BANANOWIEC
(wyglada troche jak piernik - ciemny jest :-))
4 dojrzale banany
25dkg maki
20 dkg cukru (ja daje mniej...ok.17-18 dkg)
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie
wykonanie:
rozgniesc banany widelcem (ja uzywam praski do ziemniakow), dodac jajko, cukier, make z soda, sol i na koncu olej - wybeltac i wsypac bakalie :-)
Piec ok. 1 godziny w temp. 160 st.C
PLACEK Z OWOCAMI
4 jaja
10 lyzek cukru
15 lyzek maki
15 lyzek oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
owoce - jakiekolwiek ;-)
Wykonanie:
jaja ubic z cukrem i dodac make z proszkiem do pieczenia i na koncu olej ;-) wylac na blaszke, ulozyc owoce i piec ok. 30-35 minut w temp. 160-170 st.C
MASY DO TORTÓW
z tym mialam najwiekszy problem... wszedzie albo maslo albo mleko albo smiatana...
bezmlecznym wiec podpowiadam:
Masa budyniowa: ugotowac opakowanie budyniu (bez cukru bo mleko sojowe czy ryzowe jest juz slodkie!!! no i oczywiscie czytamy czy w skladzie nie ma bialka mleka) w polowie objetosci mleka sojowego (sojowe daje nieciekawy kolor) lub ryzowego (to jest bielutkie wiec i kolorek potem OK) - budyn ma byc b. gesty :-) no i jak przestygnie to miksujemy go z margaryna bezmleczna :-)
Masa kubusiowa ;-) gotujemy budyn albo kisiel na soku Kubus :-)
duzy Kubus (najlepiej jasny - bez marchewki)
2 budynie (tysz jasne)
0,5 kostki margaryny bezmlecznej
(jesli budyn byl bez cukru to dodajemy 4 lyzki cukru)
budynie rozbeltac z kubusiem - tak jak sie to normalnie robi i sa dwie wersje - albo ucieramy mase kubusiowa z margaryna
albo gotujemy margaryne razem z kubusiem :-)
ja robilam pierwsza wersje - ucierana :-)
tyle na razie ;-)
(wyglada troche jak piernik - ciemny jest :-))
4 dojrzale banany
25dkg maki
20 dkg cukru (ja daje mniej...ok.17-18 dkg)
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie
wykonanie:
rozgniesc banany widelcem (ja uzywam praski do ziemniakow), dodac jajko, cukier, make z soda, sol i na koncu olej - wybeltac i wsypac bakalie :-)
Piec ok. 1 godziny w temp. 160 st.C
PLACEK Z OWOCAMI
4 jaja
10 lyzek cukru
15 lyzek maki
15 lyzek oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
owoce - jakiekolwiek ;-)
Wykonanie:
jaja ubic z cukrem i dodac make z proszkiem do pieczenia i na koncu olej ;-) wylac na blaszke, ulozyc owoce i piec ok. 30-35 minut w temp. 160-170 st.C
MASY DO TORTÓW
z tym mialam najwiekszy problem... wszedzie albo maslo albo mleko albo smiatana...
bezmlecznym wiec podpowiadam:
Masa budyniowa: ugotowac opakowanie budyniu (bez cukru bo mleko sojowe czy ryzowe jest juz slodkie!!! no i oczywiscie czytamy czy w skladzie nie ma bialka mleka) w polowie objetosci mleka sojowego (sojowe daje nieciekawy kolor) lub ryzowego (to jest bielutkie wiec i kolorek potem OK) - budyn ma byc b. gesty :-) no i jak przestygnie to miksujemy go z margaryna bezmleczna :-)
Masa kubusiowa ;-) gotujemy budyn albo kisiel na soku Kubus :-)
duzy Kubus (najlepiej jasny - bez marchewki)
2 budynie (tysz jasne)
0,5 kostki margaryny bezmlecznej
(jesli budyn byl bez cukru to dodajemy 4 lyzki cukru)
budynie rozbeltac z kubusiem - tak jak sie to normalnie robi i sa dwie wersje - albo ucieramy mase kubusiowa z margaryna
albo gotujemy margaryne razem z kubusiem :-)
ja robilam pierwsza wersje - ucierana :-)
tyle na razie ;-)