MALINKA2109
Fanka BB :)
ŻEBERKA W KAPUŚCIE!!
*około 1 kg kapusty kiszonej-jeśli jest bardzo kwaśna raz wypłukać
*żeberek nie wiem ile zawsze jakoś na oko biorę ale kilo to na pewno wystarczy- ja czasem zamiast żeberek to daje boczek lub karkówkę też jest smaczne-kroimy w plastry trochę grubiej niż na kotlety i przyprawiamy według uznania
Robie to W naczyniu żaroodpornym lub brytfance na dno układam większą połowę kapusty na to układamy mięsko i delikatnie przykrywamy pozostałą kapustą.Wszystko zalać przegotowaną wodą do połowy,wierzch posypac vegetą,słodka papryką można skropić przyprawą w płynie magi.Przykryć pokrywką i do piekarnika ok 180 stopni-nie wiem ile ma się piec bo nigdy na zegarek nie patrze-no ale tak żeby mięsko było mięciutkie.Acha i jak trzeba to uzupełniamy podczas pieczenia wode żeby nam się nie przypaliło!!
Ja pod koniec pichcenia to odkrywam żeby kapustka się przypiekła.
Mam nadzieje że jasno napisałam bo to z głowy;-)
*około 1 kg kapusty kiszonej-jeśli jest bardzo kwaśna raz wypłukać
*żeberek nie wiem ile zawsze jakoś na oko biorę ale kilo to na pewno wystarczy- ja czasem zamiast żeberek to daje boczek lub karkówkę też jest smaczne-kroimy w plastry trochę grubiej niż na kotlety i przyprawiamy według uznania
Robie to W naczyniu żaroodpornym lub brytfance na dno układam większą połowę kapusty na to układamy mięsko i delikatnie przykrywamy pozostałą kapustą.Wszystko zalać przegotowaną wodą do połowy,wierzch posypac vegetą,słodka papryką można skropić przyprawą w płynie magi.Przykryć pokrywką i do piekarnika ok 180 stopni-nie wiem ile ma się piec bo nigdy na zegarek nie patrze-no ale tak żeby mięsko było mięciutkie.Acha i jak trzeba to uzupełniamy podczas pieczenia wode żeby nam się nie przypaliło!!
Ja pod koniec pichcenia to odkrywam żeby kapustka się przypiekła.
Mam nadzieje że jasno napisałam bo to z głowy;-)