reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

BANANOWIEC

(wyglada troche jak piernik - ciemny jest :-))

4 dojrzale banany
25dkg maki
20 dkg cukru (ja daje mniej...ok.17-18 dkg)
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie

wykonanie:
rozgniesc banany widelcem (ja uzywam praski do ziemniakow), dodac jajko, cukier, make z soda, sol i na koncu olej - wybeltac i wsypac bakalie :-)
Piec ok. 1 godziny w temp. 160 st.C


PLACEK Z OWOCAMI

4 jaja
10 lyzek cukru
15 lyzek maki
15 lyzek oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
owoce - jakiekolwiek ;-)

Wykonanie:

jaja ubic z cukrem i dodac make z proszkiem do pieczenia i na koncu olej ;-) wylac na blaszke, ulozyc owoce i piec ok. 30-35 minut w temp. 160-170 st.C

MASY DO TORTÓW

z tym mialam najwiekszy problem... wszedzie albo maslo albo mleko albo smiatana...

bezmlecznym wiec podpowiadam:

Masa budyniowa: ugotowac opakowanie budyniu (bez cukru bo mleko sojowe czy ryzowe jest juz slodkie!!! no i oczywiscie czytamy czy w skladzie nie ma bialka mleka) w polowie objetosci mleka sojowego (sojowe daje nieciekawy kolor) lub ryzowego (to jest bielutkie wiec i kolorek potem OK) - budyn ma byc b. gesty :-) no i jak przestygnie to miksujemy go z margaryna bezmleczna :-)

Masa kubusiowa ;-) gotujemy budyn albo kisiel na soku Kubus :-)
duzy Kubus (najlepiej jasny - bez marchewki)
2 budynie (tysz jasne)
0,5 kostki margaryny bezmlecznej
(jesli budyn byl bez cukru to dodajemy 4 lyzki cukru)

budynie rozbeltac z kubusiem - tak jak sie to normalnie robi i sa dwie wersje - albo ucieramy mase kubusiowa z margaryna
albo gotujemy margaryne razem z kubusiem :-)

ja robilam pierwsza wersje - ucierana :-)

tyle na razie ;-)
 
reklama
My dzis na obiadek mielismy koteciki ziemniaczane z serem, dotego pyszne greckie suflaki i mizeria. PYCHA!!!:tak: Latwo, tanio i smacznie! Jezeli ktos bedzie chcial moge podac przepis. A wyglada to tak:
 

Załączniki

  • PB280064.jpg
    PB280064.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 49
  • PB280065.jpg
    PB280065.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 49
Zbliżają się święta to może dziewczyny jak znajdziecie chwilkę dajcie jakieś sprawdzone przepisy na potrawy świąteczne.
ja bym chciała zrobić karpia jakiegoś takiego innego np pieczonego w piekarniku-tylko nie wiem jak to się robi a i pierniczki bym chciała zrobić bo w zeszłym roku to miałam nie dobre twarde bllle macie jakieś dobre przepisy???

Ja wam polecam Rybkę z papryka- na zimno
rybę mirun-czy jaką kto woli-pokroić na nie wielkie kawałki oprószyć Vegetą w panierke i usmażyć-odłożyć aby wystygła

do dużego garnka skroić w kostkę:
3-4 najlepiej różnokolorowe papryki,
3 średnie cebule
mały słoiczek korniszonów
dodać (nie wiem ile:zawstydzona/y: tak na oko) sól i pieprz
oraz kilka ziarenek ziela angielskiego i liścia laurowego
Zalać uprzednio zagotowaną zalewą:
2 szklanki wody
szklanka oleju
6 łyżek octu
4 łyżki cukru
Postawić na średni gaz i dodać mały przecier pomidorowy i mały keczup(ale jak dla mnie to za bardzo wychodziło pomidorowe i dodaje tylko keczupu)
Całość gotować około 15-20 minut czasem dłużej jak papryka mocno twarda.
Wszystko ostudzić i rybke zimna zalewać.
Bardzo pyszne,na pewno będę robić bo mój za tym przepada.:tak:
 
Oleńka zapodaj ten przepis fajnie to wygląda na wszystko poprosze bo mi juz pomysłów brak co mam gotować bo mielone ,schabowe to bokiem wychodzą;-)

