reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

Ja jedynie bym poszła na wizytę jeszcze żeby dała skierowanie na te wszystkie badania bo miałabyś kaskę w kieszeni :) no to jest fakt, że jak trafisz na dobrego lekarza to prywatnie opieka wygląda lepiej niż na NFZ ;) i przy porodzie później też mi się wydaje, że trochę lepiej patrzą, że masz lekarza prowadzącego, który pracuje w szpitalu ;) super, że wszystko oki u ciebie ja już miałam milion myśli czemu się nie odzywasz :p

Ja juz opłaciłam te badania. Mój lekarz dał mi skierowanie i płace od razu u niego. ;) pozostaje mi tylko isc do Diagnostyki i je zrobić.

Jak długo czeka się na wynik HIV? bo mysle, że pojde sobie na tydzien przed kolejna wizyta, ale czy HIV wtedy bedzie juz?

reklama
Hej, dziewczyny czy wy się orientujecie jak się wylicza podstawę do urlopu macierzyńskiego jeśli wcześniej jest się na L4?
Wiem, że ostatnie 12 miesięcy są brane pod uwagę, ale jeśli np na 3 ostatnie miesiące przez urlopem pójdę na L4 to wymiar liczą z tym co dostawałam na L4 czy przed L4? I co jak dostanę podwyżkę w tym czasie? Oleją to, czy będzie się liczyć?
Jak znacie jakieś dobre strony, gdzie to jest dobrze opisane to będę wdzięczna, bo szukałam wczoraj info i te artykuły są jakimś prawniczym bełkotem napisane jak dla mnie...

Hej, dziewczyny czy wy się orientujecie jak się wylicza podstawę do urlopu macierzyńskiego jeśli wcześniej jest się na L4?
Wiem, że ostatnie 12 miesięcy są brane pod uwagę, ale jeśli np na 3 ostatnie miesiące przez urlopem pójdę na L4 to wymiar liczą z tym co dostawałam na L4 czy przed L4? I co jak dostanę podwyżkę w tym czasie? Oleją to, czy będzie się liczyć?
Jak znacie jakieś dobre strony, gdzie to jest dobrze opisane to będę wdzięczna, bo szukałam wczoraj info i te artykuły są jakimś prawniczym bełkotem napisane jak dla mnie...

A u ciebie w kadrach nie są w stanie ci wszystkiego wyjaśnić?

Na pewno żeby liczyła się podwyżka musisz przepracowac po niej 3 miesiące bez przerwy nawet jednego dnia L4. Wyliczyć ciężko, bo to się różni w zależności od ilości dni pracujących w danym miesiącu, więc zasiłek nie ma stałej kwoty w każdym miesiacu. Z tego co wiem to liczą 12mcy przed L4. Najlepiej szukać na stronach infor.

"Podstawę wymiaru zasiłku macierzyńskiego dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych składek na ubezpieczenia społeczne."

Matka Prawnik fajnie pisze

Na pewno żeby liczyła się podwyżka musisz przepracowac po niej 3 miesiące bez przerwy nawet jednego dnia L4. Wyliczyć ciężko, bo to się różni w zależności od ilości dni pracujących w danym miesiącu, więc zasiłek nie ma stałej kwoty w każdym miesiacu. Z tego co wiem to liczą 12mcy przed L4. Najlepiej szukać na stronach infor.
Ok dzięki, to popatrzę tam.

@marta, podpytam też w kadrach, tak jak mowisz. Mam taką sytuację w firmie ,że podwyżka będzie pod koniec marca ale de facto liczyć się będzie od stycznia. Dlatego nie mam pojęcia czy to się będzie mi wliczać. Jeśli popracuje do marca to tak, ale nie wiem co będzie jeśli pójdę na L4 właśnie.

Ok dzięki, to popatrzę tam.

@marta, podpytam też w kadrach, tak jak mowisz. Mam taką sytuację w firmie ,że podwyżka będzie pod koniec marca ale de facto liczyć się będzie od stycznia. Dlatego nie mam pojęcia czy to się będzie mi wliczać. Jeśli popracuje do marca to tak, ale nie wiem co będzie jeśli pójdę na L4 właśnie.

Trzymam kciuki by wszystko poszło po twojej myśli [emoji173]️[emoji173]️

reklama
Do góry