reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

moje dzisiejsze leniwe:-)

40dkg twarogu
1 szkl mąki przennej
2 jajka
cukier wanilowy
szczypta soli

ser zemleć i utrzeć z 2 zółtkami, mąką, solą i cukrem waniliowym. Osobno ubić białka ze szczyptą cukru i wymieszać z masą, ciasto jest lepiące więc można podsypywać mąką. Gotować chwile, podawać ciepłe polane masełkiem z tartą bułką, posypać cukrem!:-)

smacznego
 
reklama
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
*ok 15 małych ziemniaczków(najlepiej młodych)ugotowanych bez soli(młode najlepiej gotować w mundurkach)pokroić w kostkę
*2 duże cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy żeby się zeszkliła
*ok 3-4 ogórki w occie pokrojone w kostkę
*2 filety z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i podsmażyć
*puszka kukurydzy
Wszystko wymieszać doprawić solą pieprzem dodać majonez keczup.
 
Polecam Sałatka z chrzanem-robię ja na Wielkanoc!!!
*1 woreczek ryżu-ugotuj z kostka rosołową
*2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę podsmaż na rumiany kolor
*4 jajka na twardo
*papryka słodka czerwona
*4 ogórki w occie
*1 puszka kukurydzy
*pieprz Vegeta
*2-3 łyżki majonezu wymieszaj z kilkoma łyżeczkami białego ostrego chrzanu(może być ze słoiczka)

Wszystkie składniki pokrój w kostkę i połącz z sosem i ryżem,dopraw przyprawami,jeśli twoja sałatka jest za mało "chrzanowa" możesz dodać jeszcze ze 2 łyżeczki chrzanu ale ostrożnie bo całość przegryzie się w lodówce:tak:Ja ja robie na dzień przed podaniem.

SAŁATKA Z MAKARONEM
*pół paczki makaronu -podobnego do ryżu(ja kupowałam takie małe paczuszki i dawałam pół)
*1czerwona i 1zielona słodka papryka
*mała puszka kukurydzy
*około 30dag wędliny
*1 puszka fasoli czerwonej
Makaron ugotować w osolonej wodzie,resztę składników pokroić w kostkę i wszystko wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pyszna:-D czasem dodaje do niej pieczarki!

Co do jajek może macie jakieś fajne przepisy na Wielkanoc??
ja jaja gotuje na twardo kroje w pół wyjmuje żółtko rozgniatam je widelcem i dodaje pokrojone w kostkę surowe pieczarki i ogórka w occie plus majonez i przyprawy mieszam i wkładam z powrotem w białka jaj dekoruje majonezem i posypuje szczypiorkiem lub rzeżuchą.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jajka faszerowane
8 jajka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka drobno pokrajanego szczypiorku,
1 łyżka drobno pokrajanego koperku,
4 łyżki tartej bułki,
4 łyżki masła,
sól, pieprz
Jajka ugotować. Ostrym nożem rozciąć jajka razem ze skorupką wzdłuż połówki. Żółtka i białka ostrożnie wyjąć łyżeczką ze skorupki i drobno posiekać. Skorupki zachować. Na patelni rozgrzać masło, włożyć posiekane jajka, szczypiorek i koperek. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Lekko podgrzać i wymieszać. Ciepłą masą napełnić skorupki równo z brzegiem i posypać tartą bułką. Pozostałe masło rozgrzać na patelni i kłaść połówki jajek. Podsmażyć na złoty kolor. Podawać gorące, ułożone na liściach zielonej sałaty.
PORCJA DLA 4 OSÓB. PRZYGOTOWANIE 45 MINUT. GOTOWANIE 10 MINUT
 
Jajka faszerowane na zimno
gotuje jajka na twardo, wydlubuje zoltka, nastepnie mieszam je w dowolnych proporcjach z serem utartym na drobnej tarce oraz z majonezem. Calosc upycham z powrotem do dziurki po zoltku (z gorka), smaruje po wierzchu majonezem i ukladam na lisciach salaty.
 
Jaja nadziewane pieczarkami
8 jajek,
10 dag pieczarek,
2 dag masła,
pół pęczka zielonej pietruszki,
sól, pieprz do smaku

Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę i wyjąć żółtka. Umyte i rozdrobnione pieczarki podsmażyć na maśle i po przestudzeniu przepuścić razem z żółtkami przez maszynkę do mielenia mięsa Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę zielonej pietruszki. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać łyżkę śmietany. Tak przygotowanym farszem napełniać półówki białek, układać je na sałatce jarzynowej lub na liściach sałaty, można dodać paprykę
 
Jaja mimoza
4 jajka,
pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku,
łyżeczka śmietanki,
sól, pieprz,
4 liście sałaty,
łyżka majonezu

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka pozostawiając jedno, natomiast trzy włożyć do miseczki i dodać bardzo drobno Posiekaną zieleninę, sól i pieprz do smaku łyżkę śmietanki. Składniki rozetrzeć widelcem na gładką masę, do której można dodać pół łyżeczki musztardy. Przygotowaną masą wypełnić półówki białek. Liście sałaty ułożyć na półmisku a na nich półówki jaj, smarując je majonezem. Udekorować, posypując przetartym przez sitko pozostawionym żółtkiem.
 
reklama
Jaja faszerowane I
(1)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
100g filetów śledziowych
kilka migdałów
łyżka śmietany
bułka tarta
pieprz , sól
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć.
Śledzie i jaja drobno pokroić, wymieszać z migdałami, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

(2)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
150g pieczarek
łyżka tłuszczu
1 jajo
50g ketchupu
natka pietruszki
bułka tarta
pieprz i sól
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Umyte pieczarki drobno pokroić i usmażyć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć. Pokroić drobno, połączyć z pieczarkami, jajkiem, ketchupem i natką pietruszki.
Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.


(3)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
pół puszki sardynek
kilka orzechów włoskich
natka pietruszki
żółtko
bułka tarta
pieprz i sól
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć. Pokroić i połączyć z orzechami, natką pietruszki , żółtkiem i rozdrobnionymi sardynkami. Doprawić do smaku. Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.
 
Do góry