reklama
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
No wiec podaje przepis na rogaliki drozdzowe!
4 szkl. maki
3 lyzki cukru
1 kostka drozdzy 100g
1 szkl. mleka
2 jajka
pol kostki margaryny- 125g
Margaryne+ cukier+ mleko rozpuscic (tylko nie zagotowac!!!) poczekac az ostygnie! Dodac do tego make i jajka! Drozdze+ troszke mleka cieplego+ 1 lyzka maki wymieszac i zostawic chwilke- zobaczyc czy rosna! Jak tak to dodac do reszty i wszystko razem wymieszac! Jezeli ciasto bedzie sie kleic do miski dodac wiecej maki. Ciasto rozwalkowac i pociac na trojkaty! Faszerowac rogaliki dzemem, marmolada, owocami lub czekolada( taka na kanapki) Piec w 180 stopniach przez ok 15-20min! (az ladnie zlapia kolor)
UWAGA! Lepiej nie przekasac w nocy podczas wstawania do toalety
bo napewno nie zostanie nic na rano
SMACZNEGO!!!
Podam Wam jeszcze przepis na latwe i pyszne ciasto! PLACEK AMERYKANSKI
5 jaj
4,5 szkl. maki
2 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki kakao
2 lyzeczki sody
orzechy wloskie ilosc wedlug uznania( nie posiekane)
jablka ( najlepiej troszke kwasne) ok kg!
Jajka utrzec z cukrem i stoniowo dodawac olej (dalej ucierac)
Do gotowej masy wsypac make z wszystkimi dodatkami i jeszcze troche potrzec (lub jak juz bedzie cieko to wymieszac reka) Na koniec dodac jablka (obrane i pokrojone w kostke) i orzechy!Masa bedzie BARDZO gesta!! Wylozyc na blache i piec w 200 stopniach ok 45-60 min (zalezy od piekarnika) Najlepiej sprawdzac wykalaczka po 45 min!
SMACZNEGO!!!!
4 szkl. maki
3 lyzki cukru
1 kostka drozdzy 100g
1 szkl. mleka
2 jajka
pol kostki margaryny- 125g
Margaryne+ cukier+ mleko rozpuscic (tylko nie zagotowac!!!) poczekac az ostygnie! Dodac do tego make i jajka! Drozdze+ troszke mleka cieplego+ 1 lyzka maki wymieszac i zostawic chwilke- zobaczyc czy rosna! Jak tak to dodac do reszty i wszystko razem wymieszac! Jezeli ciasto bedzie sie kleic do miski dodac wiecej maki. Ciasto rozwalkowac i pociac na trojkaty! Faszerowac rogaliki dzemem, marmolada, owocami lub czekolada( taka na kanapki) Piec w 180 stopniach przez ok 15-20min! (az ladnie zlapia kolor)
UWAGA! Lepiej nie przekasac w nocy podczas wstawania do toalety
bo napewno nie zostanie nic na rano
SMACZNEGO!!!
Podam Wam jeszcze przepis na latwe i pyszne ciasto! PLACEK AMERYKANSKI
5 jaj
4,5 szkl. maki
2 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki kakao
2 lyzeczki sody
orzechy wloskie ilosc wedlug uznania( nie posiekane)
jablka ( najlepiej troszke kwasne) ok kg!
Jajka utrzec z cukrem i stoniowo dodawac olej (dalej ucierac)
Do gotowej masy wsypac make z wszystkimi dodatkami i jeszcze troche potrzec (lub jak juz bedzie cieko to wymieszac reka) Na koniec dodac jablka (obrane i pokrojone w kostke) i orzechy!Masa bedzie BARDZO gesta!! Wylozyc na blache i piec w 200 stopniach ok 45-60 min (zalezy od piekarnika) Najlepiej sprawdzac wykalaczka po 45 min!
SMACZNEGO!!!!
Ostatnia edycja:
Oleńska zrobiłam rogaliki z Twojego przepisu. Ponieważ ciasto się kleiło dodałam sporo mąki + ciut za długo trzymałam je w piekarniku co w sumie dało, że rogaliki są momentami nieco twardawe. Ale dobre, bo nawet teściowa się zajadała :-)
anet15
Mama Malgosi i Karolinki
Ciasto na drozdzowki:
-5 jajek
- szkl.cukru
- 1 kg.maki
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- 2 szkl.mleka
- 10 dag drozdzy
Wykonanie:
1) Ze szkl.cieplego mleka,drozdzy,2 lyzek maki i 2 lyzek cukru robimy rozczyn.Odstawiamy do wyrosniecia.Margaryne roztapiamy.
2) Make przesiewamy do miski,zoltka ucieramy z cukrami.Ubijamy piane z
bialek.Skladniki laczymy z rozczynem, zagniatamy dodajac przestudzona
margaryne. (Ja wyrabiam ciasto drozdzowe mikserem,z grubymi koncowkami,i jest wtedy tez pulchne) Odstawiamy do wyrosniecia,az podwoi objetosc.
3) Ciasto przekladamy na stolnice i lekko rozciagamy.
