reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

dziewczyny nic nowego nie dorzucam, chciałam Was prosić o jakieś sprawdzone sposoby na przygotowanie siemienia lnianego;
wiem, że w postaci ziarenek można dodać np. do jogurtu albo ugotować z płatkami owsianymi; a jakoś inaczej?
 
reklama
A próbowałas wymieszac pomielone siemie z jogurtem naturalnym,musli,otrebami ,miodem albo z jakims jogurtem owocowym
do serka białego,do jakiś sałatek
mielone siemie (do kupienia np w aptece lub mozna samemu zmielic) mozna dodawac do wielu potraw:do jogurtu,maslanki,zupy,sal atek (moze byc tez niezmielone),do owsianki itd.
 
BABKA Z NUTELLA

120 g miękkiego masła lub margaryny
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160oC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170oC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła zekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać
i polać ostygniętą babke
 
JABŁECZNIK Z KOKOSEM I KAKAO
Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
5 jajek
2 szklanki cukru (ja dałam mniej - około 1,2 szklanki)
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 kg jabłek, cukier, cynamon do smaku
200 g wiórków kokosowych
Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus z dodatkiem cukru i cynamonu.
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj masło, dodając stopniowo połowę cukru i żółtka. Następnie domieszaj mąkę z sodą, mleko oraz kakao. Ciasto powinno być dość gęste. Wylej je na średnią blachę i podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem ciasta, upewnij się, że jego wierzch jest ścięty, gdyż inaczej niestety grozi zakalec.
W międzyczasie ubij pianę z białek, dodaj pozostały cukier oraz wiórki kokosowe.
Na podpieczony spód wyłóż ciepłe jabłka, wyrównaj, i wyłóż masę kokosową. Wszystko razem wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach. Warstwa kokosowa powinna być mocno zazłocona.
Najlepiej kroić to ciasto dopiero, gdy wystygnie, ponieważ trochę się rozjeżdża
 
ja wczoraj robilam schabik pieczony(moj byl z pieczarkami i cebulka ale mozna dobrac inne warzywka)
wiec mlody schabik(taki z kostka) jest potrzebny.oddziela sie kostke od niego. w jakims rondelku( najlepiej plytkim a szerokim zeby miesko sie zmiescilo) zagotowac wode z przyprawami-pieprz sol ziolka itp(jakie kto tam woli) do tego wkladamy miesko i te kostki schabowe i zostawiamy na malym ogniu pod przykryciem na ok 15 min.pozniej zostawiamy do ostygniecia w tym wywarze(zeby ladnie przeszlo smakiem i zapachem przypraw) potem wyciagamy juz zimne miesko i lekko osuszamy( ja zrobilam to amelkowa tetra;-):-)) pozniej lekko zarumienic na patelce z maselkiem,przelozyc do brytfanki(albo na blache albo do naczynia zaroodpornego) oblozyc dookola warzywkami i polac tluszczem w ktorym ma sie usmazyc( ja uzywam masla)pozniej naczynie zakryc i piec w temp 180.co do czasu pieczenia to roznie zalezy jak wielki kawalek padliny sie upolowalo;-) od ok 20 min do 30 min powinno byc ok ale lepiej sprawdzac miesko:tak:
jako surowke to albo jakis mix wazywek albo np buraczki takie zasmazane..mmmm pycha:tak: a na talerzu wyglada tak:
 

Załączniki

  • Photo0205.jpg
    Photo0205.jpg
    26,3 KB · Wyświetleń: 45
Ostatnia edycja:
Terrina zimowa:-)

(fotografia własna;-))

Składniki:
-oliwki -ilość na oko żeby smakowało i nie za dużo było:tak:
(może to też być zamiast oliwek np: brukselka),
-20dkg sera,
-ok 30 dkg ziemniaków,
-mięsko mielone wieprzowe 30dkg,
-opakowanie ciasta francuskiego(ok 300-400gr),
-duże jajko,
-1 żółtko,
-majeranek,
-pieprz zielony,
-sól,
-pieprz

Ser pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać,zetrzeć,następnie zagnieść z mięskiem,jajkiem,majerankiem i pieprzem(polecany zielony jak brak ominąć).Na końcu wrzucić kostki sera i przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni jeśli jest termoobieg to 180 stopni.
Ciasto francuskie musi być rozmrożone.Blat posypać mąką i ułożyć na nim płaty ciasta jeden na drugim,następnie cienko rozwałkować. Pośrodku ułożyć przygotowana masę mięsną i wcisnąć w nią oliwki.

Ciasto zawinąć ponad warstwą nadzienia,dobrze skleić.
Z resztek ciasta można zrobić widoczne na zdjęciu wzorki.

Żółtko wymieszać z odrobina wody i równomiernie posmarować ciasto_Obłożyć wzorkami i je również posmarować.

Piec około 30 minut.
Smacznego:-)
 
Ostatnia edycja:
Pyszna szarlotka
Skladniki:
2,5 szkl maki
0,5 szkl cukru
4 zoltka
1 maslo roslinne
Wszystko siekamy nozem. Dodajemy 1 lyzeczke proszku do pieczenia i cukier waniliowy i wszystko ugniatamy.

Ciasto podzielic na pol. Jedna czesc wlozyc do zamrazalki. Druga polowe wylozyc na blache.
2kg jablek obrac i zetrzec na tarce na duzych oczkach. Wylozyc na ciasto.
Bialka ubic na sztywno dodajac do tego 0,5 szkl. cukru. Ubita piane rozlozyc na jablkach.Na koncu zetrzec ciasto z zamrazalki na trace na duzych oczkach na ubita pianie (jesli ciasto bedzie krotko w zamrazalce i nie bedzie wystarczajaco twarde zeby je zetrzec mozna je porozklejac palcami i posypac po wierzchu:-)) Piec w 180 stopniach ok 40min.
SMACZNEGO:-D
 
reklama
POMARANCZOWIEC

ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...​

3 pomarancze (ok. 70 dkg)
250 g mielonych migdalów (ze skorka!!!)
225 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
6 jaj​

pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodoajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze
bigwink.gif

PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki​
 
Ostatnia edycja:
Do góry