reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

Mój oglądał film Grinch świąt nie będzie i tam główny bohater miał zęby brudne w robalach więc powiedziałam synkowi ,że jeśli smoczka nie wyrzuci to będzie miał takie same.On obrzydził się i od razu poszedł go wyrzucić w szoku byłam ,że przed snem nie zapytał o smoczka,zasnął jakby w ogóle go nie używał.

Dziewczyny czy mężom przysługuje jakieś wolne w pracy jak urodzi się dziecko?Kiedyś chyba było ,że 2 dni mógł wziąć wolnego jak żona rodziła sn,a ok 2tyg jak cc.Wiecie coś na ten temat?

reklama
Mnie czasem zastanawiają Ci wszyscy dentyści...jak znalazłam dziurki u młodej w zębach to szukałam w necie jak wygląda leczenie u maluchów. Znalazłam opinie że się nie leczy - mleczak wypadnie i po kłopocie, lapisowanie - zęby czernieją ( mało fajne estetycznie, zabieg bezbolesny) i borowanie. Mój stomatolog lapisowac nie chciał, uważał ze to kiepska metoda. Zagadał młodą i ma poleczone normalnie mleczaki. Na dzień dzisiejszy mamy spokój.

A tak Was chciałam podpytac, robi juz sobie ktoś ten masaż krocza. Ja powoli do tego dojrzewac. od przyszłego tygodnia musiałabym ruszyć z tym...na filmiku zdaje się była mowa że od 24 tc

aguga - z tego co wiem, to z tytułu urodzenia dziecka przysługuje mężowi 2 dni urlopu, a z powodu cerki żony - noże otrzymać zwolnienie - na opiekę nad żoną - 10 dni roboczych od wyjścia ze szpitala (więc 2 tygodnie) i to jest co innego, niz urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka :-)

A ile ćwiczys te mięsnie...bo ja od święta jak sobie przypomne. Zastanawiam się nad ustawieniem przypomnienia w komórce. minut codziennie dla mięsni kegla no o 20stej;-)

Witam i ja:-) U mnie na termometrze niby 25 stopni a pochmurno i jakoś rześko się zdaje ale wolę to niż skwar.
Majeczko z rodzicami chrzestnym będzie dokładnie tak jak piszesz, czyli jedno dziecko będzie miało matkę chrzestną w postaci mojej siostry, a drugie będzie miało matkę chrzestną w postaci siostry mojego W. Ojców chrzestnych nie będzie, a to z tego względu, że o ile jednego dałoby się jeszcze powiedzmy wykombinować, to kandydata na drugiego brak. Zresztą jest to w pełni dopuszczalne przez kościół. A co do tego "przyjęcia" po chrzcinach tylko dla rodziców i rodzeństwa to podoba mi się ta myśl:-)
ptyśka ja dziś na obiad mało oryginalna jestem - będą schabowe z ziemniaczkami i sałatką grecką. Chociaż strasznego smaka mi dziewczyny narobiły na młodą kapustkę:rolleyes:
sandrik1 ja myślę, że mąż byłby na pewno chętny:-D No i kto wie czy nie dużo skuteczniejszy bo jednak brzuch rośnie i utrudnia jakiekolwiek czynności na tamtych okolicach:rofl2:

hej

ja zdycham od rana, znow mnie boli ten cholerny zab. Wtedy mi przeszlo i nie poszlam bo glupia jestem. Teraz moge isc dopiero w przyszlym togodniu bo moja dentystka przyjmuje w tym tygodniu jeszcze jutro ale ja mam wizyte u gina.
ech moze mi przejdzie :-(. Musze sie w koncu zapisac na wizyte

dzis rano musialam porozmawiac z pania w przedszkolu bo mi wczoraj przed snem kuba powiedzial ze nie chce do przedszkola bo ciocia na niego krzyczy i kaze spac. Troche mnie to zdziwilo bo bylo pytanie do rodzicow czy dzieci musza spac w dzien. Ja powiedzialam ze jak bedzie chcial to tak a jak nie to nie. Teraz on wstaje przed 8 wiec moze nie byc spiacy, a jak juz spi to potem nam 22-23 zasypia bo wczesniej ma oczy jak 5zl i nie ma mowy o spaniu.
Wiec dzis pytam pania jak to jest a ona ze on spi, ze nie mowil ze nie chce. Tylko 10 dzieciaczkow spi bo tyle osob zostawilo posciel a reszta zabrala i dzieciaczki albo ogladaja wtedy bajke albo ida na dwor zeby nie halasowac.
Dobrze ze mi powiedzial ze on tez chce na bajki i nie chce spac. Takze dzis zabralam jego posciel i widzialam ze sie cieszy. Jak wroci to jeszcze o tym porozmawiamy

w piatek maja zakonczenie roku. Jada na ta wycueczke co przez pogode 2 razy odwolywali. Potem po 16 zabawy w ogrodzie, beda pompowane zabawki i jakies atrakcje i mamy ok 17 pojechac dopiero po niego

- w temacie chrztu to jeszce o tym nie myslalam narazie. Kube urodzil sie w grudniu a chrzest byl w kwietniu. My robilismy w lokalu i teraz zapewne tez bo mamy sporo osob do zaproszenia (R ma 4 braci wiec tylko my plus jego bracia z rodzinami i dziecmi to 19 osob :szok:) Takze nie usmiecha mi sie gotowac na tyle osob i wszystko szykowac. Do tego moi rodziece i siostra. I my jeszcze zapraszamy takie bliskie nam nasze ciotki wiec to duzo osob, napewno ponad 30 :szok:
Kuba majac 4 m-ce msze przespal, obudzil sie na sam obrzed ale nie plakal.