Walkujemy pasek szer. ok 15-20 cm,smarujemy nadzieniem wieksza czesc(ja robilam z serem bialym,jak na nalesniki,mozna i z dzemem,makiem,dowolnie) paska,zawijamy i kroimy jak ,,kopytka"
Drozdzowki smarujemy po wierzchu rozkloconym jajkiem(chwile tez musza podrosnac na blaszce , zanim wstawimy do piekarnika)
Piec ok. 20 min,do ladnego zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
PS. Tez dodaje wiecej maki,bo ciasto jest bardzo lepkie....
Robilam tez z tego przepisu i buleczki i rogaliki.....tez sie udaja....
-5 jajek
- szkl.cukru
- 1 kg.maki
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- 2 szkl.mleka
- 10 dag drozdzy
Wykonanie:
1) Ze szkl.cieplego mleka,drozdzy,2 lyzek maki i 2 lyzek cukru robimy rozczyn.Odstawiamy do wyrosniecia.Margaryne roztapiamy.
2) Make przesiewamy do miski,zoltka ucieramy z cukrami.Ubijamy piane z
bialek.Skladniki laczymy z rozczynem, zagniatamy dodajac przestudzona
margaryne. (Ja wyrabiam ciasto drozdzowe mikserem,z grubymi koncowkami,i jest wtedy tez pulchne) Odstawiamy do wyrosniecia,az podwoi objetosc.
3) Ciasto przekladamy na stolnice i lekko rozciagamy.
Walkujemy pasek szer. ok 15-20 cm,smarujemy nadzieniem wieksza czesc(ja robilam z serem bialym,jak na nalesniki,mozna i z dzemem,makiem,dowolnie) paska,zawijamy i kroimy jak ,,kopytka"
Drozdzowki smarujemy po wierzchu rozkloconym jajkiem(chwile tez musza podrosnac na blaszce , zanim wstawimy do piekarnika)
Piec ok. 20 min,do ladnego zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
PS. Tez dodaje wiecej maki,bo ciasto jest bardzo lepkie....
Robilam tez z tego przepisu i buleczki i rogaliki.....tez sie udaja....
Ostatnia edycja:
anet15
Mama Malgosi i Karolinki
Prosze bardzo...!!!!
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Kochane mamuski wiem ze teraz nie macie za duzo czasu ale jesli ktoras znajdzie chwilke moze podzieli sie jakimis przepisami na obiad... Ja juz nie mam pomyslow! Na pieczonego kurczaka juz patrzec nie moge a po smazonym malego boli brzuszek:/ Ryz, makaron chetnie bym zjadla ale nie mam pojecia z czym... Co Wy jecie?
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
No wlasnie Aneczka Ty juz wczesniej gdzies pisalas o tym sosie koperkowym! Jak sie go robi???a może coś w rodzaju zrazów ale w środku plaster szynki plus łagodne zioła do tego sosik łagodny pietruszkowy,koperkowy i w sam raz do kaszy,makaronu.
dużo rzeczy można gotować w foli wychodzi wtedy duszone i do tej foli można wedle fantazji.
można w foli ugotować pierś z kurczaka albo schabowego nadziewać to wędlinka warzywami zawijać w folię w formie cukierka i gotować.
można rybkę z marchewka i pietruszką.
I moze troche glupie pytanie ale jak sie gotuje w foli? I jak sie gotuje na parze???
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Super wlasnie z rana wyjelam schab do rozmrozenia:-) Zrobie gotowane zrazy:-) Jeszcze jak bys mogla podac przepis na ten sos koperkowy to juz calkiem bylabym happy:-)np.bierzesz rozbity jak na schabowe plaster mięska na niego możesz wędlinkę dać jeśli to schab to dobrze np ciut masełka ale minimalnie można dać warzywa zależy jakie się lubi i zwinąć jak zrazy zawinąć szczelnie w folie aluminiową tak żeby końce foli zawinąć szczelnie jak cukierki takie cukierki wrzucić do gotującej się wody w garnku gotuje się 15-25 minut zależy od nastawienia palnika i mięska.
wydaje mi się ze można przy delikatnej diecie zrobić w naczyniu żaroodpornym ryż z mięskiem surowym i warzywami i dusic w piekarniku.
reklama
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Aniu dziekuje za pomysl! Obiad byl przepyszny!!! Zrobilam z marchewka i szynka w srodku! MNIAM!!! Nawet malzonkowi smakowalo ( a on nie przepada za gotowanym miesem, wazywami itp.) Bede robic to czesciej! Dziekuje jeszcze raznp.bierzesz rozbity jak na schabowe plaster mięska na niego możesz wędlinkę dać jeśli to schab to dobrze np ciut masełka ale minimalnie można dać warzywa zależy jakie się lubi i zwinąć jak zrazy zawinąć szczelnie w folie aluminiową tak żeby końce foli zawinąć szczelnie jak cukierki takie cukierki wrzucić do gotującej się wody w garnku gotuje się 15-25 minut zależy od nastawienia palnika i mięska.
wydaje mi się ze można przy delikatnej diecie zrobić w naczyniu żaroodpornym ryż z mięskiem surowym i warzywami i dusic w piekarniku.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 1
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 24
- Wyświetleń
- 9 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 425
- Wyświetleń
- 64 tys
Podziel się: