Na te nie mam przepisu, zawsze robiłam sernik papieski, z brzoskwinią alko z rosą lub z makiem, ale juz się przejadły wszystkim
SERNIK KOKOSOWY
Ciasto kruche
2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 jaja
3/4 kostki margaryny
2 lyzeczki octu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera tlustego
1 szkl. cukru
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
6 zoltek
2 bialka z jaj
10 dkg margaryny
3/4 litra mleka
Pianka kokosowa
4 bialka
4 lyzki cukru
15 dkg wiorek kokosowych
Ciasto - zagniesc i przelozyc na blache
Masa serowa - ser zmiksowac z cukrem dodajac pojedynczo zoltka a nastepnie budynie. Bialka z 2 jaj ubic na piane i polaczyc z masa serowa a na koniec dodac roztopiona margaryne i mleko. mase wlac (plywajace jest ale nie prosze nie stresowac) na surowe ciasto i piec ok. 75 minut w temp. 180 st.C
Pianka kokosowa - ubic jaja z cukrem a na koncu dodac wiorki - nalozyc na sernik ok. 10 minut przed zakonczeniem pieczenia
SERNIK GOTOWANY
Ciasto
2 szkl. maki
1/3 szkl. cukru
2 zoltka
pol szkl. kwasnej smietany
1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 lyzka kakao
Masa serowa
1 kg sera tlustego
1/2 kostki margaryny
2 jaja
1 bialko
1/2 szkl. cukru
olejek zapachowy
1/2 jasnego budyniu
1/4 szkl. mleka
bakalie
Polewa
1/k kostki margatyny
1/2 szkl. cukru
2 lyzki kakao
2 lyzki kwasnej smietany
wykonanie ciasta - wszystkie skladniki (poza kakao) wymieszac na stolnicy. Podzielic na 3 czesci - do jednej dodac kakao. Kazda czesc osobno rozwalkowac wlazyc do prostokatnej, wysmarowanej tluszczem blachy i ponakluwac widelcem. piec kazdy placek w temp. 150 st. C przez 15 minut (placki oczekujace na pieczenie trzymamy w lodowce)
wykonanie masy serowej - ser zmielic. Do duzego garnka dac margaryne, cukier, jaja, 2 bialka, olejek - wszystko dobrze utrzec, dodac ser i wstawic na maly gaz i mieszajac gotowac przez chwilke. Po zagotowaniu rozpuscic budyn w mleku, wlac do masy serowej i wszystko razem zagotowac (krotko!!!). Wylaczyc gaz i dodac bakalie
wykonanie polewy - roztopic tluszcz, dodac cukier i kakao - rozmieszac, dodac smietane i mieszac do zagotowania
"robimy" sernik
przygotowac wysoka blache - na spod jasny placek - na to wlac polowe masy serowej, przykryc ciemnym plackiem i na to wlac reszte masy serowej - znow przykryc plackiem - teraz jasnym, ktorego polewamy polewa i zostawiamy do nastepnego dnia