reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Jaja faszerowane II
(1)
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
50g filetów śledziowych
kilka nadziewanych oliwek
żółtko
czosnek
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Wyjąć zawartość, posiekać z filetami i oliwkami, połączyć z żółtkiem, doprawić. Napełnić skorupki , posypać bułką tartą, przycisnąć ręką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

(2):
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
100g wątróbki z drobiu
1 łyżka tłuszczu do wątróbki
20g startego sera
1 łyżka ketchupu
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Wątróbkę pokrajać na kawałki i podsmażyć. Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Zawartość zemleć razem z wątróbką, połączyć z serem i ketchupem. Doprawić do smaku. Napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką i usmażyć.

(3):
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
30g suszonych grzybów
2 łyżki startego chrzanu
natka pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Grzyby ugotować, wystudzić. Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Zawartość zemleć z ugotowanymi grzybami, połączyć z chrzanem, zółtkiem i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku. Napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką i usmażyć.
 
reklama
Jaja faszerowane III
Składniki na 20 sztuk: 10 jaj ugotowanych na twardo
Składniki na farsz do czterech połówek jaj:
(1):
2 łyżki tłustego twarogu
1 łyżka siekanych ziół
2 łyżki mleka
szczypta soli
(2):
2 łyżki sera cottage (ziarnisty twaróg)
1 łyżka drobno startej marchewki
1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych
szczypta soli i pieprzu
(3):
2 łyżki tłustego twarogu
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
1 łyżeczka rozdrobnionego miąższu avocado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mleka
szczypta soli
(4):
2 łyżki chudego twarogu
1 łyżeczka siekanego koperku
trochę skórki otartej z cytryny
szczypta soli
(5):
2 łyżki chudego twarogu
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
szczypta soli

Do garnirowania:
-miniaturowa kukurydza i ziarenka zielonego pieprzu,
-małe peperoni i pietruszka,
-czarne oliwki i pietruszka,
-koreczki z sardeli i pomidor pokrojony w kostkę,
-plasterki kiwi i wiśnie koktajlowe,
-plasterki limery, kraby i koperek,
-kawior i rzeżucha,
-korniszony i plasterki peperoni,
-nadziewane oliwki i rzeżucha.
Przekroić jaja wzdłuż na pół. Żółtka utrzeć z odpowiednimi składnikami i szprycą napełnić połówki białek.
 
Jaja faszerowane rybą i grzybkami
Składniki:
• 6 jaj ugotowanych na twardo
• 10 dag wędzonej ryby
• 4 marynowane grzybki
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• kilka liści sałaty
• 1/2 kolorowej papryki
• kilka rzodkiewek
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz

Sposób wykonania:
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka.
Rybę oczyścić z ości. Do żółtek dodać rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Białka napełnić masą, ułożyć na półmisku, udekorować pozostałymi warzywami.
 
Jajka faszerowane pastą z makreli
Składniki:
• 5 jajek
• 3 ogórki korniszony
• 1 mała makrela
• 1/2 pęczka szczypiorku
• 3 łyżki majonezu
przyprawy:
• sól, pieprz
• suszona papryka

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka.
Ogórki pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Makrelę obrać z ości, dokładnie rozetrzeć z żółtkami.
Dodać ogórek, szczypiorek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Połówki jaj napełnić pastą z makreli.
Udekorować suszoną papryką.
 
Jajka faszerowane rybą wędzoną
Składniki:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 20 dag wędzonej ryby
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 łyżeczka masła
• 1/4 pęczka szczypiorku

Sposób wykonania:
Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć ości, zmielić, dodać ugotowane żółtka, oliwę i masło. Wszystko razem utrzeć, dodać szczypiorek, wymieszać. Ostrożnie napełnić polówki białek masą rybną, podawać.
 
Jajka faszerowane smażone
Składniki:
• 4 jajka
• 2-3 łyżki masła
• 2-3 łyżki śmietany
• 0.5 pęczka szczypiorku lub natki z pietruszki
• sól, piprz
• bułka tarta

Sposób wykonania:
Jajka umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki. Wybrać jajka łyżeczką i drobno posiekać. Dodać 2 łyżki masła, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek lub natkę z pietruszki. Dobrze wymieszać, nałożyć w skorupki, posypać tartą bułką, przyklepać łyżką, smażyć na rozgrzanym maśle, kładąc posypaną stroną do dołu.
 
ZAPIEKANE GNIAZDKA POMIDOROWO- SZPINAKOWE

składniki:

szpinak w liściach/ mrożony
pomidory (teraz to raczej z puszki, bez skórki w kostkach albo przecier)
makaron "gniazdka" / opcjonalnie kazdy inny rodzaj :)
serek topiony śmietankowy
ser feta
ser żółty tarty
śmietana 18%
czosnek
cebula
zioła
przyprawy
masło

wykonanie:

masło rozpuścić w garnku, wrzucić szpinak, jeśli jest mrożony to poczekać aż się rozmrozi na maśle i wymiesza z nim, dodać dwa trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1/4 kostki Fety (czyli ok 2-3 łyżki), ząbek wyciśniętego czosnku, śmietanę i przyprawy - zioła, pieprz - nie dawać soli, bo sery są słone, na koniec wsypać ok. pół szklanki startego żółtego sera, całość zamieszać i zostawić na małym ogniu, żeby smaki się przeszły

na patelni podsmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku, a następnie dodać cebulę i zeszklić, wrzucić pomidory (dolać trochę dobrej oliwy) i dusić aż sos będzie miał w miarę jednolitą konsystencję, dodać Vegety i pieprzu, no i obowiązkowo ziół

ugotować makaron - twardziej niż al dente

naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, na dnie poukładać gniazdka (niestety rozwalają się podczas gotowania i trzeba na nowo formować z nich gniazdka, wersja dla leniwych - po prostu wrzucić makaron - smakuje tak samo, tylko tak ładnie nie wygląda )
każde gniazdko oblać obficie sosem pomidorowym, a potem ułożyć na nie szpinak, całość posypać tartym serem i zapiekać w tem. 190C ok. 20 minut

smacznego!
 
reklama
CHLEBEK WIELKANOCNY

*35 DAG MĄKI
*ĆWIERĆ SZKLANKI MLEKA
*3 DAG DROŻDŻY
*6 DAG CUKRU
*2 JAJKA
*PÓŁ KOSTKI MARGARYNY
*1,5DAG MASŁA
*PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
*ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNY
*ŻÓŁTKO
*PISANKA

Z drożdży połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Mąkę przesiać,odsypać trzecią jej część a do pozostałej dodać cukier,sól oraz rozczyn,wbić jaja(jedną nie uszkodzoną połówkę skorupki zachować)i stopniowo dodając odsypaną mąkę wyrobić ciasto.Gdy będzie gładkie,dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki(ja zawsze lekko rozpuszczam)starta skórkę z cytryny resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać.Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość ułożyć ładnie w wysmarowanej masłem tortownicy i pozostawić na 30 min by urosło.Pustą osuszoną połówkę skorupki jajaka ułożuć na środku ciasta.Rozmąconym żółtkiem posmarować delikatnie całość ciasta i wstawić do piekarnika piec około 45 min na jasnożółty kolor.Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić w miejsce skorupki ułożyć pisankę.

czasem jak jakoś mi mało ciasta wychodzi to biore blaszke do babek (tę z kominem)jest wyższe ciasto i łatwo się kroi.

Polecam ja zawsze robie ,smak ma bardzo delikatny ja smaruje sobie masełkiem osełkowym i wcinam:-D
 
Do góry