A tu przepis na pierniki pierwszy raz będę w tym roku je robic ,ale przepis sprawdzony od koleżanki ,która co roku je robi :tak::
Pierniczki
-1 kg maki
-2 jaja
-4 lyzeczki sody
-1/2 szklanki mleka
-20 dkg cukru
-50 dkg miodu plynnego
-1 kostka masla prawdziwego
-30 g przyprawy do piernika
-1 plaska lyzka kakao
Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.
Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka dni (u mnie staly jeden dzien). Walkujemy ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ryszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.
SMACZNEGO:tak:

Ja chcę jeszcze dokupić widziałam w tesco na stendach leżą chyba ze shwartała albo Dr Oetkera takie fajne polewy kolorowe ,koraliki do ozdabiania i posypki jak powtarzam jak sie uda zrobić to wkleje fote ale bliżej swiat kochaniutkie .
 
Prosze bardzo;-)
Greckie suflaki

SKLADNIKI:
2-3 filety z kurczaka
przyprawa do gyrosa
sol
pieprz
olej

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka kroimy w dlugie paski.Opruszamy sola, pieprzem i obficie posypujemy gyrosem. Skrapiamy odrobinka oleju, aby przyprawy dobrze przylegaly do miesa. Paski miesa nabijamy na patyczki wzdluz, lekko je skrecajac. Przygotowane szaszlyki ukladam na tacce aluminiowej i wstawiamy do lodowki na ok 30min.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do temp. 170stopni natomiast zwykly do 200st. Wstawiamy tacke z szaszlykami i pieczemy ok 30 min. Aby mieso nie wyschlo podczas pieczenia tacke umieszczamy na blaszce. Na dno blaszki wlewamy troche wody. Ja szaszlyki klade na blache od keksa tak aby wisialy na patyczkach i na dno blachy wlewam wode.


Kotleciki ziemniaczane z serem

SKLADNIKI:
50 dag ziemniakow
lyzeczka masla
2 surowe zoltka
4 lyzki drobno startego sera
sol
pieprz
bulka tarta
jajko

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy , obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Nastepnie przepuszczamy przez maszynke do miesa lub ugniatamy na gladke puree. Przekladamy do miski. Dodajemy miekkie maslo, zoltka, starty ser i mieszamy na gladka mase. Mase ziemniaczana przyprawiamy do smaku sola, pieprzem i bazylia. Miske przykrywamy i na pol godz wkladamy do lodowki.
Wilgotnymi dlonmi odrywamy kawalki masy i formujemy niewielkie podluzne kotlety, starajac sie, by byly jednakowej wielkosci.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkluconym jajku, a nastepnie w bulce tartej. Smazymy z obu stron na jasnozloty kolor.

SMACZNEGO;-)
 
Kotleciki ziemniaczane z serem

SKLADNIKI:
50 dag ziemniakow
lyzeczka masla
2 surowe zoltka
4 lyzki drobno startego sera
sol
pieprz
bulka tarta
jajko

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy , obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Nastepnie przepuszczamy przez maszynke do miesa lub ugniatamy na gladke puree. Przekladamy do miski. Dodajemy miekkie maslo, zoltka, starty ser i mieszamy na gladka mase. Mase ziemniaczana przyprawiamy do smaku sola, pieprzem i bazylia. Miske przykrywamy i na pol godz wkladamy do lodowki.
Wilgotnymi dlonmi odrywamy kawalki masy i formujemy niewielkie podluzne kotlety, starajac sie, by byly jednakowej wielkosci.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkluconym jajku, a nastepnie w bulce tartej. Smazymy z obu stron na jasnozloty kolor.
spodobało mi się:-pjutro robię;-)

Ja ostatnio robiłam surówkę z białej rzepy, a jakos wcześniej nie próbowałam - bardzo mniam mniam

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZEPY
Białą rzepę zetrzeć na grubych oczkach dodać troche majonezu, śmietany, soli i cukru.
 
reklama
No to się chyba zgadałyśmy bo ja mam też naleśniki-a pomidorowa ze wczoraj została:-p

A pierniczki to na pewno zrobie!!!A ile można przed świętami zrobić żeby jeszcze się nadawały do zjedzenia?
 
Do góry