reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

ŻEBERKA W KAPUŚCIE!!
*około 1 kg kapusty kiszonej-jeśli jest bardzo kwaśna raz wypłukać
*żeberek nie wiem ile zawsze jakoś na oko biorę ale kilo to na pewno wystarczy- ja czasem zamiast żeberek to daje boczek lub karkówkę też jest smaczne-kroimy w plastry trochę grubiej niż na kotlety i przyprawiamy według uznania

Robie to W naczyniu żaroodpornym lub brytfance na dno układam większą połowę kapusty na to układamy mięsko i delikatnie przykrywamy pozostałą kapustą.Wszystko zalać przegotowaną wodą do połowy,wierzch posypac vegetą,słodka papryką można skropić przyprawą w płynie magi.Przykryć pokrywką i do piekarnika ok 180 stopni-nie wiem ile ma się piec bo nigdy na zegarek nie patrze-no ale tak żeby mięsko było mięciutkie.Acha i jak trzeba to uzupełniamy podczas pieczenia wode żeby nam się nie przypaliło!!
Ja pod koniec pichcenia to odkrywam żeby kapustka się przypiekła.

Mam nadzieje że jasno napisałam bo to z głowy;-)
 
reklama
CIASTO PLAŚNIAK(składniki na małą blaszkę)
*2 szkl mąki
*1szkl cukru pudru
*4 jajka
*1 kostka masła lub margaryny
*pół słoiczka marmolady(obojętnie może być jakiś dżem własnej roboty)
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
Połączyć mąke proszek żółtka(białka zostawiamy na piane)i masło.Wyrobione ciasto podzielic na 3 części do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.Jednym jasnym kawałkiem włożyć blaszkę i posmarować ciasto marmoladą na to posypać skruszone kawałki ciasta ciemnego.Ubic piane z białek na koniec wymieszac z cukrem pudrem i ułożyc na kruszonkę ciemną.Na ubita piane pokruszyć jasne ciasto.Piec 45-50 min w temp 180stopni.
 
PLACUSZKI SEROWE PYCHA!!!
3 jajka-oddzielić żółtko od białka
Do żółtek dodać 3 łyżki cukru+łyżeczka cukru waniliowego dokładnie wymieszać dodać około 150 g białego twarożku i kilka łyżek mąki.Ubić piane z białek ale nie do końca tylko to mają się pokazać już te pęcherzyki i wystarczy ubijania-ma być lejąca wymieszać ją z ciastem jak jest za rzadkie dodać mąki.Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju(ja robię takie malutkie placuszki jak na placki ziemniaczane-lepiej się przewraca)Najlepiej smażyć bez oleju na patelni teflonowej.
Mi najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami z cukrem!!!!!!!!ale dżem też może być!!!Pycha często robię na śniadanie!!
 
POMIDORY W GALARECIE
*5 kg pomidorów
*1kg cebuli
*6 ząbków czosnku
*żelatyna
*pieprz mielony,ziele angielskie
ZALEWA:
*5 szkl wody
*1 1/4 szkl octu
*5 płaskich łyżeczek soli
*10 płaskich łyżeczek cukru

Pomidory i cebulę pokroić w kostkę wymieszać wszystko z pokrojonym czosnkiem i pieprzem.Włożyć do słoiczków do każdego ziele.Zagotować składniki zalewy dodać odpowiednią ilość żelatyny i zalać pomidorki.Gotować słoiczki ok 10 min.
Naprawdę wychodzi smaczne do obiadku ja to zawsze robię jak pomidory są najtańsze i mam zapas pomidorków na zimę:-D
 
ZAPIEKANE GNIAZDKA POMIDOROWO- SZPINAKOWE

składniki:

szpinak w liściach/ mrożony
pomidory (teraz to raczej z puszki, bez skórki w kostkach albo przecier)
makaron "gniazdka" / opcjonalnie kazdy inny rodzaj :)
serek topiony śmietankowy
ser feta
ser żółty tarty
śmietana 18%
czosnek
cebula
zioła
przyprawy
masło

wykonanie:

masło rozpuścić w garnku, wrzucić szpinak, jeśli jest mrożony to poczekać aż się rozmrozi na maśle i wymiesza z nim, dodać dwa trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1/4 kostki Fety (czyli ok 2-3 łyżki), ząbek wyciśniętego czosnku, śmietanę i przyprawy - zioła, pieprz - nie dawać soli, bo sery są słone, na koniec wsypać ok. pół szklanki startego żółtego sera, całość zamieszać i zostawić na małym ogniu, żeby smaki się przeszły

na patelni podsmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku, a następnie dodać cebulę i zeszklić, wrzucić pomidory (dolać trochę dobrej oliwy) i dusić aż sos będzie miał w miarę jednolitą konsystencję, dodać Vegety i pieprzu, no i obowiązkowo ziół

ugotować makaron - twardziej niż al dente

naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, na dnie poukładać gniazdka (niestety rozwalają się podczas gotowania i trzeba na nowo formować z nich gniazdka, wersja dla leniwych - po prostu wrzucić makaron - smakuje tak samo, tylko tak ładnie nie wygląda )
każde gniazdko oblać obficie sosem pomidorowym, a potem ułożyć na nie szpinak, całość posypać tartym serem i zapiekać w tem. 190C ok. 20 minut

smacznego!



ten przepis to poprostu rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!
nie dość,że szybko,tanio to jeszcze takie znakomite:)
dziś go zrobiłam i aż nie moge uwieżyć że to takie wspaniałe:)!!!polecam !!!!!!!
:-):-):-):-)
 
Ladnie ladnie... najpierw przepisy a potem lamenty ile to nam nie przybylo ;-)

w takim razie i ja cos wam podrzuce ;-)

POMARANCZOWIEC

ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...

3 pomarancze (ok. 70 dkg)
250 g mielonych migdalów
225 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
6 jaj

pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze

PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki, jesli pomarancze maja gruba skorke to mozna jedna obrac ze skorki, a migdaly musza byc zmielone ZE skorka ;-)

i zeby nie bylo tak slodko...

ZIELONA ROLADA Z ŁOSOSIEM

paczka mrozonego szpinaku
2 jaja
czosnek
sól i pieprz

szpinak podsmażamy na maśle, studzimy i dodajemy 2 zółtka, 2 białka
ubite na sztywno, czosnek i przyprawy. Całą masę rozsmarować na papierze do
pieczenia i piec w piekarniku ok 20 minut. Po upieczeniu NIE zdejmowac z
papieru!!!

Farsz:
biały ser
skórka z cytryny
sok z cytryny
tymianek
sól
pieprz

Składniki wymieszać, rozsmarować na upieczonym szpinaku, położyć
plastry łososia, roladę mocno zwinąć i włożyć do lodówki na min. 2
godziny. Kroić w plastry. Można podawać polane sosem czosnkowym ;-)

SMACZNEGO ;-)
 
Jakubka przepis na te gniazdka szpinakowo pomidorowe rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Naprawdę polecam-bałam się że ze szpinakiem to mi nie będzie smakować ale ja i mój mąż to wciągnęliśmy wszystko i jeszcze nam mało było!!!!:-D:-D
 
reklama
Może któraś ma przepis na sernik, który by można na wielkanoc zrobić? Szukam jakiejś inspiracji bo wszystkie przepisy jakie mam juz się lekko znudziły i chciałoby się coś innego. :tak:
 
Do góry