reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍁Październikowe kreski ! 🍎

Obecnie niepowodzenia 10 cykl starań. Zaczęłam 11 cykl.
Z chęcią bym męża wysłała, ale on lepszy tryb życia prowadzi niż ja.. Zresztą badanie nasienia dla mnie nie jest adekwatna forma sprawdzenia.. Namawiam go na sprawdzenie pakietu hormonalnego.
ale czekaj, czekaj.. Ty myślisz, że faceci, którzy mają oslabione nasienie to leżą na kanapie z piwem i zagryzają kebaba?

reklama
I jakie mąż dostał zalecenia?
Jeśli chodzi o stres oksydacyjny to dostał takie jak w załączniku. My podchodzimy teraz do ivf, bo u Nas ciąży nie ma już od kilku lat mimo że wyniki nasienia były i dobre i teraz gorsze, tak na prawdę lekarzowi też było ciężko określić, dlaczego ruch plemników tak mocno spadł skoro istotnych zmian w trybie życia nie było. Nasienie bywa jak widać zmienne I czasem ciężko dojść do przyczyny, dlatego należy je sprawdzać.

Załączniki

• Screenshot_20241015_072757_Microsoft 365 (Office).jpg
    Screenshot_20241015_072757_Microsoft 365 (Office).jpg
    80,2 KB · Wyświetleń: 51
tak trochę zabrzmiało, że twoj facet nie musi badać bo ma zdrowy tryb życia
To nie ma co szukać dziury pomiędzy wersami.

Bardziej chodziło mi o to co można zmienić jeżeli wychodzą nieprawidłowe wyniki nasienia, co odpowiedź @anyżowa potwierdziła. W wyniku nieprawidłowości w wyniku dostali zalecenia prowadzenia zdrowego trybu życia i suplementacja odpowiednich witamin, co u nas jest na porządku dziennym. Także jeżeli mąż by zrobił badanie i wyszło by coś nie tak, to w zaleceniach dostał by za pewne to co już na codzień stosuje.

To nie ma co szukać dziury pomiędzy wersami.

Bardziej chodziło mi o to co można zmienić jeżeli wychodzą nieprawidłowe wyniki nasienia, co odpowiedź @anyżowa potwierdziła. W wyniku nieprawidłowości w wyniku dostali zalecenia prowadzenia zdrowego trybu życia i suplementacja odpowiednich witamin, co u nas jest na porządku dziennym. Także jeżeli mąż by zrobił badanie i wyszło by coś nie tak, to w zaleceniach dostał by za pewne to co już na codzień stosuje.
no niekoniecznie, można zacząć terapię lekami (clo, tamoxifen) albo też zmienić suplementację. Badań nasienia nie przeskoczysz, chyba że planujesz się starać tylko naturalnie bez „wspomagania” z nadzieją że kiedyś może się uda ;)

A pozatym w badaniu nasienia mimo zdrowego stylu życia i miliony suplementów może wyjść, że np plemników brak całkowicie ;) wtedy całe wasze starania i Twoja diagnostyka idzie na marne

reklama
Do góry