- co do smoczka to tez uwazam ze nie jest to jakies wielkie zlo. Wiadomo ze nie pozwolilabym na to zeby Kubasie bawil i ssal smoczka. Dostawal tylko do zasypiania a potem jak usnal do wyciagalam. W dzien schowany wiec nie bylo.
U nas pozbycie sie go odbylo sie w sklepie, mial troche ponad 2 lat ale nie pamietam dokladnie. Poszlam z nim, powiedzialam ze moze wybrac super auto ale odda pani smoczka. I oddal. W drodze do domu mu przypominalam, ze nie ma, zeby zamanietal. Ale jak byla drzemka w dzien bo to byla sobota to byl placz o monia. Ale polakal, nie dalam i potem juz nie chcial
A i do dzis to pamieta :szok:. Ja mowie ze mial smoczka i pytam co sie z nim stalo to powiedzial ze oddal pani i kupil sobie skodę :szok:

Mimii gratulacje !!!

Malinova mi tez twardnieje brzuch, nieraz kilka razy dziennie a czasem wcale

ide pranie wstawic

Patrycja dzieci z 2007 roku maja obowieazek w wieku 5 lat rozpoczac przygotowanie przedszkole (dawna zerowka) i potem po roku moga isc do szkoly wczesniej albo ponownie byc w tym przygotowaniu i isc normlnie po staremu. My jeszcze mamy wybor ale dzieci z 2008 ida juz jak 6 latki to pierwszej klasy.

Takze jesli Twoj synek jest z 2007 to jesli nie chodzil do przedkola to od wrzesnia ma obowiazaek pojsc. JEsli jest teraz w przedkolu to jego grupa 5 latkow od wrzesnia bedzie jakby stara zerowka i za rok zdecydujesz czy idzie do szkoly wczesniej niz po staremu

u nas Kuba po staremu, on jest z grudnia wiec nie chce go puszczac wczesniej bo moze trafic w klasie dzieci z poczatku 2006r i przepasc bedzie ogromna. Wole mu tego oszczedzic i puscic do szkoly jako 7 latka

jutrzenko ja to wszystko właśnie wiem a pytałam Nikole czy już puszcza mlodą do zerówki. Mój synuś jest z 22 października a do przedszkola chodzi od 3 roku życia, w tym roku jeszcze zostawiam go w przedszkolu a za rok dopiero dopiero puszcze go do zerowki już do tej szkoly w której będzie chodził do pierwszej klasy. Puki mamy jeszcze wybor to po co mam mu skracać dzieciństwo. A widzę że ty zamierzasz tak samo zrobić ze swoim :-)

jutrzenka, patrycja - ja też zostawiam Majkę ponownie w zerówce, wprawdzie ma gotowość szkolna rewelacyjną, ale różnica w sposobie myślenia przez rok - gigantyczna, nie będę jej skracać dzieciństwa, ja tez mam dwa dyplomy ukończenia przedszkola :-), choć czytałam, pisałam w wieku 5 lat, jak Majka - to mama stwierdziła, że po co ja 6 latek mam gonić 7 - latki, i to jest racja, po co Majka ma gonić (w takim psychicznym rozwoju, sposobie myślenia) 7-latki, niech ją potem 6-latki gonią :-), ale spotkałam się z opiniami, że zostawiając Majkę hamujemy jej rozwój, że będzie się nudziła - ja te opinie szanuję, każdy ma prawo do swojego zdania i rozumiem rodziców puszczających dzieci wcześniej do szkoły - każdy dla swojego dziecka chce jak najlepiej, a u nas akurat przejawia się to w pozostawieniu Majki, ktoś inny mógłby zrobić wręcz przeciwnie :-) - my sami się wahaliśmy, do czasu, jak zobaczyliśmy , jak Majka bawi się z rok starsza dziewczynką - tamta cwaniara wysyłała ja po rożne rzeczy i kazała robić głupoty, a ten nasz naiwniaczek szedł w to - jak w dym - uznaliśmy, że ma jeszcze czas :-)

mimi
gratulacje-300x227.gif

jakaś obolała dziś jestem, za dużo leżenia chyba;-)

co do zębów ja i mąż nie mamy próchnicy:-) chodzimy tylko na usuwanie kamienia, mam nadzieję, że córa odziedziczy po nas ząbki.

w końcu jest trochę chłodniej, za to mam niemiłosierny hałas bo u mnie w bloku wymieniają rury od CO i mnie też to czeka w następnym tygodniu

cieszę się że ciacho smakuje i wychodzi nawet nie robione zgodnie z przepisem;-)

Ostatnia edycja:
reklama
o mamo dziewczyny wróciłam z miasta i ledwo zipie jeszcze mi w autobusie krew puściła z nosa i myślałam że mi chusteczek braknie :no: do tego kanary bilety sprawdzały i trzeba było sznupać w tej torebce pełnej dziadostw bo oczywiście musiałam go gdzieś tam wrzucić :angry: masakra dobrze że już w domciu jestem :-)

Polcia jako tako przepisu nie mam kiedyś w gazecie był przepis na krem z brokułow ale samych a ja od siebie dodałam sobie marchew,seler,pietruchę wszystko to gotuję na kostkach rosołowych :zawstydzona/y: i miksuje razem z brokułami a potem dodaje ser żółty starty i jajco starte i wszystko ;-) można z grzankami tak jak Bellka wspomniała ale ja grzanek nie lubię więc nie daje :-)

Do góry