reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

reklama
zapytaj tego kucharza ile centymetrów od strony główki:-D

te moje to na całej długości były takie jak opisałam...
Ja białe szparagi ucinam tak ok 2 cm od końca (kupiję średniej wielkości ,bo te duże są łukowate jak drewno) no i obieram je skrobaczką do warzyw( w przypadku zielonych szparagów nie trzeba zdejmowac skórki).Wrzucam do wrzacej posolonej i ze szczyptą cukru wody .Gotuję zielone ok.15 min. a białe ok.20 min.Podaje z bułką:-)
 
fakt, ni eobierałam i nie ucinałam - ale na całej długości były jakieś nieteges...

może jakieś starawe kupiłam

musze jeszcze raz wypróbować kiedys:zawstydzona/y:
 
fakt, te białe trudniej znaleźć dobre jeśli się nie znasz..
ale jak pisze Chogata, trzeba odciąć końcowkę (2 cm lub więcej od podstawy, zobaczysz, ważne, żeby tę zdrewniałą część usunąć), potem należy obrać (obierak do warzyw świetnie daje radę).

Ja gotuję ok 15 min (tez sól i odrobina cukru) - zasada jest taka, jeśli położysz szparag na widelcu a on się wygnie, ale nie złamie - wystrczy mu tego gotowania.. potem wrzucam jeszcze na chwilę na patelnię z masełkiem. Mniam. A, ważna sprawa - główki są delikatniejsze i szybciej się gotują, treba uważać, żeby się nie rozgotowały...

Zielone są delikatniejsze i latwiej je przygotować. Ja wolę zielone... ale też obieram ze skórki, szczególnie jak są grubsze...

fakt, ni eobierałam i nie ucinałam - ale na całej długości były jakieś nieteges...

może jakieś starawe kupiłam

musze jeszcze raz wypróbować kiedys:zawstydzona/y:

wiem, że to trudno sprawdzić w sklepie, ale dobre, świeże szparagi powinny się łatwo złamać...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
kupiłam tym razem zielone - obieram własnie

no Gosia - te się łamią...
ile minut je gotowac zeby ciapy nei były maja byc takie chrupkie lekkawo tak?:eek:

i te "kwiatuszki";)) na górze tez się je - bo nawet dość rozwiniete są...
 
Ostatnia edycja:
maksymalnie 10 min, a nawet krócej - sprawdź widelcem ;-) im krócej tym lepiej ;) chrupkie są najlepsze! najważniejsze, żeby nie rozgotować :-D powodzenia

:-Ddzieki za ekspresową odpowiedź - no nawet nawet - lepsiejsze niz tamte białe, ale i tak chyba za długo gotowałam bo w niektórych miejscach łukowate były i sie ukroić nie dało...ale niektóre całkiem całkiem:tak:tylko nie wiem czy te szparagi czy ta bułeczka na masełku mi bardziej smakowała

jeszcze bede z nimi walczyc kiedys...;-)
 
reklama
Do góry