reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

wlasnie wlasnie...

laski znacie jakis przepis na krem do tortu gdzie nie ma mleka i surowych jajek...?
moj mlody ma jutro urodziny - biszkopty juz mam ale czym mam je przelozyc skoro Jasiek jest uczulony na mleko??? a surowych jajek w te upaly nie bede ryzykowala...
 
reklama
Albo budyniowy, jak do karpatki, ale na skoku od owocow z puszki, zamiast mleka

albo z zsiadłego mleka, ten nie powinen zaszkodzić, bo nie ma w nim kazeiny jak w "zwykłym" mleku.

1 szklanka cukru
1 kostaka masła lub margaryny
1 szklanka zsiadłego mleka
sok z 1/2 cytryny

Tłuczsz utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mleko i sok z cytryny.Ma konsystencję takiego tradycyjnego kremu.
 
Chogata, mam ten sam problem - racuchy chodzą za mną od tygodnia, swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam, a w necie tak jak piszesz, tyle tego, że oczopląsu dostaję;
więc podpinam się do pytania:-)

Troche późno bo już dawno po obiadkach ale ja polecam takie placuszki, strasznie proste i szybkie i takie fajne pulchne wychodzą:

0,5 litra kefir
2 jajka
150 g cukru
40-50 dag mąki
1 łyżka płaska sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać i smazyć na oleju.

ja jem różnie ze śmietanką i dżemikiem, z jogurtem, z nutellą:-p
 
no ciekawe jak to będzie z tą pełnia a racuchów też bym zjadła ale drożdżowych bo takie zwyczajne na cieście naleśnikowym często dzieciom robię tylko że ja zawsze wszystko na oko daję i w zależności od tego co mam albo kefir albo śmietanę a zamiast sody można dać proszek do pieczenia no ale to już musicie same wypróbować które dla was lepsze będą a czasem robię też biszkoptowe

na 1 jajko , 1 łyżka mąki i 1 łyżeczka cukru
ubijam białka na sztywno dodaje cukier potem żółtka i mąka ( powoli mieszać ) smażę na maśle lub oleju a potem dzieciaki jedzą z tym co mam dżem ,śmietana lub owoce :happy2:
 
Troche późno bo już dawno po obiadkach ale ja polecam takie placuszki, strasznie proste i szybkie i takie fajne pulchne wychodzą:

0,5 litra kefir
2 jajka
150 g cukru
40-50 dag mąki
1 łyżka płaska sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać i smazyć na oleju.

ja jem różnie ze śmietanką i dżemikiem, z jogurtem, z nutellą:-p

Dzisiaj jestem już po obiadku. Ryż z jabłkami i śmietaną. Mniam... ale jutro spróbuje. Ostatnio zauważyłam, że obiady na słodko robię. Ciekawe czemu...
 
Latwy przepis na kolacje/ obiad! cos szybkiego i pysznego!
A wiec bagietki upieklam w piekarniku, na 2 blaszce piekly sie parowki cienkie- rozciete po dlugosci z starym serem w srodku! W czasie pieczenia zrobilam paste: starty ser, majonez (ja dodalam jeszcze smietany bo nie przepadam za majonezem) i wycisniety czosnek!Wszystko razem zmieszac i mamy paste( dobra na swieze pieczywo) Jak juz wszystko bylo gotowe, bulki rozkroilam wlozylam parowki na to paste i keczup! jak dla mnie pycha! COS ALA HOT DOG

a jeszcze jeden przepis sprawdzony super polecam. makrele w sosie pomidorowym z puszki wylac do miseczki do tego dodac majonez i troszke kwasku cytrynowego( ale nie tego w proszku tylko o konstystencji wody) wymieszac to razem! polozyc na swieze pieczywo (na srodku kanapki) i przykryc plastrem zoltego sera!!!! SUPER POLECEM



Osobiscie bardziej polecam makrele bo pasta z sera jest dla mnie zabardzo majonezowa! Ale do parowek jest pycha!!! Co do makreli to kazdy sie tym zachwala! Warto sprobowac!
 
Ostatnia edycja:
reklama
no brzmi rewelacyjnie, ja jeszcze przed kolacją bo nam nieprzewidziany wypad się udał...zaraz się biorę za jedzenie :)
 
Do góry