostałam taką wypłate jak normalnie czyli ze wszystkimi dodatkami premiami. Wyszło mi praktycznie to samo co bym miała jakbym pracowała czyli powinna ci wyjścia mniej więcej podobna. Z tego co wiem liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy
Nie lam sie Topika. Wczorajsza wiadomosc od lux to byl jak prawy sierpowy. Nie spalam, caly czas mi sie to po glowie kolatalo. Juz szczerze pomyslalam sobie ze chyba wiecej zlych wiadomosci nie chce i moze lepiej spadac z forum. Bo.to jest takie nieszczescie, ze sie w sercu i glowie nie miesci. Ale pomyslalam ze lux sie nie lamie ze jest rowna babka i to ogarnie. Tak to prawda nie widzialam bobasa. Nie robilan zadnych badan. Maz nawet o tym nie chce slyszec. Znajoma robila dodatkowe badania i ja niepotrzebnie nastraszyla lekarka. Maz wychodzi z zalozenia ze bedzie wszystko dobrze a jak bedzie cos nie tak to damy rade. Wiec nie chce sie dodatkowo stresowac. Teraz za tydzien robie krew i mam nadzieje ze za dwa bedzie moje pierwsze usg.
Wiesz Katrinna na poczatku sie dziwilam. Ale teraz to nawet to rozumiem i jestem zadowolona ze jest jak jest. W przypadku krwawienia czy problemow mozesz sie zglosic zawsze do szpitala na oddzial wczesnej ciazy. Co tam robia nie wiem podejrzewam ze usg plus leki plus lezenie. Obecny stan rzeczy mozna troche tlumaczyc faktem ze tu przez wiele lat rzadzil kosciol. I wszystkie dzieci sie rodzily. To sie dopiero teraz zmienia. A zabiegi w brzuchu mamy nie wiem jak czesto sie robi w pl. Tu tez nie wiem, ale.to chyba raczej rzadkosc??? Wiem ze jezeli ciaza jest wyzszego ryzyka jest o wiele wiecej badan usg itd.
Ciekawe jakie są statystyki urodzen chorych dzieci. Jak bede miala chwile to poszperam i porownam. Bo mnie trochę zaintrygowalas.
Faktycznie, Polska chyba pod wzgledem opieki okoloporodowej przoduje.
Z tego co wiem w Angli nawet nie zawracają sobie głowy jak cos sie dzieje w ciazy do 12 tygodnia.
Faktycznie, Polska chyba pod wzgledem opieki okoloporodowej przoduje.
Z tego co wiem w Angli nawet nie zawracają sobie głowy jak cos sie dzieje w ciazy do 12 tygodnia.
Gdybym sie uparla moglabym jechac i robic wszystkie te badania w prywatnej polskiej klinice. Ale wiecie maz musialby brac wolne to bylyby calodzienne wycieczki z dwulatka... za gruba kase. I wydaje mi sie ze meza bym po prostu nie przekonala. On wie ze z dzieckiem jest wszystko ok. To po co wkrecac i stresowac sie i wymyslac. Cala poprzednia ciaze mialam schizy i niepotrzebnie. Wiec teraz staram sie byc silna i nie lamac.
reklama